Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 69.

FocacciAország 1.

 

   Liguria, Piemonte és Lombardia. A focaccia hazája, Olaszország északnyugati sarka. Délen az olasz riviéra, északon a tóvidék az Alpok lábával, középen a Pó síkság, keleten pedig a varázslatos Cinque Terre. Genova, Torinó és Milánó. San Remo és a Maggiore meg a Comoi tó George Clooney-val, plusz három másik állam. Franciaország és Cannes, Monaco és Monte Carlo valamint Svájc és izé… Hűha. Lesz itt mit olvasni, de főleg lesz miről írnom, csak győzzem lendülettel.

Rapallo

IMG_8453.JPGRapallo – részlet

   A Hotel Il Gatto nagyon magasra teszi a lécet. No, nem az ízléstelen macskaőrületével – persze, ha már a szállás névadójáról beszélünk nincs miért csodálkoznunk -, hanem a kiszolgálás színvonalával. Rapallo belvárosában találunk rá, a parkolás nem egyszerű, ha máshol nincs hely, a hotel teraszán hagyhatjuk az autónkat. Semmiben nem szenvedünk hiányt, hiába mondják, hogy a ligurok Olaszország skótjai, egyelőre ezt még itt nem tapasztaljuk. Lazán átsiklunk az étterem falán elhelyezett klasszikus festmények elmacskásításán – lásd Mona Macska – sőt, a zuhanyfüggöny deviáns macskaalakjait is inkább jópofának találjuk, ellenben a welcome-macskával, amely a szobánkban üdvözöl, vagy inkább rémít meg bennünket.

IMG_9394.JPGZuhanymacskák

   Rapalló ideális település minden szempontból. Hangulatos tengerparti kisváros strandokkal és kikötővel, óvárossal és templomokkal. A szomszédban van Genova, Liguria fővárosa, de a fő indok, hogy ezt a várost választottuk első megállónknak, az a Cinque Terre közelsége. A tervünk megvalósul, még ha nem is úgy ahogy előzőleg kigondoltuk. Hajó helyett vonattal fogunk ellátogatni Varnezzába, Cornigliába, Manarolába és Riomaggioréba, a mi „négyföldünkre”, ezúttal is elnézést kérve az ötödiktől, Monterosso al Marétól. De erről majd kicsivel később.

IMG_8416.JPGSzínek

IMG_8421.JPGEgy sarokra a tenger

   Ami feltűnő az eddigi látott– főleg délebbi – városokkal szemben, hogy Liguriában divat a szín. Mármint az építőiparban. Errefelé minden ház színes, általában sárga és annak különbféle árnyalatai vagy rózsaszín esetleg bordó, néha vajszínű, ritkán halványzöld. De mindenféleképpen kellemes pasztellszínek uralkodnak az utcákon. A messziről gazdagon díszített házfalak közelről egészen furcsa arcukat mutatják. Ablakdíszek és kiugrók, faragott kövek és párkányok, de mindezek csupán rajzok a házakon. Ilyet sem láttunk még, a helyiek gyakorlatilag háromdimenziós díszítéseket festenek a sík falaikra. A tereken terméseiktől rogyadozó narancs- és citromfák, leanderek és bougainvillea-ák amerre a szem ellát, pálmafák és kaktuszok, no meg a tenger morajlása, a friss halak illata. A kikötőben halászbárkák és luxusjachtok, ámulunk a gazdagságon, pedig ekkor még nem is sejtjük milyen csodákat fogunk még errefelé látni. Az első benyomások nem rosszak, valahogy csak ki fogjuk itt bírni három napig.

IMG_8413.JPGFurcsa művészet

IMG_8429.JPGNagy kávé

IMG_8467.JPGPihennek

IMG_8450.JPGMinden részlet fontos

IMG_8471.JPGB-s sajtreszelő

IMG_8473.JPGLátszólag káosz

IMG_8475.JPGValójában rend

IMG_8487.JPGAlul-felül kék

IMG_8489.JPGStrand

   Amúgy Rapallo nem sok látnivalót rejt, de nekünk ezeket sem sikerül a két nap alatt megnéznünk, sem a Castellot, sem a funiviával megközelíthető bűbájos hegytetői Madonna di Montallego templomot. Mint ahogy nem ülünk be egy olyan helyre sem, amit a kedves recepciósunk ajánl nekünk, az enotecát és a trattoriát hely-, a focacciázót éhség híján hagyjuk ki.

IMG_8494.JPGEste már zárva

IMG_8503.JPGPucolásra várva

IMG_8519.JPGAjánlva

IMG_8523.JPGA telt ház garantált

IMG_8525.JPGNaplemente

   Nem csupán az időzítés miatt, de nagyon szurkoltam az olasz válogatottnak, hogy jusson a legjobb négy közé a focivébén, jó lett volna a helyiekkel végigszurkolni a squadra azzura meccsét egy bár teraszán vagy egy téren, óriáskivetítő előtt. Fájdalom, ez nem jött össze, ennek ellenére az éttermek és pizzériák, a bárok és kávézók mindegyike hatalmas tévékkel csalogatja a vendégeket, hamarosan kezdődik a holland-brazil bronzmeccs. Beülünk mi is egy teraszra, nincs is jobb, mint egy finom vacsora és néhány pohár helyi bor mellett egy jó focimeccs. Aztán az időjárás ezt később másként gondolja, a hirtelen jött hatalmas felhőszakadás a kihelyezett tévékészülék egészségi állapotát erősen veszélyezteti, pincérünk villámgyorsan el is tünteti a közelünkből. Sebaj, később a Gattóban olasz sörök kíséretében nézzük végig a brazilok újabb szenvedését, majd a másnapi döntőt.

IMG_8937.JPGHamarosan nyitnak

   Ebben ez étteremben szembesülünk először azzal a ténnyel, hogy a ligurok beszédét időnként még maguk a ligurok sem értik. Eddig nem okozott különösen nagy problémát az eligazodás egy olasz nyelvű étlapon, de most alaposan bajban vagyunk. Nem elég, hogy a szavak nagy részét nem ismerjük, de még az amúgy nagyon kedves felszolgálóhölgy kevert olasz-angolja is mintha halandzsa nyelv lenne a számunkra. No de nincs baj, határozottan rendelek. Speciel nem halas raviolira számítottam, de nem bánom meg, nagyon jól esik, akárcsak a grillezett padlizsán mozzarellával vagy a ki tudja milyen ízű trofie.

IMG_8544_1.JPGMeglepő töltelék

IMG_8941.JPGVB döntőre várva

IMG_8947.JPGFőkacsa a riviérán

   Rapallo hangulatos város, mely egyszerre nyüzsgő és mégis nyugodt, illatos és színes, magával ragadó és megnyugtató. Indulásnak tökéletes, remek belépője ez előttünk álló tizenöt napnak.

IMG_8968.JPGElmaradhatatlan

IMG_8961.JPGMár vártak

Következik: Genova

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil