Loading...
Jó helyek

Jó helyek 7.

Gasztronyaralás 1.

 

Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma

IMG_4457.JPGPinot Noir szorosan fogva

 

   VinCe Balaton fesztivál, Balatonalmádi pálinkafesztivál, Művészetek Völgye, Badacsonyi Borhetek. Mindez az év, de inkább az évtized legmelegebb hetén, amikor naponta dőlnek meg a hőségrekordok és a Balaton vize is harminc fok feletti.

 

   A legjobbkor jelent meg a Magyar Konyha melléklete, a 170 hely ínyenceknek, egy balatoni gasztronómiai útikalauz. Van ebben minden, kezdve a legjobb lángos- és halsütödéktől, a pincéken és borászatokon át, egészen a top kategóriás éttermekig. Nyilván képtelenség mindegyiket végigpróbálni, szorítkozzunk csak a Balaton-felvidékre, de így is hatalmas a választék. Kilenc nap sok mindenre elég, de heteket, sőt hónapokat lehetne itt bolyongani. Az elmúlt öt évben nagyot változott a magyarországi gasztronómia, eljött az az idő, amikor túl lehet lépni az igénytelen halsütödéken (természetesen ezekből is lehet minőségieket találni, de azért még nem ez a jellemző), a tocsogós lángoson, a lehúzós csárdákon és száraz hamburgereken. Jó dolog enni, még jobb dolog jót enni és ez egyáltalán nem biztos, hogy megfizethetetlen „úri huncutság” ma már. Amíg egy zsír és pirospaprikából összekutyult halászlébe is belefuthatunk súlyos ezrekért és közel hétezer forintot is otthagyhatunk egy strandon két adag rántott sajtért, némi hekkért és pár korsó sörért, addig ebből a pénzből akár az ország legjobb éttermeiben is elfogyaszthatunk egy igen kellemes és emlékezetes ebédet/vacsorát. Ahogy ma már Budapesten is a minőség az elsődleges vendégcsalogató szempont, úgy egyre inkább igaz ez a Balatonra is.

IMG_4463.JPGBejárat az apátság borászatába

IMG_4466.JPGB.séf a borok fogságában

IMG_4461.JPGEz se rossz

 

   A több mint ezer éves apátság mellett álló Viator Apátsági Étterem és Borbár évek óta az egyik legjobbként jegyzett vendéglátó hely az országban. Ugyan nem közvetlenül a Balaton mellett található, mégis érdemes elautókázni ide. Már az apátság borászata is megér egy misét, nem mindennapi borokat kóstolhatunk itt. A fehérek közül mindenképpen érdemes megkóstolni a Heminát, a Savignon Blanc-t és természetesen az üdítő olaszrizlinget, a rozé ugye kötelező ebben a forróságban és a vörös Pinot Noir pedig egyszerűen mennyei. A borterasz panorámája már csak hab a boron (…)

 

IMG_4468.JPGRozé hűtve

IMG_4469.JPGA terasz nincs túlbonyolítva

 

   Az étlapról szinte felesleges is írni, amúgy is folyamatosan változik, a képek pedig önmagukért beszélnek. Talán azért annyit érdemes megemlíteni, hogy a menüsor a mostanában divatos: maximum 3-4 választási lehetőség ételtípusonként, de ez teljesen rendben is van így. Az ételek szezonálisak, mind az öten könnyedén találunk az ízlésünknek megfelelő elő- és főételt egyaránt (a desszert meg alap, hogy csak pálinka lehet). Gyurik Gábor séf önmagában is garancia a sikerre, nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Csak utólag gondolunk bele, miket is ettünk itt. Kovászos uborka- és borsóleves, saláta és kelkáposzta, lecsós tarhonya és fasírt. Na persze, nem a napköziben megszokott minőségben. Parádés.

 

IMG_4472.JPGParadicsomos bélszín tatár levendulás salátával

IMG_4473.JPGCukorborsó krémleves kecskesajttal és prosciutto chips-szel


IMG_4474.JPGHideg kovászos uborkaleves, levendulamézes kacsahússal

IMG_4476.JPGPirított kacsamáj friss brióssal és karamellizált barackkal

IMG_4478.JPGZsályás sertéskaraj újhagymás buronyapürével és kovászos uborkával

IMG_44801.jpgRopogós kacsacomb köményes kelkáposztával és kacsamájas hajdinával

IMG_4482.JPGRózsaszín galambmell és fűszeres mangalicafasírt kapros vajtökkel

IMG_4483.JPGOmlós mangalicapofahús lecsós tarhonyával

IMG_4486.JPGMustáros Angus hátszín rozmaringos pirított burgonyával és almapürével

Következik: Spoon Lodge – Balatonakarattya

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil