Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 56.

Láthatatlan maffia 26.

 

Noto

IMG_1243.JPGNagyon piros

Márta néni ajánlotta, az útikönyvek sem akarnak róla lebeszélni, ráadásul útba is esik, semmi sem tarthat vissza attól, hogy megnézzük a barokk Noto-t. A város érdekessége, hogy miután az 1693-as földrengés porig rombolta, a városi tanács úgy határozott, hogy 8 kilométerrel a régi településtől egy teljesen új Noto-t építenek fel. Pontosan megtervezték az utcákat, főtereket, és puha mészkő tufából hamarosan megépült az új város. Napjainkra az épületek állaga rohamosan romlik, a jellegzetes sárgás házak és templomok gyakorlatilag porladnak, nemzetközi összefogás született a megmentésükért.

IMG_0397.JPGSzieszta a külvárosban

IMG_0401.JPGTényleg ilyen színű

IMG_0407.JPGFurcsa

Szieszta időben érkezünk, az utcákon sehol egy lélek, szó szerint mintha egy halott városban járnánk. Csupán egy tér szélén lévő kávézó teraszán üldögélnek emberek, kimondottan rosszarcúak, feltűnő a hasonlóság a filmbeli Soprano család hentesboltja előtt beszélgető maffiózókkal.

IMG_0405.JPGÉjjel-nappali

IMG_0411.JPGHa nyitva lenne se

IMG_0415.JPGA börtön…

IMG_0416.JPG…ablakába sose

Gyanús lesz ez a kihaltság, gyerünk keressük meg a valódi belvárost, rendkívül szűk sikátorokon át  lehet megközelíteni, Giovanni Battista Landolina tervezhette volna szélesebbre is utcákat. A parkolót sem ránk szabták, de azért sikerül beszuszakolni magunkat. Elindulunk a Corso Vittorie Emanuelén toronyiránt, az első kerámiabolt előtt kopasz, rövidnadrágos ember hajtja a korongot, ő a tulaj, gyönyörű tányérok, csempék alkotják a kínálatot az üzletében. Vásárolunk is, kapunk kedvezményt is, elégedettek vagyunk. A csomagolási procedúra megér egy misét, de még mindig sokkal hamarabb elkészül vele, mint korábban Sienában az öreg, akitől a házszámunk egy részét vesszük.

IMG_0449.JPGFőutca

IMG_0450.JPGChiesa San Domenico

IMG_0459.JPGSebastiano

IMG_0456.JPGNem túl bizalomgerjesztő

IMG_0602.JPGA részletek árulkodnak

IMG_0463.JPGChiesa di San Carlo al Corso

IMG_0474.JPGImádkozik(?)

A Palazzo Duceziónál belefutunk egy tipikus szicíliai násznépbe, amíg várunk a menyasszonyra megnézzük a palotával szemben álló hatalmas San Corradi Fuori Le Mura székesegyházat. A következő állomásunk a falatnyi Chiesa di Santa Chiara, amelynek érdekessége, hogy fel lehet menni a templom teraszára, szép innen a kilátás a városra.

IMG_0483.JPGA palota oldala

IMG_0484.JPGNagyon meleg van

IMG_0490.JPGSan Corrado Fuori le Mura

IMG_0518.JPGKellemes belső

IMG_0514.JPGinitium evangelii Iesu Christi Filii Dei

IMG_0524.JPGPalazzo Ducezio

IMG_0497.JPGMegadja a módját

IMG_0548.JPGA Santa Chiara tetején

IMG_0553.JPGHibátlanul rendezett

IMG_0564.JPGKeresztből nincs hiány

IMG_0571.JPGLukon át

Visszafelé percekig hűsítjük magunkat a vízpárát permetező kávézó terasza mellett, kicsit szomorkodunk, hogy lassan vége a nyaralásnak, búcsúzkodunk Szicíliától.

 IMG_0597.JPG Ebéd után

IMG_0581.JPGGianni Morandi a reklámarca

IMG_05921.jpgTipikus

 

Búcsúvideó

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil