Loading...
OlaszAország

BOLOGNA 1. – PÁRMAI BOLOGNAI 7.

Bologna

OlaszAország – ahogy mi láttuk 104.

img_06452_1.jpgÚj szerelem

     La Grassa, vagyis A kövér. Bologna ragadványneve sok mindent elárul a városról. De nem csak az olasz konyha központja Bologna, 1088-ban alapított egyeteme Európa első felsőfokú oktatási intézménye. A város, aminek központja megmaradt csodálatos középkori pompájában, napokon keresztül elvarázsol minket és fogva tart, nem ereszt. Ennyi csodát, templomot és palotát, tornyot és szobrokkal telezsúfolt teret eddig talán csak Firenzében láttunk. És mégis Bolognáról méltatlanul kevesebb szó esik, mint toszkán testvéréről, pedig minden tekintetben felveszi a versenyt a népszerű szomszéddal.

img_0194.JPGCalcio mindenhol

    B&B szállásunk lesz, az óvárostól mindössze 5 percre található Fiera Maglo két szobája a miénk, a másik kettő üres lesz az itt eltöltött 5 napunk alatt. Négyemeletes társasházak egyikének földszintjét foglaljuk el, a kocsit is biztonságban tudjuk itt parkoltatni. Jó helyünk van, házigazdánk mindennel ellát minket. Az első B a szobában, a második a sarki bárban vár minket, kávé és cornetto formájában.

     Az első, ami feltűnik az óvárosban az árkádok végeláthatatlan hossza. Szinte ki sem kell kilépnünk alóluk, úgy tudunk végigsétálni az egész városon. Majd’ mindennap élvezzük ezt a lehetőséget, első nap a szemerkélő eső ellen véd minket, a következő napokban pedig a perzselő meleg elől nyújt hűsítő védelmet.

img_0340_1.JPGÁrkádok alatt

img_0430.JPGBárhol a városban

img_0468.JPGVégtelen végig

img_1009.JPGMeg is pihenhetünk

img_1010.JPGAztán irány tovább

   A Via S.Vitale árkádja alól egyszer csak előttünk tornyosul(nak) a város egyik (másik) jelképe(i), a torri pendenti, vagyis a ferde ikertornyok. Döbbenetes látvány ez a két kecses építmény, amelyek megállíthatatlanul törnek az ég felé, ahol szinte össze is érnek. Kedvünk lenne felcaplatni az egyikbe, tegyük át máskorra, halogatjuk a megterhelő túrát.

img_0431.JPGDöbbenten nézzük

img_0172.JPGTényleg összeér?

img_0432.JPGNapsütésben

img_0182_1.JPGIde nem

img_0190.JPGVöröses barna óváros

img_0203.JPGEzt csak úgy

    Pár lépés innen Bologna központja, a Piazza Maggiore, ami szinte összenőtt a Piazza Nettunóval, nem is tudjuk hol ér véget az egyik, hol kezdődik a másik. A csodák itt sorakoznak a szemünk előtt, a Palazzo Podesta és a San Petronio templom az előbbin, a tér nevét adó Neptun kút és a Palazzo Comunale az utóbbin. Feltűnő a székesegyház kettőssége. Hatalmas méretűre tervezték – ha elkészül, nagyobb lett volna, mint a vatikáni Szent Péter Bazilika – de az állandó pénzügyi gondok miatt sohasem sikerült befejezni. A homlokzata is erről árulkodik, alul a klasszikus színes márványból faragott bejárat, felette pedig ronda barna téglafal. Messzeföldön elterjedt hírnevét mégsem ennek a kettősségnek köszönheti, hanem az egyik freskójának. A Bolognini kápolna falát ugyanis többek között egy Mohamed ábrázolás díszíti, sajnos mostanában tisztában lehetünk vele mit is jelent ez. A templom állandó célpontja egy terrortámadásnak, fémdetektoros beléptető kapukon és alapos csomagátvizsgáláson túlesve tudunk csak belépni a dómba. Fegyveres őrök kint a téren és bent is, a kápolna előtt megerősített számban vigyázzák a békét. Iszlám fundamentalisták többször terveztek már ide robbantásos támadást, eddig szerencsére sikerült minden próbálkozásukat elhárítani.

img_0206.JPGElfogyott a pénz

img_0451.JPGAz oldala is igen furcsa

img_0213.JPGŐrizetben

img_0215.JPGFőhajó

img_0204.JPGPalazzo Comunale- róla a következő részben

következik: Bologna 2.

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil