Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 65.

Verona è qui, Verona bella 5.

 

Malcesine – Monte Baldo

 

   A Garda –tóval kapcsolatban évek óta fenntartásaim voltak. Először is, minek „kell” egy tó Olaszországba? Hacsak nem észak-déli irányban indulunk el, akkor pár órán belül valamelyik tengerpartra lyukadunk ki, szóval tavakra semmi szükség. Aztán a Trasimeno-tó (bővebben itt) felfedezése után egy picit megváltoztott a véleményem. Na de a második problémám a Gardával kapcsolatban pont a Trasimeno miatt született. Az umbriai „ötödbalaton” tökéletes példánya egy édesvízi pihenőhelynek, ennél nem lehet szebb a Garda-tó. Ráadásul északon van, belenyúlik a Dolomitokba, tuti meg lehet ott fagyni nyáron is. Aztán persze belátom a tévedésem. A Garda-tó jó hely, nem fogom most egymásra dobálni a jelzőket, legyen elég elsőre ennyi.

IMG_7446.JPGTorbole – curva nord

   Újra süt a nap, semmi sem tarthat vissza minket egy tó körüli túrától. Északon kezdünk, onnan ereszkedünk lefelé a keleti parton. Az első döbbenet Torbole partjainál ér minket. Innen nyúlik déli irányba a Garda-tó, végig a part mentén hófödte csúcsok veszik körül. Igazán szürreális látvány a pálmafa és a havas hegycsúcs egy látómezőben. Hamarosan elérjük Malcesine külsőt, rettenthetetlen módon haladunk célunk felé, irány a Monte Baldo. Két etapban tervezzük letudni a feladatot. Kocsival felvonszoljuk magunkat, a via San Michele közepéig, ahol az óvárosból induló libegő első és egyetlen megállója van. Eldugott egy hely ez, tábla nem jelzi az irányt, útközben már magunk sem vagyunk benne biztosak, hogy jó felé megyünk.

 

IMG_7393.JPGBea padja

   Közvetlenül a partról indul a libegő, útközben megáll itt a San Michelén, innen féláru a jegy az 1760 méter magas csúcsig. Nyolcvan személyes, kerek felvonóba préselődünk be, nem érdemes jó helyet keresni magunknak ugyanis a kabin pontosan háromszázhatvan fokos fordulatot tesz meg a tengelye körül, amíg felér a végállomásig. Vagyis körpanorámás élményben lesz része mindenkinek.

IMG_7391.JPGNem veszélyes

IMG_7397.JPGEz vár fent

   Míg lent a parton rövidnadrágos idő van, a Monte Baldon elkél a széldzseki és egy pulóver is jól jönne. Havas gerincen álldogálunk, a szél sem kímél minket. Gyönyörű a kilátás innen fentről a tóra, Malcesinére, a túlpartra. A tornacipőm nem számított egy májusi hógolyózásra, szerencsére akad majd váltózokni a csomagtartóban.

IMG_7405.JPGNa itt a tó

IMG_7407.JPGLefújta a szél a hajamat

IMG_7411.JPGMalcesine felső

IMG_7416.JPGFekete-fehér

IMG_7423.JPGAmalfi-érzés a túlparton

IMG_74221.jpgÁzott converse

IMG_7429.JPGNem letaposott krókusz

IMG_7439.JPGDolomitok

IMG_7441.JPGRégen ebbe nem biztos

IMG_7443.JPGA csúcsról nézve

IMG_7461.JPGParti pálma

IMG_7457.JPGEgyütt

Következik: Limone Sul Garda

3 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil