Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 8.

Umbria, a sosemvolt Toszkána 4.

 

Cascata delle Marmore

   És most mindenki kezdjen el gondolkodni. Hol van Európa legnagyobb vízesése? Nem hiszem hogy sokan rávágják a helyes választ.

IMG_94002.jpgAz országút felől is döbbenetes

   A három szintes, 165 méter magas mesterséges (ebben a tekintetben a világon a legnagyobb) vízesést a Velino folyó vize táplálja, ami már az ókori rómaiaknak is gondot okozott. Kr.e. 271-ben lecsapolták a Rieti melletti  mocsarat, a vizet levezették a Terni völgybe.  A megnövekedett vízhozam sokszor veszélyeztette Terni városát, ami folyamatos vitákat generált a két város között, amire sem Cicero sem ezer évvel későbbi pápák (XII. Gergely, III. Pál, VIII. Kelemen vagy VI. Piusz) sem tudtak megnyugtató megoldást találni. Manapság a vízesés alján található erőmű látja el árammal a környéket.

IMG_93612_1.jpgNedves

IMG_93562_1.jpgHajmosás

   Kora délután érkezünk és szerencsénk van, ugyanis a vízesést csak 2 óránként indítják el, pont időben érünk a kilátó végéhez. Először csak apró morajlás, majd hatalmas lendülettel és dübörgéssel zúdul alá a víztömeg, fantasztikus képi világot tárva elénk. Hatalmas vízpára az egyik oldalon, a világ legnagyobb szivárványa a másikon. Nem győzöm a fényképezőgépet állítgatni, hogy megcsináljam az optimális képet, de gép nem adja vissza azt a látványt amit a szem észlel.

IMG_93882.jpgNem photoshop

   Szóval jó hely, turista alig (a jegyirodában találkoztunk ez eddigi első és utolsó kicsit flegma alkalmazottal) a kávé itt is finom, és alig kell csupán 1000 méterig felkaptatni egy hegyre.

Ferentillo

   A Nera völgy egyik kis csodája Ferentillo, számunkra érthetetlen hely. Térkép alig jelzi, igazából semmilyen nyelven nem találni róla infót, nemhogy magyarul. Egy dolgot tudunk, hogy van egy múmiamúzeuma. Hát lessük meg.

IMG_94412_1.jpgNaná, hogy fent van

   A város tenyérnyi nagyságú, de magasabb, mint széles, úgyhogy lehet felfelé kaptatni a szűk utcákon. Teljes a csend, minden spaletta becsukva, egy lélek sincsen sehol. Mintha Süsü jelent volna meg a főtéren és mindenki elmenekülne. És még sok város főterére tudjuk ráhúzni a „Süsü város” jelzőt, ha nem is a népsűrűsége, de a hangulata miatt.

IMG_94242_1.jpgAz emeleten ébren vannak

IMG_94282.jpgEz valami

   A XII. században épült Santo Stefano templom altemplomában találjuk meg a múzeumot, hát nem kell sorbaállni a bejutáshoz. Néhány ember éppen akkor jön ki, ők az egyetlenek akikkel a városban találkozunk. Ja, meg pár hegymászóval a város szélén.

IMG_94152_1.jpgA csúcson

   Az egy fős személyzet egy fiatal lány, aki a pénztáros és az idegenvezető is egyben. Szerencsére pont annyira tud angolul, amennyire mi, úgyhogy minden szavát értjük. Maga a múzeum nagyon morbid, de ellentétben a hasonló palermói múmiakiállítással cseppet sem ijesztő. Szépen rendszerezve vannak a holttestek, foglalkozások, korok, halálnemek és minden egyéb logika alapján. Egymás mellett találunk egy ügyvédet és a gyilkosát, egy anyát a gyermekével de van itt egy kínai zarándok múmiája is. A sós levegőnek köszönhetően egyikük-másikuk csodálatos módon megmaradt, mintha nem is több száz éve haltak volna meg.

IMG_94202_1.jpgMár itt sem szabad fényképezni

IMG_94042.jpgGyerünk tovább

   Az egész városra nem „pazarlunk” még két órát sem, mégis egy életre szóló élménnyel gazdagodva indulunk tovább.

2 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil