Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 4.

Umbria, a sosemvolt Toszkána 2.

 

Paciano

    Öt napos római bóklászás után érkezünk meg Carlohoz Pacianoba (pácsánó). Ha a GPS nem ismerné a helyet akkor talán mi se. Paciano pár kilométerre fekszik Olaszország egyik legnagyobb (talán negyedik) tavától, a Trasimeno tótól, és nincs messze a főváros, Perugia sem. Szóval a GPS 20 métert téved csupán és ez pont ahhoz elég, hogy Olaszország közepén magyar beszédre leljünk. A szomszéd készségesen útbaigazít, hogy a Burini birtok pont mögöttünk van. Mindezt magyarul, némi svéd akcentussal fűszerezve. A nap a zeniten, a forróság kegyetlen (bár a római időjáráshoz képest kellemesen hűvös, talán negyven fok sincs), Carlo meg valahol máshol. Majd jön, nyugi, ne izguljunk, ez Olaszország. Addig a birtokról:

Kell.

IMG_99910302.jpg

Távolban Toszkána

 

   Ennyi. Kell és pont. A tipikus közép olasz (majdnem azt írtam, hogy toszkán) táj. (Amúgy az is, toszkán is egy kicsit, közel a határ.) A dombtetőn (hol máshol) a ház, isteni a kilátás, távolban látszik a tó, körös-körül olajfák, meg szőlő és csend. Van persze macska is, az jár minden házhoz, kutyákat viszont alig-alig látni.

IMG_99914262.jpg

Házörző

 

   Nem várunk Carlora, felderítjük a környéket, kell a sör (bocsánat) és persze a bor is. Meg macskát simogatni máshol is lehet, úgyhogy irány Castiglione del Lago, de erről majd később.

IMG_99914221.jpg

Minden sarkon

 

   Paciano amúgy tipikus (már megint) toszkán/umbriai/középolasz kisváros (falu inkább). Az óváros (falu inkább) egészen apró, szűk utcácskák, apró terek, kocsival be se férnénk még ha lehetne sem. De nem lehet és ez a jó. Ember nincs a városban (inkább falu) akármikor is járunk arra. Tisztán kihallatszik az utcára a helyiek hangos beszélgetése vacsora alatt, a zöldséges Umberto éppen meghozza a gyümölcsöt Giuseppének. A Spar (tényleg láttuk) már évek óta bezárt, nem is értem hogy került oda.

IMG_98761.jpg

Szieszta

 

   Ellenben van egy pár étterem a várfal környékén, az egyik a kacsás, legalábbis azt gondoljuk, hogy ott lehet kacsát enni, de aztán kiderül, hogy nem. Bármi mást igen, majd’ egy kilós sztéket, meg tésztát és pizzát, csak kacsát nem (pedig: „-is this duck? –si, si!”).

IMG_99161.jpg

Várfal

 

   A La Loggetta (Carlo ajánlása alapján megyünk oda, aztán kiderül hogy mégsem arra gondolt, de addigra beleszeretünk, ezért vacsorázunk ott még máskor is) az az étterem ami szintén kell. Gondolom a tulajdonosának is, mert mindent ő csinál, hellyel kínál, felszolgál, magyaráz és hegedül. A kis számú vendégsereg szórakoztatására néha-néha előkapja a hangszert és eljátszik egy-két olasz dalt (mégsincs turistavakító hangulata, egyszerűen csak jólesik hallgatni). Ja, és az étel is pompás, itt kóstoltuk a világ legfinomabb tiramisuját, de az összes fogás mennyei, ismét nem csalódunk az olasz konyhában és vendéglátásban.

IMG_99111.jpg

La Loggetta

IMG_98962.jpg

                        Az nem az, fogadjunk!

IMG_99906171.jpg

Klasszikus

 

   Akárcsak Carloban, aki estére előkerül (bármily meglepő, napközben dolgozik, reggelenként nem is látjuk, csak estefelé találkozunk vele). A szállásunk is hibátlan, egy pár lépcső az emeletre és máris a világ legkisebb de egyben legkedvesebb teraszán találjuk magunkat. Sok-sok naplemente (van amikor napfelkelte) látványában fogunk még itt gyönyörködni.

IMG_89421.jpg

Carlo háza

 

   A berendezés kifogástalan, jellegzetes olasz bútorok, semmi pompa, semmi ragyogás, mégis tökéletes, ízléses egyszerűség. Szobák száma, fürdő, hatalmas konyha minden megfelel, Carlo készséges, ellát mindenféle tanáccsal, merre igen, hova ne (ilyet nem mond) induljunk, térkép, infó minden mennyiségben. Ja és bazsalikom, meg olaj, meg gyakorlatilag bármi.

IMG_99910281.jpg

Carlo csigája

 

  Jól kezdődik Umbria és a folytatás csak emeli a szintet…

 

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil