Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 12.

Umbria, a sosemvolt Toszkána 6.

 

Perugia

IMG_02501.jpgA négy (öt) olasz muskétás

     Perugia Umbria fővárosa,  160 ezer lakosával a legnépesebb város a térségben. Az ismert 12 etruszk város egyike. Apropó etruszkok. Sehol a világon nem látni annyi etruszk sírt, amennyit Umbriában és Toszkánában, szinte minden város környékén találni egy-kettőt. Érthetetlen okokból nekünk soha sem sikerült egyet sem megnézni. Vagy nem esett útba, vagy nem találtuk meg, esetleg szimplán csak elfelejtettük. De legalább van még célunk az életben. Etruszk sírt látni mindenképpen.

IMG_01761.jpgLátszólag lapos

IMG_01771.jpgFelfelé az esőben

IMG_01871.jpgÁrkádok alatt

   Sajnos Perugiára csak egy késő délután jut, ráadásul az eső is szemerkél, úgyhogy tényleg csak a város főterére van időnk. Na meg arra a hosszú meredek lépcsősorra, amin a parkolóból vongáljuk fel magunkat a November 4-e térre, a város főterére. Itt áll a Palazzo dei Priori, ahonnan éppen – meg sem lepődünk – egy esküvő résztvevői lépnek ki. Ez a menyasszony egy kicsit emeli a szépségátlagot, kár hogy nem olasz (valamilyen angolszász helyről származik).

IMG_02091.jpgKilencedik hónapban

IMG_01791.jpgVároskapu

IMG_02301.jpgBor és konyha

    A tér közepe a Fontana Maggiore helye, a város legszebb reneszánsz szökőkútjáé, ami a pisai és a sienai szószék készítői, Nicola és Giovanni Pisano alkotása. A palotával szemben magasodik a San Lorenzo katedrális, érdekessége a főtérre néző külső szószék. A templom belseje monumentális, ezen kár is lenne meglepődni.

IMG_01961.jpgFontana Maggiore

IMG_02181.jpgSzószék mellett

IMG_02231.jpgIl monyumento

    Az útikönyvünk két dologra hívja fel a figyelmet Perugiával kapcsolatban. Soha ne menj le egy aluljáróba, illetve keresd meg Umbria leghíresebb csokiboltját. Mindkettőt megfogadjuk. Az Augusta Perusia névre keresztelt piciny bolt pár percnyi sétára található a belvárostól. Nem, nem a tulajdonost hívják így, az Augusta Perusia feliratot Octavianus császár vésette a város főkapuja fölé, miután újjáépítette Perugiát (Perusia) egy pusztító tűzvész után. A nép azóta is Augustus kapujának nevezi a helyet. Az üzlet nem nagy, de aki barátja a csokoládénak nyugodtan keresse fel. Valószínűleg Gombóc Artúr se tudna olyan csokoládét kérni, ami ne lenne itt.

IMG_02351.jpgAlig észrevehető

IMG_02411.jpgMelyiket is?

IMG_02391.jpgNincs rossz döntés

 

2 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil