Balaton újragondolva
Spoon Lodge 2.0 – Balatonakarattya
Többen vannak
Rögtön az elején tisztázzunk valamit. Nem – csak – B.séf (aki itt most csak B.) miatt jó hely a Spoon Lodge. Persze nem tagadom, hogy az ő jelenléte is közrejátszik abban, hogy a nyitás utáni első hétvégén leugrunk Balatonakarattyára és elsuhanva a Csörcsil Büfé mellett (amúgy isteni ott a velős pirítós) megállunk az étterem szűkre szabott parkolójában. Talán megérdemelne a hely egy kicsit nagyobbat is. Választhatunk a terasz jobb és bal oldala, valamint a benti helyiség között, a hűvös este miatt ez utóbbi mellett döntünk. Tavaly ültünk már a kertben (lásd itt), nem árt a változatosság.
Itt még hűvös lenne
Udvarias a fogadtatás újfent, csupán az egyik pincér ismerős az elmúlt évből és persze Pintér Károly séf, aki a lelke és motorja ez étteremnek, kedélyesen cseverészik pár vendéggel. Landol az étlap és itallap az asztalunkon, jöhet a legnehezebb döntés, a választás. Ismét a jól bevált receptet követjük, négyen négyféle elő- és főételt kérünk, megdolgoztatva ezzel a konyhát.
Figyelnek a részletekre
Az italok kiválasztásánál bajban vagyunk. No, nem mintha nem találnánk kedvünkre valót, de az egyetlen komolyabb problémát itt látom az étteremmel kapcsolatban. Lássuk csak a borlapot: Figula, Laposa, Vylyan, Thummerer, Vida, Gere, Csányi, Bock, Tiffán, Bodri, Juhász és pár külföldi palack. Bár csak otthon sorakoznának ezek a borok a polcunkon, de itt valami nem stimmel. Csupán az első két borászat helyi – Figuláék Balatonfüreden, míg a Laposa birtok Badacsonytomajban található – de a többiek többnyire Villány és Szekszárd környékéről érkeztek. És persze tartanak még tokaji borokat is. A ház bora egy vörös Vylyan Montenuovo Cuvée és egy olaszrizling a Figula Pincészetből. Hatezerkilencszáz forintért. Igen, ennyibe kerül egy üveg a fehérből, hát nem tudom. Drágább, mint a felszolgált ételek kilencvenöt százaléka. Szerintem ez nagyon nincs így jól. Szeretnénk többféle – helyi, vagyis Badacsonyi, Balaton-felvidéki és Balatonfüred-Csopaki – bort kóstolni a különféle ételeinkhez, de ennyi pénzt nem fogok áldozni egy-egy pohárért. Tudom én, hogy a haszon nagy részét az italokon lehet behozni, de a kevesebb néha több lehetne ebben az esetben is.
Kézzel faragva
Az amuse bouche a mai napon egy feles pohár céklaleves, camparival és vadalmával. Nyáron kimondottan hűsítő, remekül eltalált kreáció. A marhapofa consommé konfitált húst tartalmaz, puha és ízletes, akárcsak a borjú tatár, ami nem a klasszikus formában készül. Fürjtojás és fokhagymakrém dobja fel a korianderes ízvilágot. A már-már megszokott előételem, a kacsamáj terrine a legjobb a maga nemében, a füstölt langusztini érdekessé teszi, a maracuja zselé pedig egyenesen megbolondítja a fogást.
Céklaleves
Sajtválogatás
Korianderes borjú tatár, sült paprika ragu, pácolt fürjtojás, konfitált fokhagyma krém
Marhapofa consommé, házi parajos metélt, bébi karotta
Kacsamáj „terrine” szezámos kalácsropogós, füstölt langustini, maracuja zselé
Igen kultúrált dohányzó
A főételek egyszerűen zseniálisak. A szarvasgombás karfiolkrémes csirkemell nem mindennapi fogás, de ugyanezt elmondhatjuk a zöldfűszeres kenyérkéregben tálalt szűzpecsenyéről is. A burgonyapürére csorgatott mennyei céklaszósz – akárcsak a leves esetében – különlegessé teszi az ételt. Marha hátszín és szarvas gerinc között hezitálok még a választásnál, pincérünk finoman ez utóbbi felé terel. Nem bánom meg, hogy hallgatok rá, az egész úgy ahogy van zseniális, a hús vajpuha, a burgonyafánk pillekönnyű, de a fogás csúcspontja a három kis kupac szederhab. Azonban a leg-leg-leg, az édesburgonyás báránycomb, nincs rá jobb szó, mestermunka.
Szarvas gerinc, vízi gesztenyés bogyós gyümölcsök, burgonyafánk, szederhab
Szűzpecsenye zöldfűszeres kenyér kéregben, céklák, burgonyapüré
Csirkemell virágos gyógynövénysaláta, szarvasgombás karfiolkrém
Bárány comb, édesburgonya krém, zsályás orda-croquett, bébi paraj, fokhagymás „lassi”
Meglepetés a vécéablakban
Ez sem műanyag
A desszertek ismét remek lecsengést adnak az estének, mind a mangós, mind a csokoládés édesség akárcsak a házi fagylalt méltó befejezése ennek a remek vacsorának. Üzenem Molnár B. (nem az a B.) Tamásnak, alaposan gondolja újra a 2014-es Gault&Millau-ban leírtakat, ha nem akar hiteltelennek látszani. Mondtam már, hogy See You Spoon?
Mangó bavarois és jam, keksz, joghurt zselé, liofilizált mangó, piña colada fagylalt
Macha teás csokoládétorta, after eight macaron, tonka babos fehér csokoládé parfait
Nyitás júniusban