Loading...
Napi olasz ABC

NAPI OLASZ ABC 64. – FRASCATI

Frascati

OlaszAország – ahogy mi láttuk 181.

Caffè – ha az olaszok szeretnek valamit, akkor azt nagyon szeretik. Legyen az vallás, foci, család,
étel vagy a kávé. Gyakorlatilag nemzeti italnak számít az országban, elkészítési módjainak száma
vetekszik a tészták fajtáival. Nem mindegy, hogy mikor, hol, mit és hogyan iszunk. Egy-egy rossz
döntéssel kihozzuk a pincérekből – adott esetben baristákból – az olaszokra oly jellemző
kézmozdulatot. Öt ujjhegyüket összeérintve és felfelé tartva kezüket ütemesen rázzák felénk,
„mégis mi a nyavalyát csinálsz, hülye turista!?” Például délután vagy este cappuccinót kérni felér
egy istenkáromlással. A legerősebb és legdurvább változata a kávénak a ristretto. Ez
gyakorlatilag egy korty tömény kávéesszencia, a szívdobogás garantált. Az espresso sem
kispályás, kicsivel hígabb és krémesebb verziója a ristrettónak. Kérhetjük duplán is, ez a doppio.
A caffè lungo egy kicsit hosszabb lére eresztett espresso, kicsivel hosszabb ideig is főzik. A
gőzölt tejjel könnyített kávé a caffè latte, tetejére tejhabból készült dekorációt szokás készíteni.
Egyharmad espresso és kétharmad meleg tej az összetevője. A macchiato is tejeskávé, azonban
ebben a kávé az uralkodó, nagyjából négy egységnyi feketéhez jár egy egység tej. Fokozhatjuk a
dolgot, és adhatunk hozzá még 2,5 deci meleg, habosított tejet, ekkor kapjuk meg a latte
macchiatót. A cappuccino talán a legismertebb kevert kávé, azonban nagyon sokszor rosszul
készítik el. Egyharmad espresso, egyharmad tej és egyharmad tejhab a tetejére. Elterjedt szokás
kakaóval vagy fahéjjal díszíteni a tetejét, azonban a klasszikus cappuccino ezeket a flikkflakkokat
nem ismeri. Forró nyári napokon jól fogunk járni egy caffè freddóval, ez tört jégre öntött espresso
esetleg cappuccino lehet. A nevéből is kitalálható, honnan ered az americano. Ez semmi más,
mint egyharmad espresso felhígítva kétharmad forró vízzel. Szerintem ilyet ne kérjünk
Olaszországban. Szólhatunk még a mocháról, ekkor az espressóba csokoládészirup vagy kakaó
kerül, egy kis tejszínhabbal megbolondítva, illetve a correttóról, ami pedig konyakkal ízesített
kávé. De érdemes egy igazi olasz kávézó itallapját végigbogarászni, garantálom, hogy a felét még
a legfelkészültebb kávérajongók sem fogják érteni.

Szerepel itt is:

A KÖNYV – RÓMA ÉS NÁPOLY

Arcok között:

ARCOK 1.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil