Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 96.

FocacciAország 27.

Laglio

 img_56831.JPGAz Úr szava

    Heinz ketchup – Lago di Como – George Clooney. Akár kvíz kérdés is lehetne egy vetélkedőben. A megoldás pedig a következő: a Comói-tavi parti házat, a Heinz család egykori tulajdonában lévő Villa Oleandrát 2001-ben vásárolta meg George Clooney, megteremtve ezzel a csendes kisvárosnak a világhírnevet. Az Ocean twelve egyes jeleneteit is itt forgatták, arról nincs infó, hogy a tulajdonosa mennyiért adta ki a helyszínt saját magának. Sok egyébről nem híresült el Laglio, de ez éppen elég nekünk arra, hogy ha már a tó partján kolbászolunk, akkor tiszteletünket tegyük a színésznél, ne csak „hellómiszterkédzs” legyen az egyetlen skalpunk.

    A tó bal lábának nyugati partját Bellagio-ból Como érintésével érjük el, az SS340-es főútról már Carate Uriónál levisz a gps, közvetlenül a part menti útra, vékony szerpentinen ereszkedünk lefelé. Ez az egy kilométeres út elméletileg kétirányú, de nagyon reménykedünk, hogy nem jön szembe senki sem. Megússzuk, tényleg embert és autót próbáló feladat lehet itt elkerülni egymást. Innen azonban már nincsen nagy baj, lépésben gurulunk célunk felé, magas kőfallal körbevett hatalmas kertek, közvetlenül az út szélére épített házak és csodálatos hangulatú óriási fenyők és pálmafák között. Egy-egy épület sarkánál egy gyors pillantást vethetünk a tóra, apró kikötők érik egymást, csónakok ringanak csendesen egymás mellett a kristálytiszta vízen.

img_5651.JPGEz már szinte széles

img_5652.JPGVadszőlőfal

img_5653.JPGAldo Masella és Renato Bestetti

img_5654.JPGŐ lakik itt

img_5655.JPGHátsó udvar

    A Chiesa di San Giorgo előtti aprócska téren állunk meg, a vízparti korlát melletti padról nézzük a tavat, innen rálátni a Villa Oleandrára is. Az aprócska templomban egy lélek sincs, esküvő lehetett itt nem olyan régen. Később lejjebb sétálunk az úton, hogy száz méterrel később elérjük a Clooney ház kikötőjét. Üldögélünk a móló szélén, lógatjuk a lábunkat, nézzük a környékbeli pecásokat, élvezzük az életet. Az Oleandra látszólag csendes, egy lélek sem mutatkozik a környékén. Szerencsére a város polgármestere, Roberto Pozzi csak idén áprilisban hozza meg korszakalkotó szabályozását, ötszáz eurós bírsággal büntethetik azt, aki megközelíti a villát. Hivatalosan száz méter a türelmi zóna, aki ennél közelebb merészkedik akár autóval (a ház a Via Reggina Recchiától mindössze húsz méterre van…), akár hajóval, már fizethet is. Tizenötezer büntetés behajtásával már vissza is jöhet az Oleandra ára.

img_5661.JPGChiesa San Giorgo

img_5682.JPGMegnyugodva

img_5698.JPGClooney néző ingben

img_5650.JPGFókusz a muskátlira

img_5669.JPGClooney öböl

img_5690.JPGPognano Lario

img_5668.JPGCsendesen ringatóznak

img_5680.JPGGyerünk tovább

img_5658.JPGBékebeli hangulat

img_5659.JPGHasználaton kívül

img_5796.JPGVia Regina Vecchia 20

img_5706.JPGSzáz méteren belül

img_5687.JPGMár gyűlik a nép

img_5710.JPGNyitva az ablak

img_5718.JPGCsónakkapu

img_5722.JPGLábamat lógatom, jól érzem magamat…

img_5692.JPGValami kiesett?

img_5694.JPGŐ nem G.C.

img_5732.JPGKintről nézve

   A várost elhagyva még beülünk egy kávéra a helyi Lanterna bárba, hasonlóan rosszarcú vendégeket legközelebb az erzsébeti Szivacs presszóban fogunk látni. Laglio csupán egy a sok kis Comói-tavi település közül, alapvetően egy csendes és nyugodt hely, Clooney nélkül talán észre sem vennénk. Tegye fel a kezét, aki hallott már Torriggiáról.

Következik: Svájc

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil