Loading...
OlaszAország

BOLOGNA 3. – PÁRMAI BOLOGNAI 9.

Bologna

OlaszAország – ahogy mi láttuk 106.

img_05301.jpgTökéletes részletek

    Első lecke: próbáljunk meg elvonatkoztatni a bolognai spagettitől, ha város gasztronómiájára gondolunk. Nekünk nem sikerült, így gyorsan megtapasztaltuk, hogy bár innen származik ez a fajta szósz, közel sem azt az ízt érezhetjük a szánkban  – amúgy szinte sohasem spagettivel, sokkal inkább tagliatellével tálalják – , amit anno a napköziben megszoktunk. Szóval Bologna nem egyenlő a bolognai spagettivel, mint a hogy Milánó sem a milánói makarónival, na ugye.

   Második lecke: felejtsük el az olívaolajat. Emilia-Romagna éghajlatának köszönhetően nem bővelkedik olajfákban, az itteni konyha alapanyaga a vaj. Szinte minden recept így kezdődik, végy egy kanál vajat, hevítsd fel, aztán a többi már adja magát. Ezáltal az ételek íze merőben eltér a megszokott olasz konyháétól, sokkal selymesebb, krémesebb fogásokat kóstolhatunk.

    Harmadik lecke: ha Bolognában jársz, mindenképpen ülj be néhány étterembe, trattoriába, lehetőleg oda, ahol a helyiek vannak többségben. Az apró utcák járdáira kirakott néhány asztal szinte biztosan jó választás lesz, de ha pénztárcánk engedi, beülhetünk a Marconiba vagy az I Porticibe, a város valamelyik Michelin csillagos éttermébe is.

img_0341.JPGEgy a sok közül

img_0520.JPGDefekt? No problem.

   Ristorante Clavature az étterem, ahol az első esténken enni fogunk. Apró utcácska közel a belvároshoz, mégsem a legnyüzsgőbb turista útvonalon. Leülünk egy szabad asztalhoz, sokan vannak, mégis hamar kerül bor és kenyér az asztalunkra, a rendelést is gyorsan leadjuk. Kétféle előételből csipegetünk, a klasszikus caprese saláta és egy újdonsült kedvenc, parmezános, balzsamecetes eper kerül elénk. Hihetetlenül egyszerű fogások, mégis könnyen levesz a lábunkról, minden összetevője friss és zamatos, ja, így könnyű. Tészta lesz a második fogás,(bolognai) ragus tortellini és a világ legfinomabb sütőtökkel töltött raviolija örvendeztet minket, ez utóbbi örökre beírja magát a történelem- és szakácskönyvünkbe. Némi desszertre is van még energiánk, a csokiszuflé méltó lezárása a vacsorának.

img_0535.JPGClavature még kora délután

img_0554.JPGCaprese

img_0550.JPGNem csokis eper

img_0578.JPGVajon készült

img_0576.JPG„A” ravioli

img_0579.JPGFények

img_0588.JPGCsupacsoki

    Ránk sötétedik, mire elindulunk az étteremből, érdemes feltérképezni az éjszakai Bolognát is. Nyár van ugyan, mégis erősen érezhető a város egyetemi múltja és jelene. Fiatalok, amerre a szem ellát, minden bár és étterem terasza zsúfolásig tele, többen vannak most az utcákon, mint napközben. Nyüzsgés és hangzavar, koccannak a borospoharak, rohannak a pincérek, pörög az élet. Nyitva még a piac is ilyenkor, néhány jó falat miatt érdemes itt is megállni. Sonkák, szalámik és sajtok, de kaphatunk még friss halat és rákokat is ilyenkor.

img_0594.JPGKezdődik az élet

img_0595.JPGNincs már hely

img_0605.JPGHajnalig dolgoznak

img_0609.JPGNem fog leszakadni

img_0610.JPGNem csak dekoráció

img_0612.JPGMindent a szemnek és a szájnak

img_0657.JPGMáshova sem lehet beférni

img_0962.JPGÉjszakai bevásárlás

img_0963.JPGHalat…

img_0965.JPG…s rákot

img_0973.JPGEgy jó sajtot?

img_06071.jpgElmaradhatatlan

    A Museo Civico Mediavale után ebédelni ülünk be a Ristorante Ciacco-ba, más kategória, mint az előző esti étterem, kóstolómenüvel és néhány újragondolt fogással is rendelkezik. Halakban igen gazdag az amúgy rövid étlap, pincérünk erősen próbál terelgetni ebbe az irányba. Most nem hagyjuk magunkat, maradunk a tészta-hús párosításnál, különben is, halat, rákot és kagylót fogunk még eleget enni a tengerhez közeli Marchéban.  Forróság van, egy jégbe hűtött prosecco pont jól jön most, mint ahogy az előételnek felszolgált pármai sonka és a szalámi válogatás némi dinnyével és pár szelet sült polentával. Ezúttal tagliatellén érkezik a bolognai ragu, minden fogás mennyei. Angol levessel zárjuk az ebédünket, a séf itt is kiélhette a kreativitását.

img_1061.JPGApró terasz

img_1054.JPGProsecco

img_1042.JPGAntipasti 1

img_1049.JPGAntipasti 2

img_1051.JPGKlasszikus

img_1057.JPGLeves

    Érdemes délután is sétálgatni a városban, amikor az árkádok alatt sorra nyitnak ki a bárok, kerülnek fel a terítők az apró asztalokra. Egy-egy pohár aperolt vagy proseccot szokás ilyenkor elszopogatni, a helyiek többsége is így tesz. Érdekes, de Olaszországban teljesen megszokott jelenet játszódik le ilyenkor, a megkívánt italaink mellé kötelező módon – és általában ingyen – kapunk némi rágnivalót, legyen az néhány falat antipasti, esetleg csupán pár szál grissini, de akár egy kis tálka chips vagy mogyoró is megteszi. A lényeg minden esetben ugyanaz, ez itt nem kocsma, alkoholt az olaszok önmagában soha nem isznak.

img_04131.JPGMúlt századi hangulatban

     Egy egész életet is el tudnánk tölteni Bolognában, de érdemes ellátogatni a Pó-deltába is innen, a következő napokban mi is így fogunk tenni.

Következik: Chioggia és Comacchio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil