Loading...
Úri huncutságok

DALMÁT EMLÉKEK – szubjektív kritika

Trogir

Senko Karuza: Szigetlakók

Úri huncutságok 3. 

senkokaruza1.jpg

   Adott egy közel 1800 (!)km-es tengerpart ezernél több szigettel, ezek közül 47 rendelkezik legalább egy állandó lakossal. Vis szigete a tizenegyedik legnépesebb, a maga 3600 lakójával és 90 négyzetkilóméterével. Itt töltötte gyerekkorát Senko Karuza – nem, ő nem japán – horvát író, aki csak novellákat ír, saját elmondása szerint nem enged a nyomásnak : „Az én írógenerációmból mindenki, aki kisprózával kezdte, mára befejezte a nagyregényét, mert ott is úgy tartják, hogy manapság a regény az irodalom királynője, nem lehet valaki komoly író regény nélkül. Ennek a nyomásnak én szándékosan ellenállok, mert a kisprózában megtalálom a kifejezés lehetőségét, és amíg ez így marad, addig nem fogok regényt írni. Monogám típus vagyok, egyszerre csak egy nőt elégítek ki.”

senko1.jpg

Tényleg nem japán

   Amikor elkezdem olvasni előjönnek az emlékek: Horvátország; Dalmácia; Emica néni; sligovica; ciovoi part havercsótánnyal, Joskóval, nyakonöntős sráccal; fisifisi és pleskavica dzsuvásrizzsel; Goran, a háborús bűnös panziós; kis hajó, az álmok tengerén; Ozujsko-tenger-Ozujsko-tenger; horvát popzene a strandon; langymeleg adriai éjszakák és a nagy napszemüveg vásárlás.

   Nagyjából erről szól számomra a könyv, másnak nyilván másról. Vagyis igazából nem is szól semmiről, csak érzésekről, a tengerről és a szigetről, a szárazföldről és az emberekről. Úgyhogy most megpróbálom átadni az én világomat, szigorúan egyéni válogatott emlékek formájában.

P812030411.jpg

Trogir és Ciovo, ahogy először láttuk

josko1.jpg

Havercsótány (mondjuk ő pont nincs a képen), Joskó és a nyakonöntős srác

elsotenger1.jpg

Az első Adria

andi1.jpg

Andi már ott volt

ozujsko1.jpg

Spliti Ozujsko

kaja1.jpg

Fisifisi, dzsuvásrizs és Kula bá

P806015111.jpg

Okrug Donji külső

IMG_015211.jpg

Szőrmacska

ferfiak1.jpg

Jótestű férfiak

trogir1.jpg                

Trogir csak úgy

romantikussorozes1.jpg

Romantikus fürdőzés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil