Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 10.

Umbria, a sosemvolt Toszkána 5.

 

Gubbio

  Gubbio egész napos program, de még így sincs esélyünk mindent megnézni. Főleg hogy szombat van, mint kiderül, ez errefelé az esküvők napja.

IMG_99900101.jpgGubbioi menyasszony

  Az első emlékek a lakott területről a bronzkorból származnak, van egy pár éves történelme a városnak. Az aranykorát a középkor elején élte, aztán mint minden hasonló város folyamatos háborút folytatott a környékbeli hódítókkal. A város védőszentje Szent Ubaldo, róla nemsokára a csirkeketreces részben.

IMG_99221.jpgŐ csak lesz menyasszony

IMG_99251.jpgGubbio alsó

  A város alatt hatalmas parkoló és egy fantasztikus találmány, lift visz fel a központba. De előtte beugrunk egy kis templom udvarára, jól öltözött násznép mindenfelé, várják az ifjú párt, hogy előjöjjenek. Várunk mi is, azt a pár percet rászánjuk. Aztán legalább fél óra kell, mire előmerészkednek a templom hűvöséből, ömlik is a nyakukba a konfetti/rizs/száraztészta egyveleg. De legalább láttunk közelről egy igazi olasz esküvői párt. Aztán látunk még vagy hármat a város különböző pontjain. Az összes menyasszony minket követ. Egy dolgot mindenesetre leszűrünk: négyből négy menyasszony (hogy finoman fogalmazzak) nem túl szép. Ellenben a lányok nagy örömére az egyik sofőr (akiről kiderül, hogy angol) – állítólag – igen jóképű, bizonyíték is mellékelve később.

IMG_99561.jpgFőpróba

IMG_99631.jpgElőadás

IMG_99900071.jpgAngol beteg

  Szóval fel lifttel a Piazza Grandéra újabb menyasszonyokat fényképezni és persze egy csodálatos belvárost. Itt található két impozáns palota, a Palazzo dei Consoli (a városi múzeum található benne) és vele szemben a Palazzo del Podesta (ma a városházának ad otthont). Mindkettőt a XIV. században Matteo di Giovanni tervei alapján építették.

IMG_99831.jpgPalazzo dei Consoli

IMG_99861.jpgPunto panoramico

IMG_99881.jpgGubbioi háztetők

IMG_99911.jpgItt egy kávé?

  A székesegyházban megkeressük Bernardino Pinturicchio freskóját, a Palazzo del Bargello-nál háromszor körbefutjuk a Pazzi szökőkutat, hátha megbolondulunk, ahogy a néphagyomány tartja, megcsodáljuk az öt méterenként található kerámiaműhelyek és boltok kínálatát és megállapítjuk, hogy Gubbio lila (bár a városi focicsapat hivatalos színe piros-kék). Lila a levendula, lilák a virágok az utcán és rajtunk is lila ruha van. Naná.

IMG_99900421.jpgHíres freskó

IMG_99900381.jpgNem híres rajz

IMG_99900171.jpgEgy újabb menyasszony

  Mint már említettem, Gubbio védőszentje egy bizonyos Saint Ubaldo Baldassini püspök (1084-1160), a város alatt elterülő hegység névadója és gyakorlatilag itt minden róla szól. Többek között, állítólag neki köszönheti a város, hogy 1155-ben Barbarossa Frigyes seregei nem tudták bevenni a falait. Minden évben megrendezik Szent Ubaldo ünnepét, a Viaszfutást (Corsa dei Ceri), ami egy évszázados hagyományt tart szem előtt. Nyolcszáz éve, minden hónap május 15-én három csapat (a fehér ingesek – kőművesek, kőfaragók – Szent Ubaldo követői, a kékek – kereskedők, fuvarosok – Szent György hívei és a fekete ingesek – parasztok, diákok – akik pedig Szent Antal „színeiben” indulnak) nyakába vesz egy-egy több méter magas , közel féltonnás gyertyát, és őrült módon nekilódulva, egymást szinte eltaposva rohan vele a több száz méter magasban lévő Saint Ubaldo bazilikáig, miközben a többezres tömeg ordítva biztatja őket. A legnagyobb szégyen, ha ledől a gyertya (állítólag ilyen még sohasem fordult elő) vagy ha házfalnak csapódik (ilyen is csak egyszer volt, a háború alatt férfiak híján nők is vitték a gyertyákat a Piazza Grandétól indulva a Via Dantén keresztül a szűk középkori sikátorokon és lépcsőkön keresztül fel egészen a célig). A verseny csak nevében az, igazából a végeredmény borítékolható. Mindig a fehérek nyernek, a kékek a másodikok és szegény feketéknek csak a dobogó alja marad. El is terjedt egy kifejezés, a „gubbiói hülyék”.

IMG_99901491.jpgIlyenekkel rohannak

IMG_99900661.jpgLila

IMG_99900671.jpgTényleg minden lila

IMG_99900861.jpgOtt vagyunk (lilában)

IMG_99900741.jpgNa jó, majdnem minden

  Szerencsére – gondolván a punnyadt turistákra – építettek egy felvonót is a bazilikáig, ahol üvegszarkofágban megcsodálhatjuk Szent Ubaldo maradványait, valamint a lélegzetelállító látványt a városra és gyakorlatilag egész Umbriára. A felvonó inkább emlékeztet csirkeketrecre, mint biztonságos fülkére, ebbe a tákolmányba segít (igazából szó szerint lök) bele a személyzet, hogy aztán nyikorogva, imbolyogva felérhessünk a csúcsra.

IMG_99900931.jpgOda fel? Kizárt!

IMG_99901061.jpgÉs tényleg gömbölyű

IMG_99901121.jpgCsirkeketrecbe zárva

IMG_99901301.jpgA kerengő

IMG_99901511.jpgUbaldo bácsi

IMG_99901641.jpgGubbio alsó fentről

  A várost elhagyva látunk még a távolban egy menyasszonyt, gyorsan fut, távolodik tőlünk, nem tudja megcáfolni a tapasztalatunkat.

IMG_99901711.jpgAzért egy motor kell

IMG_99900751.jpgEz meg pláne

IMG_99901741.jpgŐk már menekülnek

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil