Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 45.

Láthatatlan maffia 17.

 

Riposto

 

IMG_9125.JPGA putri

   Messinától már csak röpke 70 kilométer az út Ripostóig, a kis szicíliai halászfaluig, ahol az elkövetkező hetet fogjuk tölteni. Közvetlen tengerparti utca (sehol a megszokott hegyvidék), a kertek mögött az Etna pöfékel. Hááát, ha valaki meséli, el sem hisszük, túl szép hogy igaz legyen. Pedig igaz, a házat hamar megtaláljuk, már csak Náci bácsit kellene, aki a tulaj és azt gondoljuk, szeretettel vár minket. De sehol senki. Ignazio?- kérdezzük a szomszéd nénikétől, először nem érti, mit akarunk, aztán kézzel-lábbal magyaráz, mutogat, egyre hangosabban mond valamit, hátha így megértjük. Nem esünk kétségbe, megvan Náci bácsi telefonszáma, tudja is, hogy kik vagyunk, mindjárt jövök, mondja a telefonba és megad még egy számot, hogy azt hívjuk fel. Persze mondani sem kell, ilyen számon senki sem kapcsolható (aztán később kiderül, a körzetszámot Náci bácsi rendesen eltitkolja). Legalábbis mi úgy értjük, hogy jön, főleg hogy nemsokára meg is érkezik az öreg kocsival, kiszáll, mi nagyot köszönünk, ő néz ránk furcsán, kinyitja a kaput, majd ugyanazzal a lendülettel be is zárja, és eltűnik messze a kertben. Újabb telefon házigazdánknak, szavát sem értjük, nemsokára előkerül az előbbi öreg – mint megtudjuk, ő a kertész és feltételezhetően lobotomiát végeztek rajta – bőszen telefonál, majd a kezünkbe nyomja a telefont. Valaki azt ígéri, hogy mindjárt jön. Na persze, hallottunk ma már ilyet, de legalább az öreg megengedi, hogy becuccoljunk a teraszra és ott gondolkodjunk a hogyan továbbon.

IMG_9128.JPGHa erre nézünk Etna…

IMG_9143.JPG…ha erre, akkor tenger

   Percek múlva megérkezik Náci bácsi, persze nem ő az, hanem egy másik emberét, Sunilt küldi hozzánk, megvan az apartman és ezek után még kevésbé értjük a helyzetet. A ház gyakorlatilag egy elvarázsolt kastély, rengeteg bejárattal, három-négy fürdővel, ugyanennyi konyhával és temérdek szobával. Arab barátunk körbevezet, megnyugtat, hogy bármelyik helységet választhatjuk, ott alszunk, ahol akarunk. Csak ágynemű nincs, de megígéri, hogy mindjárt intéz azt is. Később kiderül, vadonatúj garnitúrákat és törülközőket vásárol nekünk a helyi Auchan-ban, még magyarul is ott a címke a bontatlan csomagokon.

IMG_9294.JPGMásodik érés

  Kiülünk a teraszra és megnyugszunk, megvan a kégli, pompás a környék, Szicíliában vagyunk, mi bajunk lehet?! Lassan arra is rájövünk, felesleges felmosni, takarítani, a mindent beborító apró fekete korom a sziget leghíresebb lakójától, az Etnától származik.

IMG_1108.JPGFőutca

IMG_1114.JPGMegszálljuk a várost

IMG_1115.JPGKedvenc pékünk

IMG_1135.JPGSzent Péter

IMG_1151.JPGMercato éjjel

IMG_1171.JPGPózolj polippal

IMG_1174.JPGGarantáltan friss

IMG_1175.JPGTuna szeletelés

IMG_1176.JPGIllatos az illata

  Sokat bolyongunk a városban, megtaláljuk a legjobb péket – öngyújtó lángjával magyarázza, hogy mennyire friss a kenyere – , a hajnali halpiac is nagy élmény – polippal pózol nekünk a tulaj – , ugyan kalandosan, de a több kilométer hosszan húzódó strandszakaszt is sikerül megtalálnunk – monumentális hullámok dobálnak vissza a partra – , megismerjük Pina nénit, a közértest – tényleg így hívják – , veszünk bort a gumimatrac boltban – ócska minőség, de vészhelyzet volt -, rácsodálkozunk, hogy a legutolsó kis falu legutolsó bódéjában is olyan kávéfőzővel készítik az eszpresszót, amiről mi csak álmodni merünk.

IMG_1256.JPGMegvan a strand

IMG_1253.JPGÁdám koncentrál…

IMG_1282.JPG…és nekilendül

IMG_1262.JPGNincs tömeg

IMG_1302.JPGBorítókép

IMG_92671.jpgPanoráma az Etnára

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil