Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 36.

Láthatatlan maffia 11.

 

Ravello

IMG_0855.JPGNégycsillagos árak

  Ravello kivételesen nem a tenger partján, hanem fent a hegyekben fekvő kisváros, átszállással bő egy órás buszozás. Márta néni ajánlásával indulunk ide, de Mario is megjegyezte, hogy nem szabad kihagyni. Az első, ami szembeötlik az a rengeteg kerámiabolt, szinte egymást érik a mázas cserép üzletek, félek fel ne döntsek egy kisebb vagyont érő vázát a fal mentén.

IMG_0857.JPGSikátor főutca

IMG_0865.JPGRavellói Vasedény

IMG_0870.JPGTényleg leanderfák

IMG_0917.JPGNem fölrúgni

IMG_0875.JPGMi más, mint Piazza Duomo

  A város pici, de annál hangulatosabb főtere szemet gyönyörködtető, középen a kávézók teraszai, körülöttük leanderek mindenfelé. A tér belső felén áll a székesegyház, mellette Ravello egyik csodája, a Villa Rufolo. Borsos a belépő ára, akárcsak ezen a környéken minden, de bőven megéri a rá kiadott pénzt. Először a Torre d’Ingressoba – bejárati torony? – érkezünk, boltíves, terrakotta berakásos oszlopok díszítik ezt a belső udvaros kolostort, tetszetős nagyon, de még nem tudjuk mi vár ránk ezután.

IMG_1070.JPGFőtér

IMG_0880.JPGItt is már virágok

IMG_0885.JPGPuritán belső, 1272-es szószékkel

IMG_0905.JPGJónás és a cet története

IMG_0914.JPGŐk már láttak mindent

IMG_0910.JPGA kert sarka

  Egy szűk kijáraton áthaladva a villa kertjében találjuk magunkat. Illetve a kert ócska kifejezés arra a csodára, ami elénk tárul, mert ez sokkal több annál. Bougenvillea – egyszer megtanulom a kiejtését is – amerre csak nézünk, magasan felfutva a torony és a kolostor falaira, dúsan virágzó leanderek az út mentén, végeláthatatlan fuksziaágyások, és még megszámlálhatatlan különböző fajtájú és színű virág mindenfelé. Szinte elvakít ez a pompa és sokszínűség, és ha lehet ezt a látványt még tetézni, a kert szélén ámulatba ejtő kilátás nyílik a tengerre, az egész Salernói-öbölre. Poszter. Nem először és nem is utoljára használjuk ezt a kifejezést, de ez itt most tényleg olyan, mint egy festmény. Ilyen hely a világon nincs, suttogjuk halkan, mert nem akarunk hinni a saját szemünknek. A sziklába vájt teraszon hatalmas színpad, több száz fős nézőtér, milyen lehet már itt egy koncertet végighallgatni? Kár hogy nem most van a Ravello Fesztivál, bár gyanítom, nem lehet egyszerű jegyhez jutni.

IMG_0918.JPGPorta Villa Rufolo

IMG_0928.JPGBelülről

IMG_1045.JPGÉs alulról

IMG_0940.JPGÁtjáró a mennyországba

IMG_0944.JPGElső ámulat

IMG_0945.JPGMásodik

IMG_0952.JPGNem számolom tovább

IMG_0966.JPGKertmozi, más mint a gyerekkoromban

IMG_0967.JPGEzt csak úgy

IMG_0988.JPGLeanderfák bent is

  Hamar túlvagyunk egy felejthető kiállításon a Lovagok termében (Sala dei Cavalieri), bár sokáig nézünk egy monitoron himbálódzó villanykörtét, és más hasonló modern művet, nem igazán érjük hogy kerülnek ide, akárcsak az olasz autópálya építkezést dokumentáló óriás képekből megnyitott kiállítás.

IMG_0990.JPGItt vannak a lovagok

IMG_1001.JPGCsőben művészet

IMG_1008.JPGVan ám még

IMG_1016.JPGPárkányon

IMG_1019.JPGPoszter

IMG_1020.JPGUgyanaz  állóban

IMG_1027_1.JPGMagányos fa

IMG_1029.JPGLenti kert

  Még egy kör a kertben, aztán indulás vissza a főtérre, egy kávé és egy pohár hideg sör társaságában próbáljuk a földről felszedni leesett állunkat, ilyen hely márpedig nincs is. Aztán nemsokára kiderül, nem csak nekünk tetszhet, fekete pólós és nadrágos alak suhan el mellettünk, erősen kirí a környezetéből, biztos, hogy nem helyi lakos de nem is klasszikus turista. Szaporázva lépteinket utolérjük, nagy levegő és „hellomiszterkédzs, kenájmékepikcsörofjúvidmájvájf”? Miszterkédzs a hollywoodi sztárok lazaságával (a fene sem tudja milyen az, de ilyennek képzeljük) pózol nekünk egyet, kész is a közös kép, ebből még fali szőttes is lehet „Feleségem Jeney Andrea találkozása Nicolas Cage-dzsel” hímzéssel.

IMG_1067.JPGKávézó mellett

IMG_1077.JPGScala

IMG_1075.JPGItt még magányosan

IMG_10761.jpgPicture of you

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil