Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 2.

 

Umbria, a sosemvolt Toszkána 1.

   Na akkor szedjük össze a gondolatainkat, mit is tudunk Umbriáról. 

IMG_93082.jpg

Umbriai élvezetek

   Hmmm…. Na igen. Gyakorlatilag semmit. Ha az ember utánanéz egy kicsit,  akkor sem fog sok mindent találni róla  (legalábbis magyar nyelven). Hallottunk már Assisiről (talán Szent Ferenc?),  de ki gondolta volna, hogy Umbriában van.  Aztán Perugia. Van ilyen focicsapat, talán most másodosztályú (nem, harmadosztályú), ott játszott a Materazzi? (igen, ott).

IMG_13291.jpg

Valahol Umbriában (vagy Toszkánában?)

    Akkor nézzük a netet. Wikipédia. Hát magyarul kb. nulla infó. Lakosság (9oo ezer fő), terület (8456 km2). Két részre van osztva, Perugia és Terni megyére. És nincs tengerpartja. Furcsa dolog ez egy ilyen alakú országban. Területe túlnyomórészt dombság (63%) és hegység (31%), és csak 6%-a síkság. Szerintem meg fordítva, 63% a hegység, a többi dombság. Síkság egyedül a Trasimeno tó területe lehet. Legalábbis érzésre ezek az arányok. Felsorol még 10 várost, jó ha négyről hallottam, de hogy Umbriában vannak? Perugia, Assisi, Orvieto és talán Gubbio. A többi alapból semmit nem mond (Terni, Foligno, Citta di Castello, Spoleto, Bastia Umbria, Narni). És még egy rövid infó, az Assisi-i (hogy kell írni?) Szent Ferenc (na ugye) Bazilika a világörökség része.

IMG_08431.jpg

Azt hiszem galambok

    Következő próba a magyar nyelvű könyv. Hát az nincs. Illetve van egy, a címe Toszkána és Umbria. A kötetben a győzelem 75-25 százalékos arányban Toszkánáé . De legalább van valami kapaszkodó az induláshoz.

IMG_18514.jpg

Szememben Orvieto

   Csaknem 2 hét Umbriában, Carlonál. Gyanúsan olcsó a szállás, de az ajánlás meggyőző, ott a helyünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil