Loading...
Úri huncutságok

SZUBJEKTÍV BOR TOPLISTA 1.

Figula Sáfránykert

Úri huncutságok 10.

    Közeledünk az év végéhez, ilyenkor mit is „kell” csinálni? Hát persze, listákat állítunk fel, sorrendezünk, visszaemlékezünk az elmúlt időszakra. Következzen egy többrészes sorozat, 2015 számunkra meghatározó boros élményeiről, szigorúan szubjektív benyomások alapján, nem mintha egy pohár bort másképp is lehetne, jobban mondva, szabadna értékelni. Sorozatunk első részét rögtön egy igazi hazai kedvencek szenteljük, jöjjön az

Olaszrizling,

ahogy mi ittuk.

   Egyáltalán nem meglepő, hogy a legjobb olaszrizlingek a Balaton északi partja mellől származnak. Bár szinte majdnem az összes hazai termőterületen előforduló szőlőfajtáról beszélünk – kivétel egyedül talán Tokaj -, de igazi otthona a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki borvidék. Toplistánk élére is kivétel nélkül e három területről származó tételek kerültek.

1. Figula – Sáfránykert Csopaki Olaszrizling 2013 – 16,75 pont

01_figula_safranykert_2013_16_75.JPG

    A bor, amely véglegesen leszámolt egy sztereotípiával, miszerint az olaszrizling kizárólag fröccsbor. A Sáfránykert elsőként bizonyította be számunkra, igenis lehet nagy bort készíteni ebből a szőlőfajtából is. Fahordós érlelés, kissé olajos test, hűvösebb estékre is kitűnő partner lehet. Csopaki öregtőkék gyümölcse, Figuláék egyik mestermunkája. A pincészet vendégházának teraszán kóstoltuk, a bor aromája mellett a hely szelleme is örökre belénk ivódott. – A kóstolás időpontja: 2015. augusztus 17.

2. Laposa – 4 hegy Badacsonyi Olaszrizling 2014 – 16 pont

02_laposa_4_hegy_2014_-16.JPG

    4 hegy, vagyis a Badacsony, a Somló, a Csobánc és a Szent György-hegy olaszrizlingjének legjavát zárták egy palackba Laposáék. A gondos válogatásnak hála, nagy bor született, ugyan alkoholtartalma alacsonyabb (12%) mint a 2013-as évjáraté, ennek ellenére komoly bor. Kóstoltuk Laposáék csodálatos panorámájú, nyüzsgő teraszán februárban, nyáron és ősszel is, csalódást egyszer sem okozott. – A kóstolás időpontja: 2015. szeptember 17.

3. Szászi Endre – Szent György-hegyi Olaszrizling 2014 -16 pont

03_szaszi_2014_16.JPG

    Az igazi old-school borász, Szászi Endre, aki teszi a dolgát, nem illeszkedik a mostani trendekbe, még saját weboldallal sem rendelkezik. Talán az első olyan pince volt az övék a Badacsonyban, akik elhatározták, elég a kannás „romantikából”, ideje minőségi borokat készíteni. És készítik is, talán egy kicsit nagy választékban, ember legyen a talpán, aki betérve a pincébe képes választani a közel harminctételes kínálat közül. 2014-es olaszrizlingje friss, jó ívású bor, benne a fajtára jellemző gyümölcsösség, savasság. – A kóstolás időpontja: 2015. augusztus 21.

4. Káli Kövek – Rezeda Olaszrizling válogatás 2012 – 15,75 pont

04_kali_kovek_rezeda_2012_15_75.JPG

    Szabó Gyula pontosan Szászi Endre ellentéte. Trendi, igazi mai borász, ennek minden hátrányával együtt. Az ország jelenleg talán legfelkapottabb helyén, Köveskálon alkot az egykori kendó harcművész, borai készítésébe is belecsempészi azt a pontos ritmust, ami szerinte elengedhetetlen a tökéletes végeredményhez. Rezedája két hegy négy dűlőjéből származó olaszrizling válogatás, nagy bor ez is, jegyezzük meg alaposan. No persze, nem kell rögtön egy súlyos, nehéz és olajos borra gondolni, ez a palack egy igen kellemes, gyümölcsös, igazi nyári bor, annak minden meghatározó elemével. A Káli Kövek remélhetőleg az egyik olyan borászat lesz a térségben, amely a Káli-medence várhatóan előbb-utóbb bekövetkező népszerűségvesztése után is a vidék egyik meghatározója marad. – A kóstolás időpontja: 2015. szeptember 02.

5. Guden Birtok – Kertmög Csopaki Olaszrizling 2013 – 15,75 pont

05_guden_kertmog_2013_15_5.JPG

    Guden vitéz legendáját a Jásdi pince tartja életben. A paloznaki plébános, Ajtós József 2011-ben felkérte a Jásdi pince borászát, Molnár Szabolcsot, ugyan, készítsen már neki bort a birtokán, a 2012-es Kertmög szinte berobbant a szakmába. Csopak talán legjobb pincéjének tulajdonosa, Jásdi István teret adott a feltörekvő fiataloknak, és most már hárman, Gősi Péterrel és Csidei Zoltánnal kiegészülve készítik a Guden borokat. A 2013-as tételt a balatonkenesei Pörc polcáról emeltük le, mind a bor, mind a delikát üzlet azon mód kedvencünkké vált. – A kóstolás időpontja: 2015. szeptember 01.

Következik: a Szürkebarát

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil