Loading...
OlaszAország

ANCONA – PERCHÉ MARCHÉ 3.

Ancona kikötő

OlaszAország – ahogy mi láttuk 113.

img_14871.JPGPorto

    Marche fővárosa, Ancona nem a turizmusból él. Ezt hamar belátjuk, ahogy közeledünk a város központja felé. Túl sok külföldi rendszámú autót nem látunk, sőt a városon kívüli lakosok sem árasztják el az utakat. A Krisztus előtt 387-ben alapított város fő attrakciója mindig is hatalmas kikötője volt, közel van innen Dalmácia, ki is használták ezt az itt élő népek a történelem során. Neve a görög ankóna szóból származik, jelentése könyök, utalva a város földrajzi elhelyezkedésére. Ennek köszönhetően megszállott romantikusoknak kötelező program Ancona felkeresése. A város csúcsán állva hajnalban jobbra nézve a napfelkeltét, pirkadatkor pedig a naplementét csodálhatjuk meg a tenger felett.

    Parkolóházban hagyjuk az autónkat, jó döntést hozunk, innen lifttel indulhatunk le- és felfelé is. Ez utóbbit választjuk, könnyebb így megközelíteni a város dómját, a Basilica Cattedrale Metropolitana di San Ciriaco-t. Persze még így is lihegünk majd rendesen, talán mondanom sem kell, szinte elviselhetetlen a hőség, ez a nyár már csak ezt kínálja számunkra. Lépcsőkön felfelé baktatunk, hosszabb pihenőket iktatunk be. Ancona legmagasabb pontján, a Guasco hegyen találjuk a templomot, körülötte hatalmas tér, a forróság immár alulról is süt minket. Menekülünk a templomba, aztán onnan tovább a kriptába, de még itt is ömlik rólunk az izzadtság.

img_1484.JPGHajógyár

img_1499.JPGKettévágva

img_1481.JPGÓváros

img_1502.JPGMeleg van

img_1505.JPGHátulról is aranyos

img_1509.JPGKorszakok

img_1513.JPGNéha van árnyék is

img_1520.JPGOldalról

img_1524.JPGBeletörött a foga is

img_1521.JPGBasilica Cattedrale Metropolitana di San Ciriaco

     Már az ókori görögök is templomot építettek ide, ennek maradványait a mai napig megcsodálhatjuk. A mostani templom a tizenegyedik században épült a régi romjaira, a tizenharmadik században nyerte el román stílusát, ebben az állapotában áll azóta is a dombtetőn. Kupolája messziről klasszikusan kereknek tűnik, érdekessége azonban, hogy valójában tizenkét szögletű. Gyors pillantást vetünk a Giorgio da Como által 1228-ban készült oltárra, aztán újra a napon vagyunk. Jellemző a kinti hőmérsékletre, hogy szinte hamarabb megszárad a pólónk, mint ahogy beleizzadhatnánk.

img_1531.JPGAltemplom

img_1528.JPGFőoltár

     Lassú sétára indulunk, a piazza del Plebestico a következő célunk, de előtte megmászunk még egy rövidebb lépcsősort, hogy beléphessünk a San Francesco delle Scale templomba is. Aztán irány tovább a város főtere, itt is templomot keresünk. A San Domenico azonban még várhat egy kávényi időt, muszáj behúzódnunk egy hatalmas napernyő alá.

img_1542.JPGValami

img_1545.JPGIgazi olasz

img_1549.JPGÁrnyékban

img_1547.JPGSan Francesco delle Scale

img_1553.JPGVízköpők

img_1554.JPGFehér nyugalom

img_1555.JPGMegjelölve

img_1566.JPGFőtér

img_1584.JPGPrefettura

img_1581.JPGSan Domenico

     Később kiérünk a piazza Rómára, a nap fátyolfelhők mögé bújik, de így sem lesz sokkal könnyebb levegőhöz jutni. Széles sétálóutcán jutunk le a kikötőhöz, hatalmas gelatókkal bírjuk végig a sétát a parkolónk alatt található liftig. Megfáradva összegezzük a nap tapasztalatait, sajnos Ancona nem lett szívünk csücske. Köszönhető többek között mindez a világháború által alaposan lerombolt kikötőváros szokatlan sivárságának, amire egy 1972-es földrengés még rátett egy lapáttal. Sebaj, irány vissza San Benedetto, vár minket a hűsítő Adria.

img_1601.JPGBehúzódva

img_1585.JPGBoltíves utca

img_1589.JPGKettő még kiadó

img_1590.JPGBele kellene feküdni

img_1595.JPGPiazza Roma

img_1607.JPGOnnan le

img_1608.JPGIde nem megyünk be

img_1613.JPGÉs ide se

img_1616.JPGIndulás előtt

következik: Senigallia

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil