Loading...
OlaszAország

CREMONA – PÁRMAI BOLOGNAI 3.

Cremona

OlaszAország – ahogy mi láttuk 99.

img_9589.JPG

Mi jut először eszünkbe Cremonáról?

    Piacenza után átugrunk a Pó túloldalára, ez már a szomszédos régió, Lombardia területe. A délutánt itt fogjuk tölteni, Cremona és Mantova az úti célunk, meglátjuk mi fog beleférni.

  Július, vasárnap, kora délután, árnyékban is minimum negyven fok. Vajon milyen hangulat vár minket Cremonában, ebben a gallok által alapított amúgy is alvó városkában? Úgy van, kihalt minden, emberekkel csupán a kávézók légkondicionált belső termeiben találkozhatunk, a teraszok nyújtotta „hűvös” árnyékot tényleg csak a legbátrabbak élvezik ki. A Corso Vittorio Emanule II-n parkolunk le, közvetlenül a város leghíresebb szülöttéről elnevezett tér mellett. Ha Cremona, akkor elsőre Stradivari neve ugrik be, a világ mai napig leghíresebb hegedűkészítője itt született, tanult és dolgozott, majd kilencvenhárom éves korában ebben a városban is hunyt el. A Basilica di San Domenico templomban temették el, a templom ma már nem létezik, helyén fákkal sűrűn szegélyezett parkot találunk. A mester emlékét sírfelirat őrzi itt.

img_9554.JPGKözeledünk

img_9628.JPGA város büszkesége

img_9555.JPGSó és dohány

img_9556.JPGFegyveres padrék kíméljenek

img_9559.JPGPiazza Stradivari

img_9576.JPGTalálnánk helyet

img_9579.JPGCsak győzzünk válogatni

  A város központja a Piazza del Comune, itt áll a dóm, a Cattedrale di Santa Maria Assunta, a keresztelőkápolna, az Il Battistero di San Giovanni Battista, valamint a városháza is, a Palazzo del Comune. Ez utóbbi épület lesz a megmentőnk, árkádsora alatt megmagyarázhatatlan légáramlat söpör keresztül, mintha a piros metró érkezne a Kossuth térre, furcsa kimondani, de a forró levegő hűsítőleg hat most ránk. Nem is szívesen bukkanunk ki a térre, a túloldalon tornyosuló hatalmas katedrális elérhetetlen távolságban van, a perzselő napsütéstől forró kövekkel övezett tér keleti szélén.

img_9572.JPGVirágos tetőterasz

img_9622.JPGPalazzo del Comune

img_9562.JPGJön a metró

img_9581.JPGCattedrale di Santa Maria Assunta

img_9625.JPGIl Battistero di San Giovanni Battista

img_9568.JPGTorrazzo

img_9582.JPGKicsit közelebbről

img_9583.JPGMég közelebbről

A katedrális részletekben – galéria (lehet kattintgatni)

   Leülünk egy hatalmas kőre egy hegedűbolt előtt – van belőle jó néhány a városban -, mintha lávakövön süttetnénk magunkat, fel is ugrok rögvest. Erőt veszek magamon és minél kevesebb energia befektetéssel átvonszolom magam a templomhoz, már csak pillanatok választanak el a dóm hűvös belsejétől. A hatalmas kapu azonban zárva, nyitás csak órák múlva. Megtörve fordulnék vissza, amikor imám meghallgatásra talál, nyílik az ajtó, bebocsájtást nyerünk a szentélybe. Percekig csodáljuk a hatalmas belsőt, a pompás oltárt és az oldalhajókat, lelkünk és nem utolsósorban testünk is kellemesen felfrissül. A templomtoronyba, a Torrazzoba 502 lépcsőfok vezet fel. Érthető okokból most kihagyom a világ legmagasabb középkori téglatornyának megmászását.

img_9611.JPGA főhajó

img_9607.JPGOltár előtt

img_9621.JPGRészletekben a lényeg

img_9616.JPGEgy fokkal hűvösebb

img_9617.JPGKripta

img_9626.JPGBúcsúpillantás

img_9590.JPGZárva a család boltja

img_9627.JPGEgy a millió közül

következik: Mantova

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil