Loading...
OlaszAország

COMACCHIO – PÁRMAI BOLOGNAI 11.

Comacchio

OlaszAország – ahogy mi láttuk 109.

img_0812.JPGOlyan ismerős

     Dél felé autózunk tovább, keresztülvágunk a Pó-delta nemzeti parkon, bár nem sokat látunk belőle, hisz nem térünk le az SS309-es útról. Veneto tartományból hamarosan ismét visszatérünk Emilia-Romagnába, megérkezünk egy másik „mini Velencébe”, ezúttal Comacchio az úticélunk. (Tessék gyakorolni e két kisváros nevének helyes kiejtését: Chioggia és Comacchio.)

     Leparkolunk az óváros szélén, közvetlenül a vízparton, amit csupán egy keskeny, homokos földsáv választ el az Adriától. Magaslesről nézünk széjjel, halászkunyhók és csónakok, ameddig a szem ellát. Nem véletlen, Comacchio a környék legnagyobb halászfaluja, 23 km hosszú homokos tengerpartján található számtalan strandja mellett e tevékenységéről is méltán híres.

img_0811.jpgLátszlagos nyugalom

   Gyalog indulunk tovább, tiszta és rendezett utcákat találunk, középen keskeny csatornákkal. Sokkal letisztultabb és rendezettebb a környék, mint Chioggiában. Apró kőhidak kötik össze a kis szigeteket, amikre a város történelmi központja épült. A parton végig tisztességesen karban tartott, színes házak sorakoznak, szinte hiányolom a tiszta udvar, rendes ház táblákat a falakról. Beülünk egy kávéra egy bárba, érdekessége, hogy a terasza egy hajó, piciny fedélzetén Titanicosat is játszhatunk.

img_0875.JPGKocsival és hajóval is

img_08611.JPGSzieszta

img_0833.JPGKalózhajó?

img_0863.JPGParkolóban

    Benézünk a Chiesa del Santissimo Rosarióba is, a tizenhetedik században épült tégla homlokzatú templomba, majd a harangtorony mellett folytatjuk sétánkat a város leghíresebb jelképéhez, a Ponte dei Trepponti-hoz, amely négy csatornát köt össze (Salara , Sant’Agostino , Borgo és San Pietro) és Luca Danese tervei alapján épült 1638-ban. A híd a kor egyik építészeti remekművének számított, kisebb erődítményre sétálhatunk fel széles lépcsőin.

img_0839.JPGPonte dei Trepponti

img_0843.JPGHidak között

img_0850.JPGHárom pontról

img_0881.JPGBúcsúzunk

    Na de ennyi elég is volt a kisebb, nagyobb Velencékből, gyerünk most már tovább utunk utolsó igazi Emilia-Romagna-i városába, a következő megálló Ravenna.

Következik: Ravenna

6 comments
 1. eyr750

  „Tessék gyakorolni e két kisváros nevének helyes kiejtését: Chioggia és Comacchio.)” – majd ha ők is gyakorolgatják Hódmezővásárhely, vagy Mosonmagyaróvár, vagy Vonyarcvashegy helyes kiejtését.

 2. mzm60

  Kedves yolee21!
  Nagyon klassz, hogy ennyit írsz Olaszországról, de nem árt, ha a pontosítunk…
  Comacchiónak egy centi tengerpartja sincs, ugyanis több mint 4 km-re fekszik a tengerparttól. Egy kikötőcsatorna köti össze azzal, ami Porto Garibaldinál ér ki a tengerhez. Ott valóban több mint 20 km-es a homokos part, de számos település fekszik ott (Lido deSpinától Lido delle Nazioni-ig).
  A csatornán percenként indulnak és érkeznek a halászhajók, hatalmas élmény látni őket. Porto Garibaldiban egyébként van egy Tüköry Istvánról elnevezett utca is.
  Maga Comacchio tényleg olyan, mint Velence kicsiben, sőt, még gondolázni is lehet… illetve csónakon viszik körbe a turistákat, akik annyit fizetnek az útért, amennyit akarnak.

 3. mzm60

  Ui.: két évvel ezelőtt azon a bizonyos hajón az én gyerekeim is Titanicosat játszottak… kár, hogy nem tudom feltenni a fotót…
  🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil