Loading...
Jó helyek

Jó helyek 18.

Balaton újragondolva

 

Spoon Lodge 2.0 – Balatonakarattya

IMG_7953.JPGTöbben vannak

    Rögtön az elején tisztázzunk valamit. Nem – csak – B.séf (aki itt most csak B.) miatt jó hely a Spoon Lodge. Persze nem tagadom, hogy az ő jelenléte is közrejátszik abban, hogy a nyitás utáni első hétvégén leugrunk Balatonakarattyára és elsuhanva a Csörcsil Büfé mellett (amúgy isteni ott a velős pirítós) megállunk az étterem szűkre szabott parkolójában. Talán megérdemelne a hely egy kicsit nagyobbat is. Választhatunk a terasz jobb és bal oldala, valamint a benti helyiség között, a hűvös este miatt ez utóbbi mellett döntünk. Tavaly ültünk már a kertben (lásd itt), nem árt a változatosság.

IMG_7955.JPGItt még hűvös lenne

   Udvarias a fogadtatás újfent, csupán az egyik pincér ismerős az elmúlt évből és persze Pintér Károly séf, aki a lelke és motorja ez étteremnek, kedélyesen cseverészik pár vendéggel. Landol az étlap és itallap az asztalunkon, jöhet a legnehezebb döntés, a választás. Ismét a jól bevált receptet követjük, négyen négyféle elő- és főételt kérünk, megdolgoztatva ezzel a konyhát.

IMG_7962.JPGFigyelnek a részletekre

   Az italok kiválasztásánál bajban vagyunk. No, nem mintha nem találnánk kedvünkre valót, de az egyetlen komolyabb problémát itt látom az étteremmel kapcsolatban. Lássuk csak a borlapot: Figula, Laposa, Vylyan, Thummerer, Vida, Gere, Csányi, Bock, Tiffán, Bodri, Juhász és pár külföldi palack. Bár csak otthon sorakoznának ezek a borok a polcunkon, de itt valami nem stimmel. Csupán az első két borászat helyi – Figuláék Balatonfüreden, míg a Laposa birtok Badacsonytomajban található – de a többiek többnyire Villány és Szekszárd környékéről érkeztek. És persze tartanak még tokaji borokat is. A ház bora egy vörös Vylyan Montenuovo Cuvée és egy olaszrizling a Figula Pincészetből. Hatezerkilencszáz forintért. Igen, ennyibe kerül egy üveg a fehérből, hát nem tudom. Drágább, mint a felszolgált ételek kilencvenöt százaléka. Szerintem ez nagyon nincs így jól. Szeretnénk többféle – helyi, vagyis Badacsonyi, Balaton-felvidéki és Balatonfüred-Csopaki – bort kóstolni a különféle ételeinkhez, de ennyi pénzt nem fogok áldozni egy-egy pohárért. Tudom én, hogy a haszon nagy részét az italokon lehet behozni, de a kevesebb néha több lehetne ebben az esetben is.

IMG_7960.JPGKézzel faragva

   Az amuse bouche a mai napon egy feles pohár céklaleves, camparival és vadalmával. Nyáron kimondottan hűsítő, remekül eltalált kreáció. A marhapofa consommé konfitált húst tartalmaz, puha és ízletes, akárcsak a borjú tatár, ami nem a klasszikus formában készül. Fürjtojás és fokhagymakrém dobja fel a korianderes ízvilágot. A már-már megszokott előételem, a kacsamáj terrine a legjobb a maga nemében, a füstölt langusztini érdekessé teszi, a maracuja zselé pedig egyenesen megbolondítja a fogást.

IMG_7946.JPGCéklaleves

IMG_7966.JPGSajtválogatás

IMG_7967.JPGKorianderes borjú tatár, sült paprika ragu, pácolt fürjtojás, konfitált fokhagyma krém

IMG_7968.JPGMarhapofa consommé, házi parajos metélt, bébi karotta

IMG_7970.JPGKacsamáj „terrine” szezámos kalácsropogós, füstölt langustini, maracuja zselé

IMG_7957.JPGIgen kultúrált dohányzó

   A főételek egyszerűen zseniálisak. A szarvasgombás karfiolkrémes csirkemell nem mindennapi fogás, de ugyanezt elmondhatjuk a zöldfűszeres kenyérkéregben tálalt szűzpecsenyéről is. A burgonyapürére csorgatott mennyei céklaszósz – akárcsak a leves esetében – különlegessé teszi az ételt. Marha hátszín és szarvas gerinc között hezitálok még a választásnál, pincérünk finoman ez utóbbi felé terel. Nem bánom meg, hogy hallgatok rá, az egész úgy ahogy van zseniális, a hús vajpuha, a burgonyafánk pillekönnyű, de a fogás csúcspontja a három kis kupac szederhab. Azonban a leg-leg-leg, az édesburgonyás báránycomb, nincs rá jobb szó, mestermunka.

IMG_7972.JPGSzarvas gerinc, vízi gesztenyés bogyós gyümölcsök, burgonyafánk, szederhab

IMG_7974.JPGSzűzpecsenye zöldfűszeres kenyér kéregben, céklák, burgonyapüré

IMG_7975.JPGCsirkemell virágos gyógynövénysaláta, szarvasgombás karfiolkrém  

IMG_79791.JPGBárány comb, édesburgonya krém, zsályás orda-croquett, bébi paraj, fokhagymás „lassi”

IMG_7981.JPGMeglepetés a vécéablakban

IMG_7984.JPGEz sem műanyag

   A desszertek ismét remek lecsengést adnak az estének, mind a mangós, mind a csokoládés édesség akárcsak a házi fagylalt méltó befejezése ennek a remek vacsorának. Üzenem Molnár B. (nem az a B.) Tamásnak, alaposan gondolja újra a 2014-es Gault&Millau-ban leírtakat, ha nem akar hiteltelennek látszani. Mondtam már, hogy See You Spoon?

IMG_7987.JPGMangó bavarois és jam, keksz, joghurt zselé, liofilizált mangó, piña colada fagylalt

IMG_7990.JPGMacha teás csokoládétorta, after eight macaron, tonka babos fehér csokoládé parfait

IMG_7997.JPGNyitás júniusban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil