Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 86.

Top 15

OlaszAország 15 legszebb – népszerű – városa

 

 

   Napjaink egyik nagy divatja a toplisták készítése. Listázunk mindent és mindenkit, sorrendeket állítunk fel és rangsorolunk értelmes és kevésbé mérhető dolgokat. Egy gyors google keresés és a következő toplistás(!) toplistákat találjuk: 10 legjobb dobintró, 10 legjobb menü Budapesten, 2014 legjobb könyvei, 10 legjobb sorozatszinkron, legjobb gimnáziumok, stb… A sor végtelen, talán készült már toplista a legkényelmesebb zoknikról és a száz legszebb dán operett énekesről is. Alapvetően értelmetlen műfaj ez, mert ugye ki mondja meg, hogy a Faith No More Midlife Crisis-a vagy Gianni Morandi In Ginocchio Da Te című dala jobb-e. Nyilván erősen hangulatfüggő minden egyes hasonló rangsor, amit ma a legjobbnak gondolunk, holnap már lejjebb csúszhat a képzeletbeli listánkon.

 

   Sokáig vacilláltam, hogy rangsoroljam-e szépségük(?) szerint kedvenc olasz városaimat. Egyrészt mit vegyek figyelembe? Hol van a legszebb dóm vagy főtér? Melyik város büszkélkedhet a legjobb állapotban fennmaradt ókori emlékkel vagy a leghangulatosabb óvárossal? Persze ennek így semmi értelme nem lenne, ezek a dolgok össze nem hasonlíthatóak, ugye a szépség az egyik legkevésbé mérhető dolog a világon. Másrészt rengeteg olyan hely, kisebb-nagyobb város vagy apró vidéki falu van Olaszországban, amelyek nálam a top helyekre pályáznak. Egy gyors felsorolás és máris harminc város neve landol a listámon. Túl sokan vannak, mit lehetne tenni? A megoldás kézenfekvő, kétfelé bontom őket, két top 15-ös lista készül belőlük.

 

   Az első top listára tizenöt népszerű város került fel – no, nem mintha a másik tizenöt nem lenne az – ők azok, amelyekről szinte mindenki hallott már, nem hiszem, hogy meglepetés város került volna fel a listára.

 

Tizenötödik:

Velence

15_velence_1.JPG

   Vegyünk egy nagy lendületet és kezdjük Velencével. Sokunk kedvenc városának a helye megkérdőjelezhetetlen egy ilyen listán, múltja, népszerűsége és szépsége alapján akár előrébb is végezhetne, de hát azok a fránya személyes benyomások. Többször voltam már a vizek városában, de valahogy nem ragadott még úgy igazán sohasem magával, elmaradt a nagy bumm. Vagy az eső szakadt, vagy csupán egy rohanás volt a nap – nem mellesleg ekkor is esett -, de amikor napsütésben fedezhettem fel, akkor sem éreztem azt, amit érezni „kell” Velence esetében. Kétségtelen, gyönyörű a város, hangulatosak a csatornák, meseszép a Canale Grande, monumentális a Szent Márk tér, nem utolsó sorban abszolút egyedi, máshoz nem fogható a hangulata. Na, majd egyszer, kényelmesen, napokat eltöltve itt, biztosan feljebb tornázza magát a listámon.

15_velence_2.JPG

Tizennegyedik:

Sirmione

14_sirmione_1.JPG

   A Garda–tóval kapcsolatban évek óta fenntartásaim voltak. Először is, minek „kell” egy tó Olaszországba? Hacsak nem észak-déli irányban indulunk el, akkor pár órán belül valamelyik tengerpartra lyukadunk ki, szóval tavakra semmi szükség. Aztán a Trasimeno-tó (bővebben itt) felfedezése után egy picit megváltozott a véleményem. Na de a második problémám a Gardával kapcsolatban pont a Trasimeno miatt született. Az umbriai „ötödbalaton” tökéletes példánya egy édesvízi pihenőhelynek, ennél nem lehet szebb a Garda-tó. Ráadásul északon van, belenyúlik a Dolomitokba, tuti meg lehet ott fagyni nyáron is. Aztán persze belátom a tévedésem. Sirmione a főváros, részletesen már megemlékeztem róla itt és itt, nem hiszem, hogy magyarázatra szorul a listára kerülése.

14_sirmione_2.JPG

Tizenharmadik:

Cortona

12_cortona_1.jpg

   Tegye fel a kezét, aki a kilencvenes években már hallott Cortonáról. Frances Mayes 1996-ban írta meg a Napsütötte Toszkána (Under the Tuscan Sun) című könyvét, 2003-ban készült belőle film, ami világhírnevet hozott az írónak és nem mellesleg a városnak is. A kisváros addig csendes élete fenekestől felfordult, turisták milliói lepik el évről-évre utcáit. A város magán viseli mindazt, amit egy tipikus toszkán kisvárostól elvárhatunk, nyüzsgő piazza és apró sikátorok, tornyos városháza és középkori vár, etruszk sírok és Fra Angelico freskói. Kötelező program minden toszkán mániásnak, külön feladat Bramasole megkeresése.

12_cortona_2.jpg

Tizenkettedik:

Verona

11_verona_1.JPG

„Ki véletlenül erre jár, egy furcsa, vad várost talál.
A szép Verona nem vitás, a többinél kicsit más!
Ki össze-vissza utazott, és mindent végig olvasott.
Nem segít a sok tudás, a mi Veronánk más!”

   Talán már nem mondhatjuk Veronáról, hogy vad, de határozottan kicsit más, mint a többi város. Hosszabb értekezés itt és itt található, minden szavamért vállalom a felelősséget. Verona kötelező látnivalója Olaszországnak, a legszebb észak-olasz nagyváros címet is gond nélkül neki adományozom.

11_verona_2.jpg

Tizenegyedik:

Lucca10_lucca_1.JPG

   Nem titok, számomra Toszkána a világ közepe, nem véletlen tehát, hogy hét városa is felkerült a tizenötös listámra. Lucca is az esőről maradt meg eddig az emlékezetemben, mindkétszer szemerkélt, amikor ott jártunk. Talán pont ez az oka, hogy számomra különleges hangulata van a városnak, a fényei semmivel össze nem hasonlíthatóak. Lucca csillogása némiképp fakul a nagy szomszéd, Pisa tündöklése mellett, előbbinek nincs ferde tornya meg csodamezeje, de talán pont ez az igazi varázsereje. Van egy szinte teljesen épen maradt városfala – sétálni, biciklizni, kutyát sétáltatni erősen ajánlott rajta – a piazza Amfiteatro középkori házakkal körbevett ovális alakú főtér, tornyairól pompás kilátás nyílik az aprócska óvárosra, külön említést érdemel a magyalfa a Torre Giunigi tetején. Puccini szelleme alaposan körbelengi –szerencsére nem szó szerint – Luccát, szinte kedvem lenne egy könnyed kis operát írni itt.

10_lucca_2.JPG

Tizedik:

Arezzo

09_arezzo_1.JPG

   Ismét Toszkána és ismét egy mesebeli város. A Piazza Grandén simán le tudnám élni az egész életemet, itt aztán tényleg minden van, ami a dolce vitához elengedhetetlen. Árkádos kávézók és éttermek, hentes és pék, zöldséges és sajtos, kerámiabolt és bolhapiac. Roberto Benigni itt forgatta az Élet szép (La vita é Bella) című filmjének nagy részét, nem tudok e filmtől elszakadni, ha a városban járok.

09_arezzo_2.JPG

Kilencedik:

Capri

07_capri_1.JPG

   A luxus és csillogás városa és szigete, ahol mindig kék az ég és a tenger, szikrázó a napsütés és szinte mindig nyár van. Nem is tudnám pár mondatba sűríteni mindazt, amit Capri tud nyújtani, ezen a linken négy részben összefoglaltam már az érzéseimet, ajánlom magamat.

07_capri_2.JPG

Nyolcadik:

Montepulciano

08_montepulciano_1.JPG

   Visszatérünk Toszkánába, nehezen tudok elszakadni innen. Montepulciano az egyike azoknak a helyeknek, amelyek meghatározták Olaszország imádatomat. Magam sem tudom, hányszor volt már alkalmam koptatni az utcaköveit, napsütésben és viharban, délelőtt és délután, tavasszal és ősszel, minden egyes alkalommal más arcát mutatja felénk. Igazi turistavideóm itt elérhető.

08_montepulciano_2.JPG

Hetedik:

Taormina

06_taormina_1.JPG

   Szicília leghíresebb kirakatvárosa, nyüzsgő turistahad, zsúfoltság és forróság. Erős kontraszt a közelben lévő kietlen és hideg Etnával, nem csoda, hogy Csontváryt is megihlette a görög színház látványa. A sziget felfedezésekor kihagyhatatlan, kötelező program végigsétálni mindkét utcáján. Bővebben itt és itt már említettem korábban.

06_taormina_2.jpg

Hatodik:

San Gimignano

05_san_gimignano_2.jpg

   Vissza a középkorba. Legalábbis úgy érezhetjük magunkat San Gimignano-ban, megállt itt az élet. A hajdan volt mintegy hetven toronyából csupán tizenhárom maradt fent mostanra, de a város földközeli hangulata mit sem változott. Már messziről kiszúrhatjuk sziluettjét, a megmaradt tornyoknak köszönhetően a középkori manhattanként is emlegetett város egészen különleges látványt nyújt. Ide nem elég elmenni, San Gimignano-t nem lehet csak „megnézni”, ide meg kell érkezni, meg kell élni, érezni.

05_san_gimignano_1.jpg

Ötödik:

Amalfi

04_amalfi_2.JPG

   Campania gyöngyszeme, a Salernoi-öböl csodája, a limoncello hazája. Ha nem látom, nem hiszem el, festenék én szebbet, de csupán két oka van, hogy nem teszem. Az egyik, hogy nem tudok festeni, a másik azonban még prózaibb. Ennél szebbet úgysem lehet vászonra vinni. Amalfit kötelezővé tenném, depresszió és szorongás ellen receptre írnám fel, boldogságkapszulákba zárva osztanám szét mindenki számára. Egy pár mondat erejéig érdemes erre a linkre ellátogatni.

04_amalfi_1.JPG

Negyedik:

Siena

03_siena_1.jpg

   Újabb időutazás Toszkánában, Siena belvárosa a tizenharmadik századi építészet iskolapéldája, a Piazza del Campo pedig talán a világ legszebb tere. Ha ezen kívül nem lenne itt más látnivaló, akkor is dobogó közelben végezne a listámon. Órákig lehet üldögélni a tér vörös kövein, körbe-körbe forogva minden egyes pillanatban újabb csodát lehet felfedezni, garantált a vizuális orgazmus. A Palazzo Publico tornyából mindezt ismét megtehetjük, hogy lehetne ide születni? És akkor a Dómról még egy szót sem ejtettem.

03_siena_2.jpg

Harmadik:

Manarola

04_manarola_1.JPG

   Vagyis a Cinque Terre. Öt föld. Manarola az egyik, de talán legszebb mind közül. Szívem szerint Vernazzát, Cornigliát és Riomaggiorét is ide venném. Szőhetném most egymásba folyamatosan a jelzőket, ami Manaroláról eszembe jut, de minek, ha egyszer már itt megtettem.

04_manarola_2.JPG

Második:

Róma

02_roma_1.JPG

  Nem kell magyarázni. Róma az örök, az origó, mindennek az alapja. Gondolákba szedtem a gondolataimat, nem is fűznék most hozzá többet.

02_roma_2.JPG

Első:

Firenze

01_firenze_1.JPG

   Mindentől függetlenül (olasz- és toszkán mániám) Firenze a világ legszebb városa. Ebben senkitől semmiféle ellenvéleményt nem vagyok hajlandó elfogadni, nem vitatkozom. Aki nem így gondolja, annak nincsen igaza. Ennyi. Firenze csodájának szavakba foglalására nem vettem még a bátorságot, pár száraz tény azonban itt elolvasható.

01_firenze_2.JPG

   Hát elsőre ennyi, a tizenöt általam legszebbnek tartott népszerű olasz város szigorúan szubjektív sorrendje. Olyanokat hagytam ki a felsorolásból, mint Milánó, Nápoly, Assisi, Genova, Palermo vagy Pisa. Ki tudja, talán holnapra bekerülnek ők is.

következik: Top 15 – OlaszAország 15 legszebb – kevésbé felkapott – városa

39 comments
 1. Reman

  Igen jó, igen kellemes! Jó volt olvasni. Az én szívem szerint még Monopoli is rajta van ezen a listán. 🙂

 2. yolee21

  @Reman: Köszönöm.Monopoli nem tartozik a legnépszerűbb városok közé. Lesz majd még egy másik lista. Ki tudja, arra talán rákerül 🙂

 3. Kyria

  Velencét szerintem május közepe-vége táján érdemes meglátogatni – akkor az idő már gyönyörű, de nincs hőség és a látogatók száma valamennyivel mérsékeltebb. Tipp: ha a Lido-szigeten foglaltok szállást, az onnan induló vízibuszokon egészen szuper helyet lehet elfoglalni, továbbá az autó sem probléma, mert oda a komp átviszi és a hotel parkolójában kényelmesen elpihenget, míg a gazdák felfedezik a várost és környékét. És igen, Velencére több napot célszerű rászánni, egyszerűen felsorolhatatlan, mi mindent kell(ene) megnézni.
  A tóvidéket imádom, úgyhogy az igenis kell, ez nem is merülhet fel kérdésként!!! Sirminone délen az egyik legbájosabb hely, de – és nemcsak a Garda-tó – még ezernyi szépséget rejt. Van pl. északon egy szuper kirándulóút, Torbole-ből indul (részben hasonlóan van megoldva, mint Ausztriában, Mixnitz-ben a Medve-szurdok létrái, de messze nem annyira durva) és fantasztikus a kilátás végig a tóra. Közismert Malcesine-ben a körben forgó, két állomásos felvonó a Monte Baldo-ra. Szintén az északi részen van egy egészen elképesztő kis középkori „város”rész (azért írom idézőjelbe, mert icipici és iszonyat nehéz megtalálni ugyanis az olasz táblázási szokásoknak megfelelően, ha az ember pont akkor pont nem oda néz, simán elmegy mellette, mint mi kétszer), a neve: Ville del Monte – a Ville e-vel, ez fontos, nem összekeverni a Villa del Monte-val! Aztán – egy tóval arrébb, a Como-inál – Varenna-ban a Vézio-kastélyt ajánlom figyelmedbe, de nem a kastély és a kert, hanem az elképesztő kilátás miatt! Az egyik legtündéribb városka pedig Bellagio (jellegében Sirmione-hoz hasonlít, de kifinomultabb, az az igazi olaszos laza luxus.) A Como-i tó egyébként szerintem a legvadregényesebb, az egyetlen problémát azok az iszonyat keskeny autóutak jelentik. Mivel nagyon szeretem a kerteket, hasonló érdeklődésűeknek ajánlom figyelmébe a tónál a Villa Carlotta kertjét (http://www.villacarlotta.it) eddig verhetetlen, de nagyon különleges Isola Bella a Lago Maggiore-n (en.isolelagomaggiore.com/) is.
  San Gimignano-nál fülig szaladt a szám, igen, ott el kell lazulni, át kell érezni és élni:). Nekem Verona, vagy Siena nem volt annyira a szívem közepe, viszont a Cinque Terre színei, hangulata teljesen elvarázsolt! Ha valaki oda tervez utat, nagyon ajánlanám Lerici-ben a Hotel Doria Park-ot, a teraszról nyíló kilátás mellett azért, mert pillanatok alatt elérhető a kikötő, ahonnan indulnak a hajók (egyrészt ugye itt is fontos a helyfoglalás, másrészt a felső, nyitott szintről olyan, de olyan fotókat lehet csinálni!).
  És igen, Róma örök, de az abszolút legvarázslatosabb, legelképesztőbb és leglenyűgözőbb most és mindörökké FIRENZE! Azt nem lehet leírni, ezzel valóban kár is kísérletezni, csak az a műkincshalom, ami ott a különböző múzeumokban az emberre ömlik és akkor az épületekről, a hangulatról, a városról még egy szó sem hangzott el! IGEN, IGEN, IGEN, itt nincs és nem is lehet vita!
  A végére – mint Toszkána-rajongónak, ha még nem voltál – a Felhők völgye nem egy közismert útvonal, mi egy útikönyv fél mondatából figyeltünk fel rá: a Pistóia-ból induló 66-os számú úton kell északnyugat felé autózni, majd Piastre településnél balra letérni és 3 km-t autózni az SS633-as számú kis girbegurba utacskáig (Prunetta nevű településnél érjük el az SS633-ast). Ez az út vezet keresztül a csodás toszkán tájon, arra kell vigyázni, hogy Gioraiolo-nál nem szabad letérni, hanem tovább Vellano felé. (A fenti útszámozások a Freytag&Berndt 1:150 000; 1:400 000 Olaszország Superatlas szerintiek.) Sok autóval nem fogsz találkozni, ha rászánod magad, ez egy eldugott ínyencség!
  No, de most befejezem, mert kb. jövő ilyenkorig tudnék írni, hasonló Olaszország-imádó lévén. (És folyt a nyálam, mikor láttam Caprit és Amalfi-t, mert ezek nekem még nem teljesültek.)
  Ja, és jöhet a többi város is, kíváncsian várom!!!

 4. yolee21

  @Kyria: húúúú 🙂 Lehet, hogy felkérlek társszerzőnek a blogra 🙂
  Voltam már Velencében autóval is – teljesen jól lehet parkolni a Piazzale Roma hatalmas parkolóházában – és a szárazföldön is laktunk ahonnan hajóval mentünk át. Tényleg próbálom megszeretni Velencét, igyekezni fogok 🙂
  A tóvidékek még szerepelni fognak a következő top 15-ben, Bellagio biztosan benne lesz. A Garda-tó környékéről is találsz bővel olvasnivalót a blogon (Limone sul Garda is esélyes). A Lago Maggiore pedig a Focacciaország sorozat következő részeiben fog szerepelni 🙂
  A toszkán ajánlatodat mindenképpen szem előtt tartom. Amúgy jártam arrafelé is, Borgo A Mazzano és Castelnuovo di Garfagnana környékén.
  Azt hiszem tudnánk sok mindenről beszélgetni 🙂

 5. Nedudgi - Dörrög Zultán

  A felsorolt 15-ből 12-ben jártam, valóban gyönyörűek. De Bologna hogy nem fért be a 15-be?

 6. Kyria

  @yolee21: Áh, sehol sem vagyok Hozzátok képest! Teljesen belemerültem, ámulok és bámulok. Én fiatalabb koromban is voltam már, most pedig évek óta vissza- és visszajárunk, de hát Olaszország annyira gazdag látnivalóban, annyira elképesztő építészetben/műkincsekben/történelmi emlékekben és annyira lenyűgöző tájai vannak, hogy attól tartok, egy élet is kevés rá. Velencében – nagyon szeretnélek irányában fellelkesíteni! – a Dózse-palotában a számtalan remekmű mellett pl. látni kell Bosch Pokol c. képét (letaglózó, nekem beleégett az agyamba!), de akár a régi börtöncellákig le lehet ballagni, a Szent Márk Bazilikában a Kincstár(!) is (és a lovakat kihagytuk, visszatekintve még leszakadó lábbal is valahogyan oda kellett volna vonszolni magamat!!!), a Ca’ Rezzonico, a Scuola Grande di San Rocco, a Frari és…és…és órákig lehetne sorolni, annyi minden van!
  Nem tudom olvastad-e Dan Brown „Inferno” c. regényét, a cselekmény a szokásos „üldözős-nyomozós”, viszont az egyik fő helyszín Firenze! (S bár nem mindent úgy láttam, pl. a Boboli-kert számomra egyáltalán nem volt oly pompázatos, de maga a regény a jól ismert helyszínekre más nézőpontból világít rá, úgyhogy egy próbát mindenképpen megér!)

 7. ledo76

  Tudom ez egy szubjektív lista, nem is nagyon szoktam ilyenhez hozzá szólni, de mivel Olaszországot nagyon szeretem és viszonylag ismerem ezért leírom a véleményemet. Szerintem Firenze nem a legszebb. Nagyon szép sok látnivalóval, de engem nem taglózott le úgy mint Róma, Siena, és egy két tengerparti település (Amalfi, Capri), bár az utóbbiak nyilvánvalóan műemlékekben, méretben nem vehetik fel vele a versenyt. A tengerparti kisvárosok ezért inkább „csak” lélegzetelállítóan hangulatosak, nem egy kategóriát képeznek a nagyobb, látnivalóban gazdagabb városokkal. Szerintem mindent egybe véve (persze ez is ízlés dolga) Róma a legszebb. San Gimignano szerintem csak érdekes, nincs helye a listán, pláne ha mondjuk Pisa hiányzik. Verona csodálatos, de északon ott van még Padova és Mantova amik szintén gyönyörűek, nem egyértelmű ott sem az első hely. A Garda-tó pedig egy természeti csoda, akár szereti az ember mint tavat akár nem.

 8. tomeckk

  grat a felsoroláshoz, és az egész bloghoz persze. sokszor irigyeltelek már, de aztán mindig visszatértem jó kereszténynek :-).
  a végén az „Olyanokat hagytam ki a felsorolásból, mint Milánó, Nápoly, Assisi, Genova, Palermo vagy Pisa” – 6osból 5öt én is kihagytam volna a sajátomból, de Assisi nekünk nagyon bejött (94ben). a szépsége mellett a tisztasága fogott meg (bicajjal voltunk, az útszéle nagyon koszos az olaszoknál).
  ja, és velencében benn kell aludni, akkor feljebb tudod tornászni a listádon

 9. yolee21

  @tomeckk: Köszi 🙂 Assisi tényleg nagyon szép, csak a köré épült iparág egy kicsit tompította a fényét. De azt hiszem ezt meg is írtam már valahol a blogon 🙂

 10. marionette

  @yolee21: Én is sokféle listát készítettem már az általam kedvelt olasz városok között, és tudom, milyen nehéz objektívnek lenni, hiszen nem mindig a város „érdeme vagy hiánya”, hogy hogyan érezzük magunkat benne, miként őrizzük meg emlékeinkben. Persze, hogy nem könnyű tárgyilagosnak lenni, és főként mindenkinek megfelelni. Assisi például…, gyönyörű a fekvése, azon kevés városok közé tartozik, melyeknek nincs modern külvárosuk, ami önmagában is egy csoda, az épületek egységes rózsaszínes falai, a viszonylag diszkrét díszítettség, a rend és a tisztaság…, és mégsem könnyű szeretni, mert túl steril nekünk, Olaszország imádóknak. És hát igen, Szent Ferenc bizonnyal nem lenne boldog, ha látná a városát…, hisz már akkor sem volt boldog benne, amikor ott élt. Elgondolkoztam, mikor a sok szemmel láthatóan vallási indíttatással érkezőket nézegettem, vajon ezt akarták látni, ezért jöttek ide? Még a sütik is Francesco és barátai nevét viselik. De akkor is gyönyörű maga a város.

 11. verbulcs

  Amikor nézegettem a képeket, úgy éreztem mintha láttam volna már őket valahol.Furcsa érzés fogott el. A lista első helyezett városát megpróbáltam kitalálni és egy szín jutott az eszembe. Lila…Most már értem.

 12. szsuzsanna

  @ledo76: Sajnos már régen voltunk Mantova-ban, de nagyon-nagyon tetszett.
  Főleg azért, mert, „úgy maradt”!, -vagyis, évszázadok óta „elfelejtődött”?…
  Ha arra jártok, szerintem, okvetlenül nézzétek meg!
  -(szerintem, nagyon szép és különleges, és ehhez képest nem annyira „turistaverte”)

 13. szsuzsanna

  Listák, —„legszebb” városok, falvak, hegyek stb-stb…
  Sok-sok ilyen „lista” van…
  Gyakran elolvasom, mert, -ha már jártam ott, azért, -ha meg még nem, akkor azért, érdekel…
  Hogy aztán „kedvenc” lesz-e?, -az, szerintem, abszolút azon múlik, hogy: —„akkor, és ott”, -én, hogy éreztem magam” …
  -„Rá tudtam-e hangolódni ?”
  -Milyen „élmények értek ?” -stb-stb…

  -pl.: Velence egy, -(tőlünk is, elérhető!), csoda…-(ahova, szerintem, csak tavasszal, vagy ősszel érdemes menni!),
  -Sokszor voltunk, voltak, mindenféle élményeink…
  De, mindenkinek ajánlom, próbálja meg: pl. sötétedés után, „bármelyik oldalon”: -most pedig tévedjünk el, és kóboroljunk össze-vissza, (nem a „szentmárk” környékén!) …-hanem, távolabb, csöndes kis sikátorokban, terecskéken, kisebb csatorna-partokon, stb…
  (volt, igen részletes térképünk is, de, sokszor direkt nem néztük, mert előbb-utóbb úgy is feltűnt, a „sárga tábla, a nyíllal”, -ami, valamelyik „főhely irányát” mutatja)…
  Bocs., -csak próbálkozom, -mert nagyon sajnálom, hogy a legtöbb magyar turistának nagy csalódás Velence: -büdös, tömeg, rabló árak, stb.
  Mi 84-ben voltunk először. Sajnos, azóta, tényleg, -egyre „rablóbb árak”, nagyobb tömeg, stb-stb., -egyre nehezebb, a „csodára hangolódni”…
  Pl. a „vaporetto árak” is, pofátlanul drágák…-de azért aki teheti, -nappal, és este is!, -legalább egyszer, utazza végig a Canal Grande-t az „1-essel, ami, mindenhol megáll…

 14. yolee21

  @szsuzsanna: Isten bizony (majdnem) mindent kipróbáltam már. Laktunk szállodában a szárazföldön és hajóval mentünk Velencébe. Kocsival parkoltunk a Piazzale Román. Áztunk napokig karneválkor, sétáltunk felhős időben és napsütésben. Bolyongtunk a néptelen kis sikátorokban tavasszal,nyáron és ősszel is. Összebarátkoztunk Ilirrel, az albán pizzással. Végighajóztunk az 1-essel a Canal Grandén. Jöttünk-mentünk, bambászkodtunk. Nem volt büdös, nem, nem foglalkoztunk az árakkal, nem zavart a tömeg, a meleg, az eső, a hideg. De mégse… Illetve nem annyira, amennyire lehetne. Nekem többet ad egy kis szicíliai halászfalu vagy egy eldugott „Süsü”város Umbriában. 🙂

 15. Aninice

  Manarolai kepen latszik a szikla alatt a sok narancssarga bolya, na ott lehet uszni. Ne hagyjatok ki ha ott jartok.

 16. szsuzsanna

  Mi is, főleg az utóbbi években, legjobban a „begyalogolható” városkákat szeretjük, de lehetőleg nem „főszezonban”…

  @yolee21:

 17. pasztasuta

  @ledo76: „Tudom ez egy szubjektív lista, nem is nagyon szoktam ilyenhez hozzá szólni, de mivel Olaszországot nagyon szeretem és viszonylag ismerem ezért leírom a véleményemet. Szerintem Firenze nem a legszebb. Nagyon szép sok látnivalóval, de engem nem taglózott le úgy mint Róma, Siena, és egy két tengerparti település” en Firenzeben elek, es egyetertek, hogy vannak jobb helyek nala. Pl en is sokkal kedvesebb varosnak talalom Sienat, viszont ott elni, valoszinuleg nem lenne valami izgalmas.
  Nekem a listarol Torino hianyzik, de hat izlesek es pofonok. 🙂

 18. yolee21

  @pasztasuta: Torino nekem annyira nem tetszett, túl szürke, túl szögletes, kicsit olyan érzésem volt,mintha Budapesten járnék a 70-es, 80-as években. Nemsokára lesz róla egy blogbejegyzés.

 19. pasztasuta

  @yolee21: Hu koszi majd jovok olvasni, erdekel a velemenyed! 🙂 amugy valaki mar irta, hogy mindenkinek az alapjan lesz kedvenc varosa, hogy ott konkretan milyen elmenyekben volt resze, milyen emberekkel talalkozott, az eletenek milyen szkaszaban volt, es meg vagy ezer masik valtozo. Szoval ne vedd a szivedre Firenze miatt, azert szep varos ez is. 🙂 Ja es akartam mondani, hogy szuperek a kepeid! Olaszorszagban elsz, vagy ezek nyaralasok termekei?

 20. yolee21

  @pasztasuta: Köszi :)Magyarországon élek,ezek nyaralások, őszölések, telelések és tavaszolások eredményei. Torinóról lesz mit írnom, kezdve a lepeltől a cinema múzeumig, a grande torinótól a juventusig, a supergán keresztül a föld alatti parkolólabirintusig.

 21. pasztasuta

  @ledo76: Rómába én is szerelmes voltam egy ideig. Csodás város, főleg a Trastevere negyedért voltam oda. Turistáskodni tökéletes, de az ott élés szempontjából meg Siena szöges ellentéte; nekem a kettő között található az ideális város. (mint pl ahogy fent is írtam, Torino 🙂 )

 22. tomeckk

  firenze rajongóknak találtam valamit a fradimob.hu oldalon, idézem 😉 (moderátor utólag nyugodtan törölheti :-))

  „Éjfélkor felszálltunk a Velence-be tartó vonatunkra, melyről Firenze-ben( rohadjak meg, ilyen csöves varosban nem jártam még, hát Kaposvár 15x szebb, és patkány lilák:) ) szálltunk le.

  A vonatút során voltak kalandok a járaton, legalább háromszor álltunk igen sokáig.

  Reggeli a „száraz cba-s kenyér” a Dom kapujában. Ezután elfoglaltuk „szállásunkat”, ami egy rissz-rossz max. 2 csillagos park volt, ahol mindenfele itallal szórakoztattuk magunkat;)

  Szétnéztünk ebbe a kócerájba (Firenze) majd becsekkolt mellénk a világvége.”

 23. yolee21

  @tomeckk: Elolvastam az egész csodálatos bejegyzést. Nem törlöm, álljon itt „örök” mementóként, micsoda remek honfitársaink viszik hírünket szerte e nagyvilágba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil