Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 93.

FocacciAország 24.

Lago d’Orta – Omegna és Orta San Giulio

Omegna

img_5209.JPGAz igazi focaccia

    Omegna a régió legnagyobb városa, a Lago d’Orta északi csücskében fekszik, a Nigoglia folyó szeli ketté és olyan neves konyhai felszerelés tervezők dolgoznak itt, mint az Alessi, a Lagostina vagy a Bialetti. Nos, nagyjából ennyit tudunk előzetesen a városról, nem túlságosan turistacsalogató információk, az igaz. De Orta San Giulio felé pont útba esik, megállunk itt egy röpke órára. Sokkal többre nem is lenne értelme, nem ez a város lesz a kedvencünk. Pedig nincs rossz helyen, északról felügyeli az Orta tavat, körülötte havas csúcsok, szóval csak a „szokásos” észak-olasz tóvidéki itt is a hangulat.

    Vadonatúj alagút vezet keresztül a Monte Motterone széle alatt, csak sejtjük, hogy jó irányba megyünk, a gps simán cserben hagy minket, vakon próbálkozunk, de nem tudunk hibázni. A Chiesa di Sant’Ambrogio oldalában parkolunk le. Ez a város legnagyobb temploma, délidőben zárva találjuk. Lépcsőjén üldögélve isteni focacciát harapunk a szomszédos pékség kínálatából. A szaftos olívabogyók csodás ízt adnak az enyémnek, időkapszulás emlék válik belőle.

img_5187.JPGBaljós árnyak

img_5203.JPGParkedzsó

img_5173.JPGSokat isznak

img_5174.JPGA küszöb némi akadály lehet

    A tóparton kisebb zsilip, ez szabályozza a Nigoglia folyó áramlását, amely Olaszországban egyedüliként északi irányba folyik egészen komoly két kilométeren át, majd belecsordogál a Stronába. Nézegetjük a zsilipet, furcsa, hogy ez nem a tóba be-, hanem a kiáramló vízmennyiségről dönt. Kihalt a part környéke, akárcsak az egész kisváros, szedjük is hamarosan a sátorfánkat és továbbállunk a tó ékszerdoboza, Orta San Giulio irányába.

img_5197.JPGEllenzsilip

img_5198.JPGA tó sarka

img_5190.JPGRajtuk kívül nem sok mindenkivel találkoztunk

img_5180.JPGKlasszikus szieszta

Orta San Giulio

img_52801.jpgAnnyira jellemző

    Apró Tihany az apró Balatonban, gyakorlatilag ez Orta San Giulio. Félsziget nyúlik be mélyen a tóba, itt találjuk ezt a középkori gyöngyszemet, piciny sétálóutcák, árkádos, barackszínű házak, leanderek és színes virágok minden sarkon és erkélyen. De hogy bejuthassunk ide a kocsinkat a város szélére telepített hatalmas mélygarázsban hagyjuk, óriási a kontraszt a rideg betontömb parkoló és a meseszép óváros hangulata között.

img_5213.JPGMindegy merre indulunk

img_5219.JPGKocsival nem érdemes

img_5221.JPGTiszta udvar, rendes ház

img_5222.JPGSzoba kiadó

    Nagyjából három perces sétával érhetjük el innen a Piazza Mottát, a főteret. De útközben érdemes meg- megállni, bambászkodni, nézelődni. Egy kávé egy eldugott terecske hangulatos teraszán, egy pillantás a tóra egy szűk utcácskából, mind-mind a nyugalmat sugározza magából. A Piazza Motta nyüzsgő központ, éttermek és kávézók, szállodák és üzletek sorakoznak itt, persze a maguk aprócska módján. A tér közepén érdekes ház, a Palazzo della Comunitá o Broletto oszloplábakon áll, a velencei Szent Márk tér ugrik be róla hirtelen.

img_5226.JPGKávé!

img_5230.JPGGiccses is lehetne

img_5234.JPGÖsszenőttek

img_5241.JPGSarokban a tó

img_5252.JPGPalazzo della Comunitá o Broletto

img_5253.JPGPatinás

img_5261.JPGFőtér kikötővel

    Itt találjuk a kikötőt is, szinte már megszokott dolog, pirinyó sziget áll a tó közepén, az Isola di San Giulio – hasonlóan a Maggiore tó szigeteihez – nehezen elképzelhető mesevilág. Román stílusú templomot építetett ide 390-ben Giulio, egy keresztény prédikátor, aki még a sárkányoktól is megszabadította a szigetet. Mondom, hogy mesevilág.

img_5263.JPGInnen indulhatnánk

img_5260.JPGIsola messziről

img_5258.JPGKözelebbről

img_5268.JPGEgészen közelről

   „Jó” szokásunkhoz híven ezúttal sem szállunk hajóra, hanem felsétálunk egy meredek utcán, a salita della Mottán egészen a tizenötödik századi barokk templomig, a Santa Maria Assuntáig. A lépcsősoron kapaszkodunk felfelé, a Casa dei Nani, a törpék háza mellett visz az utunk. Apró ablakairól kapta e nem túl hízelgő nevet ez a tizennegyedik századi épület. A Palazzo Gemelli kertje mellett sétálunk vissza az autónkhoz, pompás innen a kilátás a tóra, a szigetre és a túlpart meredek sziklás oldalába épített Santuario della Madonna del Sasso templomra. A Lago di Orta a Maggiore kistestvére, azonban ő dicsekedhet a környék leghangulatosabb városkájával, kár lett volna kihagyni.

img_5284.JPGNyitva van?

img_5249.JPGSalita della Motta lentről fel

img_5285.JPGÉs fentről le

img_1070.JPGManóház

img_5290.JPGSanta Maria Assunta

img_5295.JPGBent sincs tömeg

img_5305.JPGPunto panoramico

img_5308.JPGA túloldali Santuario della Madonna del Sasso templom

Következik: Torino

   

3 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil