Gasztrotelelés 1.
Polgár Pincészet és Panzió – Villány
Címerlámpa
Bock, Gere, Halasi, Polgár. Csak néhány a legnagyobb villányi borászatok közül, akik szállást is kínálnak a betérő vendégnek. Nehéz a választás, hogyan is döntsünk bármelyik javára? A megoldás szinte kézenfekvő, az egyszerre elküldött ajánlatkérésekre leggyorsabban reagáló panzió lesz a győztes. Polgárék – térkép – nyernek orrhosszal, csupán perceken múlik a siker.
Bevallom, kevés Polgár bort kóstoltam eddig, tehát adott egy új terület felfedezése. Kíváncsian bólintunk rá az első estés pincelátogatással egybekötött borkóstolóra és vacsorára. De előtte az első jó pontot máris bevéshetjük a panziónak. Kora délután kizárólag a mi kedvünkért összecsapnak egy mennyei hidegtálat. Hurka és májas szeletek, szalonna és sonka csíkok, felvágottak és disznósajtok, kolbász- és stifolder karikák. Ez utóbbi régi ismerősünk, tavasszal már összefutottunk egy helyi stifolderversenyen. A környékre jellemző házi készítésű kolbász eredetileg a Mohács és Pécs környékére érkező német csoportok származására utal (stiftsfuldaer – fuldai apátság vidékéről származó). A vastag szeletek itt is saját készítésűek, szarvas- és mangalicahúsból gyúrják össze és ízesítik fenségesen. A hidegtálunkon a sajtok és zöldségek mellett krémes túrót is találunk, öten alig tudjuk elpusztítani az egészet, nem sajnálják tőlünk.
Ászokhordók
A templomban
Galériás
Jó vágású, fehér hajú, szakállas úriember köszönt minket, szinkronszínészeket megszégyenítő orgánumon, ő Polgár Zoltán a pince atyja, a borászat tulajdonosa. Egy gyors kóstoló az idei – Márton napra kijött – Chardonnay Ottonel Muskotályból, friss, gyümölcsös fehérbor, pont jó indítója a pincetúrának. Végigsétálunk a salétromos falak mentén, Polgár úr folyamatosan mesél, látszik, hogy ez az élete, szeretettel csinálja és boldog minden egyes elégedett arc láttán egy-egy korty után. Régi ászokhordók, kanadai tölgyből készült és egy-két éves barrique hordók végig ameddig a szem ellát, a pincerendszer felét sem tudjuk feltérképezni, mégis percekig sétálunk a föld alatt. Házigazdánk ragaszkodik a régi dolgokhoz, nem szívesen bont le semmit, inkább megpróbálja megőrizni a hely patináját, a több évszázados ódon pince hangulata minket is magával ragad. A borkészítésben is tartja magát ehhez, de elismeri, kell keverni a régit az újjal, a tradíciókat a modern technikával.
Megpihenünk egy nagy belmagasságú, galériás teremben, ez a pince „temploma”, Polgár úr kis ékszerdoboza. A plafonon kézzel festett kazetták, az égitestek és a szőlő szimbólumai, erdélyi stílusban, hosszasan legeltetjük rajta a szemünket. Az emeleten hordók sokasága, a rejtett világítás és a gyertyafény csodálatos hangulatot teremt. A vizuális élményt fokozzuk egy kis ízorgiával. Kékfrankost és 2011-es merlot-t kóstolunk, ez utóbbiban nagy a potenciál, legalábbis Polgár Zoltán szerint, évek múlva igazán nagy borrá fog érni, mind önállóan, mind cuvée-ként. Hiszünk neki.
Ez is családi mű
Polgár Merlot
Készül a rozé
Zsákutca
Funkció nélküli művészkedés
A vacsora a tradicionális magyar konyha erényeit csillogtatja. Hatalmas adag húsleves – ember nincs aki egyedül megeszi mindet – , klasszikus cigánypecsenye és rétes válogatás. Sült pisztráng és tormakrém leves színezi egy csöppnyit a kínálatot. A szerviz precíz és pontos, a borok a megfelelő sorrendben érkeznek. Az este végéhez közeledve négy pohárral és egy levezető portugieserrel térünk pihenőre.
Frissen felújított szárny
Húsleves gazdagon
Cigánypecsenye
Vegyes rétes
Három éjszakát töltünk a Polgár panzióban, hibátlan választás lesz végül ez a „lutri” foglalás. Sok a vendég, de csak a parkolót megtöltő autók számából ítélve, ugyanis tömeggel sehol sem találkozunk. Nyugodt és csendes az étterem a reggeli alatt is (stifoldert ekkor is választhatunk), a wellness-ben sincs senki (jacuzzi, masszázs, többféle szauna és egy vagy érthetetlenül nagy merülő medence vagy érthetetlenül hideg úszómedence a kínálat), a személyzet végig odafigyelő, pontos és kellően a háttérbe vonuló.
Megbizonyosodhattunk arról, hogy a Polgár borok nagy szakértelemmel és még ennél is nagyobb szeretettel és odafigyeléssel készülnek, már csak ezért is keresni fogjuk őket a borboltokban.
A zsákmány
Következik: Fülemüle Csárda – Villánykövesd