Loading...
OlaszAország

A SARKÁBAN VAGYUNK – PUGLIA 7. – BRINDISI

OlaszAország – ahogy mi láttuk 124.

Bár turisztikai szempontból messze elmarad Olaszország jelentős városai mögött, sőt Pugliában is lépten-nyomon botolhatunk látnivalókban gazdagabb településekbe, Brindisi mégis az egyik legfontosabb kikötővárosa a történelmi Itáliának. Görögök alapítottak (Diomédesz) vagy az ókori Albániából áttelepült messzápok, esetleg Illírából érkező telepesek, ki tudja pontosan. Az biztos, hogy már a Római Birodalom idején is az egyik legjelentősebb kikötővel rendelkezett, a szárazföldbe mélyen benyúló, szinte minden oldalról hatalmas erődökkel védett öblénél ideálisabb helyszínt elképzelni sem lehetett. Görögország, a Közel-Kelet vagy a Szentföld felől érkeztek ide hajók, bőségesen ellátva áruval a hatalmas birodalmat. Történelme meglehetősen viharos – Róma bukása után a bizánciak, longobárdok, szaracénok, normannok, szicíliaiak, velenceiek és nápolyiak rombolták és építették egymás után, a második világháború alatt rövid ideig az ország fővárosa is volt -, akárcsak a kikötőben ránk csapó szélvihar, ez az igazi forró szél.

Életkép

És ugyanúgy, ahogy a tengeri útnak, a Rómát összekötő Via Appia-nak is Bridisi a végállomása, hatalmas obeliszk jelzi az út végét (az elejéről kicsit bővebben itt írtam). De még mielőbb kisétálnánk a kikötőbe, érdemes az óvárosban is egy rövid sétát tenni. Piazza Duomo – mi más – az origónk, és ha már itt vagyunk bekukkantunk a város legnagyobb templomába, a Basilica Pontificia Cattedrale della Visitazione e San Giovanni Battista-ba (nem tudom találkoztam-e már hosszabb nevű dómmal). A téren pörgünk, forgunk még egy sort, a Vescoville- és a Balsamo-palota érdemes egy hosszabb pillantásra (bár utóbbinak csupán egyetlen erkélyére hívja fel figyelmünket az útikönyvünk).

Basilica Pontificia Cattedrale della Visitazione e San Giovanni Battista
Főhajó
Oldalhajó
Elektromos Jézus
Vescoville-palota

A Piazza Santa Teresa-ra sem szabad sajnálni az időt, egy barokk templom, egy angyal alakos első világháborús emlékmű és egy igazi olasz kávézó jelzi fontosságát. Nem másodsorban parkolni is itt tudunk, ha másért nem, ezért még vissza fogunk térni ide.

Chiesa di Santa Teresa
Monumento ai Caduti d’Italia

Innen egyenes út vezet a kikötőbe, elsőnek a már említett útjelző oszlop mellett haladunk el, hajdanában két obeliszk is jelezte a Via Appia végét, fene sem tudja hova lett egyikük. Végig sétálunk a lungomarén, minden méretű hajóval találkozunk itt, az egyszerű lélekvesztőtől a hatalmas tengerjáróig tart a paletta. A tengerpart végén áll a csillag formájú Castello Svevo vagy Castello Federiciano di Brindisi, nincs otthon senki, nem tudunk bemenni.

Irány a kikötő
Magányos obeliszk
Megviselte az idő
Via Appia Antica
Távolban a Castello Alfonsino
Lungomare
Közel volt
Beüljünk?
Be!

következik: Monopoli

2 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil