Loading...
Jó helyek

Jó helyek 3. – Zsolnay Kulturális Negyed

 

Meseváros

 

   Ha Zsolnay Vilmos 1865-ben nem veszi át a családi vállalkozás irányítását, akkor valószínűleg nem állnánk meg egy-két órára a 2010-ben kialakított Zsolnay Kulturális Negyedben, és akkor látnám a botrányos Győr-Újpest első félidejét is. De szerencsére Vilmos bácsi beszállt a cégbe, megmentve ezzel a manufaktúrát és engem egy kisebb infarktustól.

IMG_14501.jpg       Vili bácsi

  A Pécs belvárosában található, számomra csalódást keltő Zsolnay múzeum meglátogatása után kissé szkeptikusan fogadom a tényt, megyünk a 6-os (stílszerűen Zsolnay Vilmos) út mentén található Zsolnay negyedbe, az egykori gyár területén kialakított 5 hektáros parkba. A kiadott szórólap csábító és az ügyvezető, Márta István neve is vonzerőként szolgál, egyből Kapolcs jut az eszembe.

IMG_16831.jpg A régi gyárudvar

   Furcsa hídon sétálunk át a parkolóból a főút felett, az első amit észreveszünk egy hatalmas gyárkémény, mellette tip-top állapotban felújított régi gyárépület, vörös téglák sárga betétekkel, ez a PTE bölcsészszak média tanszéke, szemben vele a művészeti kar, és még jó pár egyetemi épület.

 

 

IMG_17221.jpg     A híd

   Meredek kaptató vezet fel a gyártörténeti kiállításhoz, gyönyörűen felújított épületben találjuk. Mellette kávézó és étterem, az egykori lerobbant ház tetején hasonló kerámiacserepek, mint amilyenek a Mátyás templomot borítják, mázas kaspók és szobrok végig a parkban, meseország – ez a szó jut hirtelen eszembe.

 

IMG_16461.jpg    Az étterem

   IMG_16891.jpg

    Címerállat

   A látványmanufaktúrába hétvégén ingyenes a belépés – akárcsak minden nap az egész negyedbe, fizetni csak a kiállításokra és rendezvényekre kell – üvegfal mögött láthatjuk a félig kész műveket. A falakon színes táblákon mutatják be a kerámiakészítés lépéseit. Szombat lévén üres a műhely, munkanapokon nagy lehet itt a nyüzsgés.

IMG_16671.jpg    Lépcsősor a boltok utcája felé

   A park északi részén, a boltok utcájában kóstolunk kézműves csokikat, veszünk borlekvárt és betérünk a Signo Galériába is. Itt nem csak kiállítás található – Kovács Ágota huzalszobraiba szerelmes leszek, tuti kipróbálok én is rozsdás drótból valamit hajtogatni, gyanítom sokkal kevesebb sikerrel – hanem vásárolni is lehet lakberendezési tárgyakat, ronda macskát, kovácsoltvas csillárt és társait, egyedül az árcédulák elrettentő számai   tartanak vissza minket.

pengetos.jpg                              Kovács Ágota : Pengetősforrás

   Kifelé menet bekukkantunk a látogató központba is, van itt planetárium és  interaktív kiállítás, kicsit hasonlít a hangulat a Csodák Palotájára, de rengeteg érdekesség van ám még erre. Bábszínház és játszótér a gyerekeknek, Gyugyi gyűjtemény (nem semmi ez a felújított épület sem), Rózsaszín kiállítás, és persze Zsolnay mintabolt is természetesen.

IMG_17171.jpg     A Gyugyi gyűjtemény épülete

   Hatalmas találmány a Zsolnay Kulturális Negyed, tényleg meseszép az egész, ragyogó színek, remek ötletek és  a feltűnő tisztaság az ami elsőre megfogja a látogatót, jó lenne vigyázni rá, kisebb csodája Pécsnek. Kíváncsi vagyok mikor lesz ilyen Csepelen, a Weiss Manfréd gyárban 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil