Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 11.

Róma, gondolák 4.

 

Peroni

IMG_86392.jpgKéső délután, de még mindig legalább 35 fok árnyékban.

– Due birra, per favore – mondom a pincérnek.

– Grande? – kérdez vissza.

– Molto grande! – naná, ne szórakozzon velünk, mert az életünk múlik ezen a sörön. Bólint, majd nemsokára kaján mosollyal az arcán megjelenik két pohárral és két másfél literes kancsóval, mindkettő tele Peronival. Tényleg azt hiszi, kitolt velünk?

IMG_85651.jpg

Forum

IMG_81361.jpg   A világ legforróbb helye a Forum Romanum. Bármikor is bóklászunk arra, folyamatos lég- és folyadékszomj gyötör, bármi pénzt megadunk valami hideg italért. Az évszázad üzletét csinálják a környékbeli üdítőárusok. Másfél euróért adnak egy fél literes jégtömböt, kockára fagyasztva árulják az ásványvizeket, mondanom sem kell, nem marad rajtuk. A dupláját is megadnánk érte.

IMG_86001.jpg

Róma a rómaiaké

IMG_46431.jpg   Róma a rómaiaké. Mondjuk ez nem igaz, napközben aztán végképp nehéz helyi lakossal találkozni az utcákon. Ilyenkor a rómaiak vagy dolgoznak – bár erről érdemes megkérdezni egy milánói polgárt – vagy sziesztáznak, hogy aztán az este egy kicsit élvezhessék a saját városukat.

IMG_46581.jpg

Angyalvár

IMG_47231.jpg   Az Angyalvárba nem könnyű bejutni. Nekünk 6 évünkbe kerül, de végül sikerül. A középkorban sokkal kevesebbet kellett várnia erre Giordano Brunonak, ő az életével, mi pár euróval fizetünk ezért. Nem bánjuk, legfeljebb nem lesz szobrunk Rómában.

IMG_46821.jpg

GDP

IMG_55581.jpg    Az olaszok olasz tésztát esznek, olasz ruhákban járnak, olasz kávét isznak és olasz autókat használnak. Export tekintetében a nyolcadikok, egy főre eső GDP szerint a huszonegyedikek a világon. A világ ötödik leglátogatottabb országa. Mi itt a baj?

IMG_19971.jpg

Piselli

IMG_87021.jpg    Funghi az a gomba, rendben, mais az meg a kukorica, ezzel sincs gond, sőt a prosciutto talán még könnyebb. De mi lehet az a piselli? Kérdőn nézünk a pincérre, tőle várva a segítséget, ki mástól? Piselli? Vatizdöpiszelli? Písz. Béke veled is, de áruld már el mit jelent? Písz, písz, hát nem érted hülye turista? Písz. Ha kicsit jobban figyeltünk volna angol órán, akkor szegény pincérünk nem rohanna el és nem hozna pár perc múlva egy tányéron 10-15 szem borsót. Később, az édességnél már nem is próbál magyarázni, kézen fog és magával rángat a pulthoz.

IMG_85371.jpg

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil