Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 79.

FocacciAország 11.

Nervia völgy 3.

Bajardo

IMG_96401.jpgFarfalla

   Legurulunk a főútig Pigna-ban, Moha bá határozottan jobbra terelne minket. Az útikönyvünkben felskiccelt térkép viszont balra jelzi tőlünk Bajardót, nem is kérdés merre fordulunk. A kicsit hosszabb, de talán kényelmesebb visszaút helyett nekivágunk az ismeretlennek. A sokszor szidott beépített gépembernek ebben az esetben talán igaza volt, az 5-6 perccel tovább tartó út ez esetben bevállalható lett volna, bár akkor szegényebbek lennénk egy kalandos autózással. 600 méter a szintkülönbség Pigna és Bajardo között, ezt egy igen kacskaringós, szűk és helyenként meredek pályán küzdjük le. Az út eleinte emelkedik rendesen, aztán lefelé gurulunk, hogy nem sokkal később ismét az ég felé törjünk. Néhol szédítő mélység mellett óvatoskodunk tovább, jól esik egy rövidebb pihenő az Il giardino dei fiori di Bach-ban. A kertnek jó indulattal sem nevezhető aprócska pihenőhelyen miniatűr levendulamezőn fújunk egyet, innen már kristálytisztán látjuk Bajardo körvonalait, hatalmas völgy választ el még minket a mintegy kilencszáz méteren fekvő városkától.

map.jpgMondd, te mit választanál?

IMG_9694.JPGEzen végig

IMG_9610.JPGBach virágok

IMG_9612.JPGMár látjuk a célt

IMG_9618.JPGLevendulán keresztül is

IMG_9625.JPGZöld világ

   Közel már a cél, mikor is egy fehér Fiat jelenik meg mögöttünk, helyi sofőrnek tűnik, lendületesen veszi a kanyarokat. Félrehúzódunk, nem sok kedvünk van most versenyezni, vele ellentétben nekünk nincs is rajtszámunk. Bajardo szélén érjük csak utol, bús szamarak nézik, amint éppen kereket cserél az egysávos úton. Később rájövünk, a néhány méterrel hátrébb álló La Pineta kávézó és szálláshely beépített embere lehet a Pandás, nincs mit tennünk, beülünk hozzájuk egy kávéra.

IMG_9643_1.JPGÖsszeesküvés-elmélet

IMG_9646.JPGNem tervezett kávé

IMG_9648.JPGModern művészet

   Bajardo Európa legmagasabban fekvő olajfaültetvényével büszkélkedik, pompás kilátás nyílik innen egészen a francia Alpokig. Az aprócska piazza Parrocchialén egyetlen parkolóhely vár ránk, innen gyalog lehet csak továbbjutni. Belépünk a San Nicolo templomba, két ilyen nevű is van a városkában, ez most a nouvo, vagyis az új parókiatemplom, alig több mint száz éves csupán. Az öreg Nicolo, azaz a vecchia, néhány lépéssel kijjebb található, falain és harangtornyán kívül nem sok maradt meg belőle, az 1887-es földrengés majdnem tökéletes munkát végzett. 226 ember vált áldozatává ekkor a katasztrófának, a hamvazószerdai istentisztelet nem a megszokott módon ért véget.

IMG_9650.JPGSan Nicolo Nuovo

IMG_9700.JPGDe babakék legyen ám

IMG_9701.JPGÉs a freskó is

IMG_9653.JPGGyalog a főtérre

IMG_9657.JPGMegpihenünk

IMG_9660.JPGNincs túl sok hely

IMG_9666_1.JPGOldallátvány

IMG_9669.JPGÉrdekes

IMG_9671_1.JPGSok itt a gattó

IMG_9674.JPGJobbra fel

IMG_9678.JPGEz is egy szakadék

IMG_9686.JPGFentről nézve

IMG_9691.JPGTáborlakók

IMG_9683.JPGEnnyi maradt

IMG_9689.JPGTeljes méretben

   Dél már jócskán elmúlt, ennénk valami finomat, meglepő módon nem találunk kedvünkre való éttermet, úgyhogy irány tovább, jöhet a negyedik Nervia völgyi település, Apricale.

IMG_9703.JPGMegszokott hangulat

IMG_9654.JPGNem választottuk

IMG_9706.JPGTávozóban

Bajardo_veduta_con_neve1.jpgNem saját kép, de nem tudom kihagyni (forrás: wikipédia)

Következik: Apricale

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil