Loading...
OlaszAország

BOLOGNA 2. – PÁRMAI BOLOGNAI 8.

Bologna

OlaszAország – ahogy mi láttuk 105.

img_04441.JPGEgyetemváros

    Átsétálunk a Piazza Nettunóra, a helyiek által csak Il Giganténak nevezett Neptun-kút uralja itt a teret. Giambologna hatalmas bronz alkotása ontja magából a vizet, elcsodálkozunk néhány művészi elképzelésen, vajon hogy fogadta a kor (1566-ról beszélünk) a sellő alak vízköpő megoldását? Az előző részben már említett Palazzo Comunale díszes főkapuja felett XIII.Gergely pápa tekintete vigyázza a teret, kísérteties a hasonlóság a perugai III.Gyulával.

img_0258_1.JPGNeptun elölről…

img_1035.JPG…és hátulról

img_1031.JPGVajon honnan jön a víz?

img_0263_1.JPGVárosháza – részlet

img_0262.JPGFelügyelet

    A San Petronio mögött aprócska tér, a város leghíresebb szülötte, Luigi Galvani tiszteletére látogatunk el ide. Az orvos, fizikus szobra található itt, és az ő békájáé, aki nélkül talán nem is ismernénk a nevét. Ugyanezen a téren találjuk a Palazzo del Archiginnasiót, amely évszázadokig az egyetem orvosi fakultásának adott helyet, olyan érdekességgel, mint a Teatro Anatomico. Belépünk e csodálatos fatáblákkal borított terembe, leülünk az egyik padsorba és visszarepülünk nagyjából négyszáz évet az időben. A helység közepén márványasztal, itt láthattak a hallgatók először a világon boncolást, tanulmányozhatták az emberi test anatómiáját. De más csodákat is rejt a palota, a könyvtárában eredetiben olvashatunk – na jó, csak nézegethetünk gondosan elzárt – középkori irodalmat, köztük néhány első kiadású Galilei is megtalálható itt.

img_0459.JPGA kísérlet

img_0299.JPGPalota bejárat

img_0309.JPGLetakarították

img_0310.JPGHázi feladat

img_0312.JPGÉrdemes felfelé is tekinteni

img_0316.JPGSzerény könyvtár

img_0333_1.JPGRácsok mögé zárva

img_0336.JPGA folyosó sem visszafogott

img_0337.JPGCímergyűjtemény

    Gyors kört futunk még a Museo Civico Mediavaléban, majd irány a Domonkos-rend által alapított San Domenico templom, Szent Domonkos temetkezési helye, de zárt kapukba botlunk. Aztán másnap újra megpróbáljuk, hasonló sikertelenséggel, harmadszor szinte már meglepődünk, hogy sikerül pár percre bebocsájtást nyernünk a dómba. Néhány Niccoló da Bari és Pisano szoborra vethetünk egy pillantást, de rejt a templom egy korai Michelangelo alkotást is.

img_0488.JPGA lemenő nap színei

img_0494.JPGÁldás

img_0515.JPGMária messziről

img_0502.JPGMária közelről

img_05031.jpgMária egészen közelről

    A Santo Stefano a következő állomásunk, ami nem is egy templom, hanem eredetileg hét épületből álló kolostoregyüttes volt, most ember legyen a talpán, aki meg tudja számolni és különböztetni az elemeit. Van itt több templom, a San Sepolcro, aztán a Crocefisso, a többször átalakított Santi Vitale e Agricola, de találunk itt középkori kerengőt és aprócska múzeumot is. A Cortile di Pilatóban egy nyolcadik századi mosdótál, amiben állítólag Pilátus mosta a kezeit, és itt nagyon az állítólagon van a hangsúly. A Chiesa di Loretóban vörös szobor, a torinói lepel lenyomata lapján alkották meg a hiteles(?) Jézus ábrázolást. Furcsa és kaotikus hely ez, kijutni sem egyszerű innen.

img_0365.JPGEgészen furcsa szobrok

img_0366.JPGEgy a hétből

img_0381.JPGKerengő

img_0408_1.JPGJézus

img_0409.JPGA hiteles bizonyíték

     De ennyi elég is a történelemből és a kultúrából, ideje feltérképezni Bologna méltán híres gasztronómiáját és éjszakai életét, következő részben erről (is) lesz szó.

img_05581.JPGElőzetes

Következik: Bologna 3.

4 comments
  1. CaffeFrizzo

    Lehet, hogy egy időben voltunk ott, mert szerintem ez csak egy időszakosan kiállított alkotás. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil