Loading...
OlaszAország

URBINO – PERCHÉ MARCHÉ 2.

Urbino

OlaszAország – ahogy mi láttuk 112.


img_1272.JPGEstate

    Marche szerencsére nem a tömegturizmusáról híres, a világ nem fedezte még fel magának, Toszkána után pillanatnyilag Umbria áll sorban, Marche csupán felkészül. És ennek a felkészülésnek az alapkövét 2007-ben tették le, gyönyörű imázsfilmet készítettek a régióról. Dustin Hoffmann bájos esetlenséggel próbálja olaszul elszavalni Giacomo Leopardi költő L’infinito című versét, több-kevesebb sikerrel. A film alapját a pesaroi (Marche második legnépesebb városa Ancona után) Rossini színházban vették fel, de nagyon sok vágókép készült a tartomány zöldellő domboldalain is. Marche harminc százaléka hegység, a maradék hetven százaléka dombság, ezt sétálja be Dustin Hoffmann. De eljuthatunk vele Ascoli Picanoba és Senigalliába vagy a Grotta di Frasassi-ba, Marche méltán híres fehér cseppkőbarlangjába is. Mégis a legmegfogóbb képek Urbinóban készültek, ide mindenképpen el kell jutnunk, nincs mese.

    Urbino nagyon sok dologról híres, nézzük is sorban őket. Első utunk a via Raffaello 57-es számhoz visz, ez nem más, mint Raffaello Sanzio, a reneszánsz kori olasz festő szülőháza, 1483-ban látta itt meg a napvilágot. Meredek utcákon kaptathatunk ide fel, mint ahogy az egész város megmászása komoly fizikai megterhelést jelent. Meg is pihenünk egy kávé erejéig, mielőtt belevetjük magunkat a Palazzo Ducale felfedezésébe, a Galleria Nazionale delle Marchéban híres festmények megtekintésére vágyunk. Piero della Francesca világhírű képét, a Jézus ostorozását meg is találjuk, ellenben Raffaello némája, a La Muta jelenleg Cagliariban kirándul, olcsó posztert fényképezek helyette.

img_1259.JPGVároskapu

img_1260.JPGMeredek

img_1269.JPGKááávééé

img_1267.JPGCsakis árkád alatt

img_1286.JPGPalazzo Ducale di Urbino

Galleria Nazionale delle Marche – galéria (lehet kattintgatni)

    A hófehér dómban jól esik megpihenni, a palota rengeteg szobáját végigsétálni embert próbáló feladat. A templom építését az a Federico da Montefeltro rendelte el, aki gyakorlatilag egész Urbinót felvirágoztatta. A tizenkettedik századtól a Montefeltro család kezébe került város, a tizenötödik és tizenhatodik században élte virágkorát. Ekkor alapították egyetemét is, ami az egyik legfontosabb Olaszországban, hallgatóinak száma közel húszezer, érdekesség hogy ez a szám több, mint a város állandó lakosainak száma.

img_1307.JPGDuomo di Urbino

img_1285.JPGHomlokzat

img_1288.JPGSilenzio

img_1290.JPGVisszafogott

img_1301.JPGTélen, nyáron

img_1304.JPGEsőben, napsütésben

img_1348.JPGPiazza Rinascimento

    Felmegyünk a város felett található erődhöz, a Fortezza di Albornozhoz, parádés innen a kilátás az egész városra. A Parco della Resistenza zöld füvén sokan pihennek, napoznak, bambászkodnak Urbino háztetőire.

img_1352.JPGDustin Hoffmann sétái

img_1354.JPGFentről

img_1365.JPGMondom, hogy meredek

img_1381.JPGMagányos

img_1375.JPGTenger felé

img_1369.JPGUrbino

Giacomo Leopardi

A végtelen

Mindig szerettem ezt a puszta dombot
s ezt a vad sövényt, mely a szemet úgy
elrekeszti a messzi horizonttól,
de, míg itt ülök s szemlélődöm, ott túl
mérhetetlen térség, emberfölötti
csönd és oly mély, olyan mély nyugalom
nyílik agyam elé, hogy a szívem
szinte megborzong. S ahogy átviharzik
e lombokon a szél, összevetem
azt a végtelen csöndet s ezt a hangot:
s az örökkévalóság jut eszembe,
s a halott idők, és a mai kor,
az élő s hangos. Gondolatom a
határtalanba merül; s ebben a
tengerben oly édes megsemmisülni.

Fordította: Szabó Lőrinc

következik: Ancona

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil