Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 78.

FocacciAország 10.

Nervia völgy 2.

Pigna

IMG_9594.JPGPigna

   Dolceacquát elhagyva lassan kezd emelkedni az észak felé tartó SP64-es út, a szintén csodás nevű Pigna már közel háromszáz méter magasan fekszik. Képzavarral élve történelme lényegesen kiterjedtebb, mint földrajzi alapterülete. Hatvanezer éves emlékek verik a római kori maradványokat errefelé. A tizedik században új helyre költözött a város, az eredeti helyén túl sérülékenynek tartotta a városvezetés, egy esetleges katonai támadásnak jobban ellenálló helyet kerestek maguknak. Később Anjou provincia lett a terület, majd a pápapárti guelfek és a császári ghibellinek feszültek egymásnak. Savoyaiak, Napoleon és Provence-i királyság, Genoai – majd Ligur köztársaság, volt itt már minden és mindenki. Most pedig mi érkezünk Pignába, apró zsákutca végén találunk helyet autónknak, innen már csak gyalog tudunk feljebb haladni.

IMG_9586_1.JPGLátszólag rendszertelen

   Elvileg koncentrikus körökben futnak az utcák meredeken felfelé, chibik, vagyis szűk kis sikátorok kötik össze őket, így juthatunk egyre feljebb, egészen a falu legmagasabb részéig, a colláig. Elvileg. Gyakorlatban azonban egész más a helyzet, kóválygunk, bolyongunk egy sort, mire kilyukadunk a főtéren, a Piazza Vecchián. Közvetlenül alattunk hatalmas, több szintes parkoló, így túl egyszerű lett volna a dolgunk. A panoráma innen egészen elbűvölő, zöldellő erdők és dombok között bukkan elénk a szomszéd település, Castel Vittorio, a maga elbűvölő pompájában.

IMG_9595.JPGNem a gazdagság az úr

IMG_9550_1.JPGKopott hentes

IMG_9554.JPGFőtérre ki

IMG_9556.JPGA parkoló is összevissza

IMG_9558.JPGAz aprócska Castel Vittorio

   Két aprócska templom fekszik közel egymáshoz, a San Michelébe bekukkantunk. Puritán belsőt rejt magában, fekete kőből készült homlokzatán fehér márvány rózsaablak az egyetlen díszítés. Vele ellentétben a szomszédos Sant’ Antonio enyhe barokkos túlzás, pirosas-sárgás homlokzata kiemelkedik a környezetéből. Ide nem jutunk be, hiába járjuk alaposan körbe a templomot, minden ajtaját zárva találjuk. Halált megvető bátorsággal kortyolunk a kút, a Fontana dei Canui hűs vízéből, úgy néz ki, megmaradunk.

IMG_9557.JPGIde is fel lehet menni

IMG_9565_1.JPGChiesa di San Michele Arcangelo

 

IMG_9561.JPGKellemes hűvösben

IMG_9563.JPGOratorio di Sant’Antonio

   Megalkuvást nem tűrve kaptatunk tovább, egyre feljebb küzdjük magunkat, míg lassan Pigna külsőben leszünk, errefelé már a zöldségeskertek veszik át az uralmat a középkori kőfalak helyett. Föld alatti sötét sikátorokon keresztül ereszkedünk visszafelé, nem mondom, van egy bizsergető hangulata az utunknak. Újabb kút és újabb pihenő, perzselő forróság borul a csendes kis falura ezen a nyári kora délutánon. Pignát elhagyva ellent mondunk a navigációnknak, ekkor még nem sejtjük, milyen kalandos út áll előttünk.

IMG_9571_1.JPGVan még feljebb

IMG_9576.JPGOda le?

IMG_9577.JPGItt is laknak

IMG_9570.JPGTipikus hangulat

IMG_9591.JPGFrancescoék nincsenek itthon

IMG_9599.JPGEz sem mérgezett

IMG_9600.JPGCsak úgy kép

IMG_9605.JPGBúcsú Vittorio

Következik: Bajardo

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil