Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 66.

Verona è qui, Verona bella 6.

 

Limone sul Garda

IMG_75511.jpg

Kontraszt

   Átcsúszunk egy kicsit Lombardiába is, amikor végigjárjuk a Garda-tó nyugati partját. Ez az oldal aztán tényleg Amalfi kicsiben, annyi különbséggel, hogy itt szinte közvetlenül a vízpart mentén tekereg az országút, nem valahol fent, magasan a sziklafalban. Riva del Gardán átverekedjük magunkat – szinte szó szerint, kerékpár versenyre készülődik a város -, hogy aztán a számtalan hosszabb-rövidebb alagúton áthaladva elérjünk Limone sul Gardáig. A város nevének amúgy nem sok köze van a citromhoz, a latin limes szóból eredtethető vissza, utalva Brescia és az egykori Trentoi püspökség között meghúzódó határvonalra. De száz éve még egy kicsit a miénk is volt itt minden, a hajdani Osztrák-Magyar Monarchiának is Limone-ig nyúlt el a területe.

IMG_7465.JPGLent fogunk menni

IMG_7476.JPGVégig a parti úton

IMG_7575.JPGSopine

  Amúgy termeltek itt ezerrel citromot is egészen a tizenharmadik századtól kezdve. A hegyoldalakba épített teraszokon, oszlopcsarnokok között, árkádok alatt próbálták a fagyoktól megkímélni a termést. Aztán az egyesült Olaszország odavágott az üzletnek, fillérekért árasztotta el a vidéket az olcsó nápolyi és szicíliai termés. A végső döfést az első világháború és egy kiadós téli fagy adta meg a citromültetvényeknek.

IMG_7588.JPGFagyálló citrom

  Egy jó tanács a városba autóval érkező kalandvágyóknak. Nehogy megálljanak a közvetlenül a várostábla után található többszintes parkolóházban, mindenképpen tuszkolódjanak be kocsival az egyre szűkülő óvárosi sikátorokba, ahova talán még motorral is meggondolandó a behajtás. Megfordulni szinte lehetetlen itt, pompás pillanatokat szerezhetünk manőverünkkel a helyieknek. Később közvetlenül a parton felfedezünk egy parkolót, a város déli vége felől lehet megközelíteni, de ez a megoldás túl hétköznapi lenne nekünk.

IMG_7489.JPGAutóknak ideális

 Normális turisták a parkolóházból pár perc alatt gyalog kényelmesen lesétálhatnak a partra, hangulatos utcácskákon keresztül érhető el a kikötő. Útközben kávézók és ajándékboltok keresztezik utunkat, erőteljes errefelé az osztrák/német hatás. Jürgen és Günther biztosan talál itt magának névre szóló szuvenírt.

IMG_7482.JPGVisszafelé megpihenünk

IMG_7484.JPGBazársor

IMG_7485.JPGSzoba kiadó

IMG_7487.JPGEngelbert Humperdincket is várják

  A parti sétány maga a csoda, a sziklafalba vájt szállodáktól kezdve a teraszos kávézókon keresztül a pálma- és narancsfákon át van itt minden, ami ámulatba ejt mindnyájunkat. Embermagasságú muskátlioszlopok, gyümölcsárusok pompás kínálata, hajókázásra csábító matrózok kiabálása, a túlpartot uraló havas hegycsúcsokban gyönyörködő turisták színes kavalkádja.

IMG_7503.JPGPálma hotel

IMG_7507.JPGTurista múzeum?

IMG_7511.JPGMéretek

IMG_7516.JPGBrescia befutott

IMG_7523.JPGNyár van

IMG_7530.JPGKék

IMG_7537.JPGPálma hóval

IMG_7547.JPGMennyi?

IMG_7548.JPGEgy. Mi egy? Mi mennyi?

IMG_7581.JPGLeanderfa

IMG_7549.JPGTúlhegy

IMG_7557.JPGMajdnem citrom

IMG_7559.JPGNem túl bonyolult

IMG_7561.JPGIlyen tiszta

IMG_7567.JPGBelőtt séróval

IMG_7578.JPGMég egy pillantás

IMG_7590.JPGKészül a szelfi

IMG_75831.jpgŐk is kékek

Következik: Sirmione

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil