Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 60.

Verona è qui, Verona bella 1.

 

Verona 1.rész

IMG_6653.JPGItt már régóta működik

 

   Már-már klasszikus időpontban az indulás, hajnali háromkor az első pihenő Szlovéniában, hétkor Autogrill espressi és Buffalina/Capri/Icaro panini. Szerencsénk van, reggel kilenckor megkapjuk a szállásunk kulcsait, tízkor már a Piazza Brá-n isszuk a soron következő méregerős feketénket. Szemben velünk Olaszország harmadik legnagyobb fennmaradt római kori arénája, csupán a Colosseum és a capuai amfiteátrum hatalmasabb il monyumento. A hónap végén – „sosem találnád ki mi van itt műsoron” – Rómeó és Júlia előadás lesz, jegyek talán már a feketepiacon sem kaphatóak. Júniustól szeptemberig egymást váltja itt Aida és a Pillangó kisasszony, Turandot és Carmen, nagy duzzogva rá lehetne venni, hogy végighallgassam itt bármelyiket. De most egyelőre csak az üres Arénát járjuk végig, szorgosan készülnek már a másnapi Laura Pausini koncerte.

 

IMG_70611.jpgTotálban

IMG_6681.JPGAz első eszpresszó Emánuelnél

IMG_6682.JPGR&J

IMG_6689.JPGGarantált az esti telt ház

IMG_6691.JPGSzínes forgatag

   Ami Rómának a Condotti, az Veronának a Giuseppe Mazzini, keskeny sétálóutca egészen a másik ikonikus térig, a Piazza Delle Erbéig. A közeli Milánó diktálta divat szinte minden szereplője képviselteti itt magát. Louis Vuitton és Bvlgari, Damiani és Furla, Promod és Gucci, gyakorlatilag sosincs vége ezeknek a márkáknak. (lásd még: Variációk: Via dei Condotti) Észreveszünk egy huszonkilencezer eurós bundát az egyik kirakatban, még gondolkozunk rajta egy kicsit.

IMG_6684.JPGHömpölygés

   Via Cappello, kötelező darab a Veronába látogató menthetetlenül szerelmes/csalódott/ábrándozó/reménykedő romantikusoknak, Júlia házában – persze tudja mindenki, átverés az egész – elviselhetetlen a tömeg, már-már a vajdahunyadvári mangalica fesztivált idézi. Az udvar ingyenesen látogatható, használt rágógumikra és agyonfirkált falakra írogathatunk, lakatokat és leveleket helyezhetünk el mindenfelé, Júlia csereszobrának fényesre dörzsölt melleit polírozhatjuk kedvünk szerint. Az erkélyért azonban már fizetni kell, a lent hömpölygő tömeg irigykedve pillant fel a folyamatosan kikukucskáló alakokra, akik boldogságukat egy-egy szelfiben örökítik meg az internet népének nagy örömére.

IMG_6754.JPGMakett

IMG_6749.JPGLevelek Júliának

IMG_6759.JPGTi amo

   Ha ezen a sokkon túltesszük magunkat, vár Verona főtere, a Piazza Delle Erbe nyüzsgő piaca, na itt tényleg szinte minden kapható, attól a bizonyostól a repülőig. Amúgy gyönyörű a tér, talán a legszebb hely a városban, bár erre a címre sokan pályáznak itt. Sőt, vannak, akik egyenesen Olaszország legszebb terét látják benne, nehéz vitatkozni. Egy római párhuzam itt is egyből eszünkbe jut, kicsi úgy érezzük magunkat mintha a Piazza Navonán lennénk. A tér alakja, a szökőkút és szobrok sokasága, a kávézók és éttermek sora, de leginkább a magával ragadó hangulata miatt. A tizenkettedik századi Torre dei Lamberti uralja az eget, magasan nyúlik fel a városházából és igazságügyi palotából, a Palazzo Bella Ragionéból. Mellette bálnacsont lóg a fejünk felett, férjezett szüzek csak óvatosan mászkáljanak alatta.

IMG_6785.JPGFüvek tere

IMG_6783.JPGEgy a sok közül – Berto Barbarini

IMG_6982.JPGŐ valódi

IMG_6796.JPGAkár lifttel is

IMG_6824.JPGMinden róluk szól

IMG_6825.JPGHáttérben a szárnyas oroszlán

IMG_6831.JPGHíres sapkás

IMG_6832.JPGPiaci hangulat

IMG_70271.jpgFelnőttesen

IMG_6846.JPGSzögletes formák

IMG_6849.JPGEddig mindenki megúszta

IMG_6837.JPGPizza vagy spagetti?

Következik: Verona 2.rész

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil