Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 3.

Róma, gondolák 1.

 

Öregek

IMG_44521.jpg

   Róma többmilliós nyüzsgő nagyváros. Állandó turistahad, ennek megfelelő mennyiségű kiszolgáló személyzet, árusok, mutatványosok, idegenvezetők, rendőrök és ki tudja még mennyi szakma képviselői. Folyamatos a zaj, a dudálás, a kiabálás. Aztán lépünk kettőt, egy kis téren két öreg beszélget. Csendben, nyugodtan. Vallásról, fociról, családról. Vagy az olajfáról. Mindegy is. És ez a lényeg. Nincsenek egyedül.

IMG_45121.jpg

 

Az áldás

IMG_83512.jpg

   Vasárnap délelőtt, Vatikán, Szent Péter tér. Az idő dél felé, a hőmérséklet a 40 fok fölé kúszik. A tömeg lassan elviselhetetlen a tér északi részén. A pápai áldás nem mindennapos sokunk életében, XVI. Benedek az ablakból áld meg minket több nyelven. Érdekes lehet neki látni elődje hatalmas fényképét a tér túloldalán.

IMG_83352.jpg

 

Gesztenye

IMG_47802.jpg

   A gesztenye felénk a tél gyümölcse, jólesik a hideg havazásban egy forró zacskónyit a markunkban szorongatni. Rómában szinte nem is tudják milyen érzés. Ők csak az ízéért szeretik. És ez is valahogy finomabb, nagyobb és puhább, mint nálunk. Jó érzés sötétedés után a Spanyol lépcsőn elmajszolni néhány szemet.

IMG_48091.jpg

 

Híres szatyros

IMG_85381.jpg

   Louis Vuitton, Gucci, Giorgio Armani, Bulgari, Prada és rengeteg más világhírű divatmárka egy utcában a Via dei Condottin. Az utcán hömpölyög a tömeg és ami érdekes, a boltok sem üresek. Jönnek ki a hatalmas reklámzacskók bennük egy kisebb vagyonnal, furcsa elképzelni, hogy ott viszik az autónk árát. Éjjelenként ugyanezeket a márkákat tizedáron megkaphatjuk az utcai márkaképviselőktől. A minőség garantált.

IMG_48031.jpg

 

Rum csokival

IMG_45591.jpg

      Aggyámáegycigit. Olaszul ez is jól hangzik, legalábbis sejtjük, hogy Trasteverés barátunk ezzel próbál ismerkedni. Finom itt a forró csoki rummal, vagyis inkább a forró rum csokival. A Trastevere egyébként is jó hely, talán a leghangulatosabb Rómában. Ha jön a busz, a pincérek pillanatok alatt felállítják a vendégeket, szétdobálják a székeket, asztalokat, hogy a 125-ös kényelmesen elférjen az utcában. Aztán mindenki mehet vissza a helyére.

IMG_45501.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil