Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 7.

Róma, gondolák 3.

 

Taxizás

IMG_50861.jpg

   Mi az esély arra, hogy egy 6 személyes taxi a következő? Irány a legközelebbi metróállomás. Szerintem a Marconi az, a taxis szerint a Colosseum. Ő nyer, ha akarnám sem tudnám követni merre járunk. Jobb szélső sávban vagyunk, tehát jobbra megyünk majd a zöldnél, gondolom, aztán persze még pirosban kanyarodás balra, később ugyanez csak fordítva, közben emberünk gesztikulál, mutogat, a szembe jövő, hasonló szabályok szerint közlekedőknek magyaráz. Biztos vagyok benne, hogy átver, később kiderül, a Colosseum tényleg közelebb van.

IMG_82571.jpg 

Mussolini

IMG_44431.jpg

     Mussolini idejében gyanítom nem volt jó zsidónak lenni Rómában sem. Bár a Duce miniszterelnöksége idején (1922-1943) kifejezetten nem volt zsidóüldözés, sőt 1933-ban minden tizedik római zsidó tagja volt a fasiszta pártnak, 1944-ben hasonló deportálási hullám söpört végig Rómán, mint oly sok más városban. A római zsidónegyed  őrzi a hagyományait,  de mindezt csendben,  látványos külsőségek és hangzatos figyelemfelkeltés nélkül teszi. Európai módon, ahogy azt kell.

IMG_44811.jpg

Garibaldi

IMG_86601.jpg

    Naná, hogy a Rómára legimpozánsabb látványt nyújtó teret a legismertebb olasz hazafiról nevezték el. Nincs olyan települése Olaszországnak, ahol ne lenne szobra vagy utca elnevezve róla. Ha nem tudjuk, hogy pontosan hova is mennénk egy városban, a Piazza Duomo mellett Garibaldi neve a segítség. Rómától északra hősként szeretik, délebbre kevésbé népszerű, sokak szerint csalódást okozott azzal, hogy nem azt tette amit ígért – hát van ilyen politikus a világon?

IMG_81121.jpg

Dugó

IMG_49401.jpg

    A piac mellett, kis olajfa árnyékában egy hatalmas üvegballon tele dugóval. Legalább ezer darab, egy élet kemény munkájának gyümölcse. Hónapokig keresünk ilyen üveget reménytelenül, aztán hirtelen jön a megvilágosodás. Demizson. Csak le kell bontani a műanyag/rattan burkolatát és megvan a saját ballonunk. 25 literes. Sokat kell még innunk.

IMG_45831.jpg

Rózsa

IMG_88011.jpg

  Megfáradva lerogyunk egy (két) padra a Piazza del Popolo feletti Villa Borghese parkjában. A lányokat pillanatokon belül „megtámadja” egy rózsaárus, 2-2 szál virágot nyom a kezükbe, majd egy szerencsekarkötőt is a csuklójukra köt. Hosszasan magyarázva, hadonászva megtalál minket, kéri a jutalmát. Nekünk ugyan nincs egy fillérünk se, tárjuk szét a kezünket. Hosszas alkudozás után (szerintem egy-két gyengébb átok is becsúszhatott) 1 eurót nyomok a kezébe. Ránéz, aztán rám, megint a pénzre, majd fogja magát, odaballag a másik padhoz és 1-1 szál rózsát visszavesz a lányoktól. Talán még a karkötőket is vinné, de jó erős a csomó.

IMG_88091.jpg

 

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil