Loading...
Jó helyek

Jó helyek 6. – Villány

Bajor sör – Villányi bor 1:2 (1:0)

 

Villány, 2013. május 3-5.

 

Tudósítás a második félidőről.

   A müncheni hétvége után, most egy kis hazai bortúrára indulunk, Villányba. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a BorZsongás fesztivált, ráadásul a Stílusos Vidéki Éttermiség 3.0 is itt lesz a szombati napon. Naná, hogy ott a helyünk.

IMG_2641.JPG

Szársomlyó

 

IMG_2573.JPGEsti Villány

 

   Egy héttel a fesztivál előtt meglepő módon sikerül szállást találnom. Az elsőnek kinézett CenTrum panziót hívom, kedves női hang megígéri, hogy visszahív, csak most kint dolgozik a szőlőben. Nemsokára meg is egyezünk, megvan a két kétágyas szobánk. Péntek este érkezünk, szállásadónkkal ismét csak telefonon egyeztetek, nyugodtan menjünk be a panzióba, foglaljuk el a szobáinkat. Vacsorára meghív minket a pincéjébe, ugyan ballagási ünnepség lesz, de több ételt készítettek estére, mehetünk nyugodtan mi is. Megköszönjük a lehetőséget és felcuccolunk a szobáinkba. Az Ősi családi pincészethez tartozik a szállás, mint ahogy a Kemencés pince is, ahol egy kellemes esti borkóstolót is kapunk. Végigisszuk a palettát, a fehér rizlingtől, a rozén át a testesebb vörösökig. Jól kezdődik a hétvége, Villány határozottan a barátunk.

IMG_2562.JPG

Borkóstolás a Kemencés pincében

 

IMG_2584.JPGRégi ismerősök

 

   Vacsorára beesünk a Halasi pince éttermébe, tableten kapjuk az étlapot. Gyakorlatilag csak emiatt döntünk a kissé drágának tűnő hely javára, a környékbeli pincék kínálta zsíroskenyér és szalámik helyett. Nem csalódunk most sem, ízek kavalkádját esszük végig. A babkrémleves tálalásánál rendesen megijedek, hatalmas tányérban kapok némi porszerű anyagot. Értem én, hogy bableves újragondolva, na de azért ez kicsit furcsa lesz. Pillanatok múlva máris forró és sűrű lével töltik fel a tányért, hibátlan mutatvány. Megismerkedünk a Halasi rozéval is, kimondottan finom bor ez.

IMG_2581.JPG

Halasi porta

 

IMG_2610.JPGJó ötlet

IMG_3192.JPGBableves újragondolva

IMG_3197.JPGÚj barátunk

IMG_3206.JPGSzeretem a sütőtökpürét

IMG_3219.JPGHangulatos fények alatt

IMG_3230.JPGGesztenye, meggy és mogyoró

 

   Másnap egy gyors Siklósi kirándulás után, dél körül már a Rendezvénytéren felállított sátornál vagyunk. A Stílusos Vidéki Éttermiség 3.0 alatt tizenyegy vendéglátóhely kínálja kétféle ételét, amolyan mini Gourmet fesztivál ez az egész. Jókuti András és Mautner Zsófia, a két gasztroblogger csinálja a műsort, konferálja föl a résztvevőket, ad kedvet mindenkinek a kóstoláshoz.

IMG_3256.JPGBemelegítés

 

IMG_3243.JPG

Anyukámék elhozták az ajtót is

IMG_3244.JPGHazafelé még találkozunk

IMG_3259.JPGCsepeliek mindenhol

  A rend kedvéért megemlítem a fellépőket. Nem túlzás így hívni őket, gyakorlatilag sztárok ők a maguk műfajában, tessék csak mindezt utánuk csinálni. Anyukám mondta, Chianti Étterem, Ikon Étterem, Imola Udvarház, Kistücsök Étterem, Mandula Étterem és Bor Bár, Manga Gasztronómiai Műhely, Nomád Hotel, Rosinante Étterem, Viator Apátsági Étterem és Walter Vendéglő, szigorúan ábécé sorrendben. Szinte lehetetlen lenne felsorolni mindenkinek a kínálatát, következzen pár fénykép, tényleg csak véletlenszerűen kiválasztva:

IMG_3285.JPGAz ország legjobb focacciájaIMG_3293.JPGImoláék spárgás kacsája

 

IMG_3308.JPG

Csopaki bor Villányban

IMG_3311.JPGPaella kagylóval, Mandula módra

IMG_3313.JPGChiantiék remeke

IMG_3322.JPGFröccsszezon

IMG_3325.JPGA legfurcsább menü a Viatortól

  Kevés híján végigkóstoljuk a teljes palettát, tényleg csak néhány ételt hagyunk ki, de ennek egyszerű oka van. Képtelenség mindenből enni, pedig rutinosan csupán egy-egy falatot kapunk be, de így is tudjuk, hogy hol (volt) a határ. A sátor mellett kézműves vásár, erre most kevés figyelmet fordítunk. Nem úgy a másik oldalon felállított borpultokra. Gere, Bock, Juhász és Csillagvölgyi. Ez a mai kínálat. Az első hármat nem kell bemutatni, a Csillagvölgyinél viszont bajban vagyunk. Csak fehér és rozé bort kínálnak, gyorsan meg is kóstoljuk őket. És finomak. Nagyon. Aztán kiderül, hogy e pincészet mögött is Gere Attila áll, az ő kreációja ez is, nem véletlen a minőség. Bár gyanítom, Villányban nem lehet rossz bort csinálni. Némileg irigyeljük is azt a látszólag hajléktalannak tűnő öreget, aki üveges borokkal szórakoztatja egész nap magát a környékbeli padokon. Hiába, Villányban még az alkoholisták is minőségi borhoz juthatnak.

IMG_3338.JPG

A legjobbfejek

IMG_3343.JPGSzép az a pulcsi

IMG_3349.JPGNomád hab

  Gyorsan elmúlik a nap, már sötét van és kétes eredetű zenészek és együttesek veszik át a színpadon az uralmat. Van itt minden a bluestól a rockig, felcsendülnek Guns n’ Roses dalok és U2 is, de van amikor Depeche Mode szól a hangszórókból. Furcsa, nem ezt képzelném el a legjobb megoldásnak ide, de most ez sem tudja elrontani a hétvége hangulatát.

IMG_3377.JPG

Csankjancsibácsi is kijött

IMG_3398.JPGMandulás ölelés

IMG_33442.jpgŐk még nem ismernek

IMG_33964.jpgA fénykép ára

IMG_34311.jpgÖsszecsődítve

  A villányi bor egyértelműen kiegyenlít a második félidőben, sőt a győzelmet is megszerezi. Elsősorban köszönhetően a Stílusos Vidéki Éttermiségnek, másod-, de nem utolsósorban pedig a hazai elérhetőségnek, a magyar bornak.

További képek itt elérhetőek

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil