Loading...
Jó helyek

Jó helyek 2. – Gemenci erdő

 

Vonatozás nélkül

 

      Csodálatos a gemenci erdő ilyenkor ősszel, a falevelek nagy része még a fákon, a napsugarak játszanak a zöld, sárga, barna és vörös színekben pompázó leveleken. A Duna holt ága felett vékony pára hömpölyög, a túlpart fái álomszerűen tükröződnek vissza a mozdulatlan vízen. Madarak távoli csiripelése monoton háttérzajként szolgál, néha-néha egy ág reccsenése töri meg a csendet. Pecások ülnek egymás mellett a vízben, csöndes minden, még a kisvonat zakatolása sem zavar meg sem embert sem állatot.

 

duna.jpg

   

 

    Na pont ez az. Átvágunk a töltésen, profin megtervezett tábla tájékoztat az erdőről, a táj fáiról, állatairól és többek között a vasúti menetrendről is. Október 31-ig jár a vonat, utána csak rendelésre. Remek, utazni fogunk. Az rendben van, hogy a bárányfoki végállomásig nem közlekedik a kisvasút  – évek óta rozsdásodik magányosan a sín – , de hát erről az állomáson semmi infó nem fogad minket. Sőt, kis fecnin két időpont is felsorolva hogy mikor indul Pörböly felé. A kifüggesztett telefonszám süket, szóban sem kapunk felvilágosítást, nem csak nekünk nem sikerül.

  

sin.jpg

    

 

   A következő megálló Keselyűs, állítólag innen indul a vonat, gyerünk tovább. Itt is hasonló hangulat fogad, kihalt állomás, néma csend mindenhol. Itt még annyi tájékoztatás sincs, mint Bárányfokon. Mellettünk hasonló cipőbe járók morgolódnak kicsit és igazuk van.

   

csonak.jpg

   

   Adott egy gyönyörű erdő és nemzeti park, mellé egy sosemlátott jó idő – országos melegrekord – mindez megfejelve egy négy napos hosszú hétvégével. Mikor kellene kiszolgálni a városlakót, aki végre kimozdul egy kicsit az otthonából, és szeretné élvezni az országunk csodáit, ha nem ilyenkor (is). Arról már ne is beszéljünk, hogy mit fog gondolni az a külföldi turista aki nem beszéli a nyelvünket, így egy kukkot sem ért abból, hogy most mi van. Persze rá lehet keresni a neten is, de őszintén, ezen eligazodik valaki? (Keselyűsről – ha már Bárányfokról nem lehet(?) – szeretnénk utazni Pörbölyig és vissza, 2012.október 22-én.) 

    Mindezek ellenére az erdő erősen ajánlott, nem csak megszállott természetjáróknak.

  

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil