Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 64.

Verona è qui, Verona bella 4.

 

Padova

IMG_7214.JPGPadovai hangulat

   Padova két dologról lesz örökké emlékezetes számunkra. Az esőről és az éttermekről, illetve azok hiányáról. De ez utóbbiról majd később.

IMG_7215.JPGFurcsa szobor

IMG_7216.JPGVizesen még gyönyörűbb

   Az eső nem kegyelmez nekünk, de tulajdonképpen ennek így utólag örülünk is. Egyrészt egészen más oldalát mutatja ilyenkor egy város, sokkal visszafogottabb, egyben hétköznapibb. Kiemelkednek a pasztellszínek és a hangulata is nyugodtabb, csendesebb. Másrészt az eső nélkül talán fel sem tűnne, hogy Padova az árkádok városa. Soha, sehol annyi hangulatos és barátságos árkádot még nem láttam, mint itt, tulajdonképpen az egész város itt, a fedett folyosókon él. Nem túlzok, tényleg itt zajlik az élet minden pillanata. Az összes bolt és kávézó, múzeum és piac(!) behúzódik az óváros romantikus árkádjai alá. Szinte szárazon sétálunk órákon keresztül, csupán egy-egy kereszteződésben kell pár pillanatra kilépnünk a védelmező oszlopcsarnok alól. De a modernebb külvárosban is dívik ez az építészeti megoldás, úgy látszik, sűrűn szakad errefelé az eső.

IMG_7223.JPGBezárt a piac

IMG_7232.JPGNyugalomban

IMG_72361.jpgKissé túlzás

   Három klasszikus piazzája van a városnak. A Piazza delle Erbe – nahát, olyan ismerős e név, a Piazza dei Signori – ilyet is láttunk már Olaszországban és a Piazza Duomo – nem is mondok semmit. A füvek terén kezdjük a városnézést, gyorsan megszabadulunk pár eurótól, de melegít a tudat, egy magyarul köszönni tudó ex-drogost segítünk vele. Amúgy persze tisztában vagyunk vele, hogy lenyúltak, de haladjunk már tovább. A tér egyik sarkán olyat látunk, amit eddig még sohasem. Egy klasszikus kukásautót szó szerint elnyel a föld, furcsa parkoló, szent igaz.

IMG_7246.JPGSzentségtörés

IMG_7338.JPGParma közel van

kukas.jpgParkeddzsó

IMG_7250.JPGKávét is árulnak

   A Dóm (Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunta) Padova egyik nevezetessége, de a legfontosabb templom címéért erős a verseny a Basilica di Sant’ Antonióval és a Basilica di Santa Giustinával. Érdemes egy-egy pillantást vetni mindhárom székesegyházra, a találd meg a különbségeket játék klasszikus feladványai lehetnének.

IMG_7252.JPGDuomo

IMG_7262.JPGA program

IMG_7254_1.JPGCsak a cigi hiányzik

IMG_7279.JPGÍgy jártam anyátokkal

IMG_7285.JPGCsillogásban

IMG_7282.JPGNa, mije van az oroszlánnak?

IMG_7287.JPGNincs forgalom

   A Piazza della Frutta és az Piazza delle Erbe között áll a Palazzo della Ragione (kicsit sok a p-betűs delle/della kifejezés), e tizenharmadik századi palota árkádjai alatt újabb csodát találunk. Hús- és sajtárusok, zöldségesek és pékek üzletei sorakoznak egymás mellett, nagyon nehéz innen továbbsétálni. Legszívesebben mindent megkóstolnánk és hazavinnénk, ennél ínycsiklandozóbb piacot régen nem láttam már. Sonkák és felvágottak minden mennyiségben, szalámik vaddisznóból és szelídebb állatokból, sajtok a klasszikus parmezántól a lágyabb pecorinón keresztül a legpuhább mozzarelláig, paradicsomok és spárgák, friss kenyerek és focacciák amerre csak nézünk. Nem csoda, hogy éhesek leszünk.

IMG_7311.JPGHidegben

IMG_7302.JPGNehéz a választás

IMG_7301.JPGMég nehezebb

IMG_7306.JPGVegyesbót

IMG_7299.JPGKifőzve és nyersen is

IMG_7309.JPGEz vajon mi lehet?

IMG_7308.JPGJöhetne velünk

IMG_7312.JPGEgy kis paradicsom

IMG_7320.JPGNem kannás

IMG_7336.JPGSzegecselve

IMG_7315.JPGA kenyere jobban néz

   De vacsora előtt még sétáljunk el Padova legfontosabb látnivalójáig, a Cappella degli Scrovegni-ig, ugyanis itt láthatjuk Giotto egyik remekművét, csodálatos kék freskóit. Illetve csak egy esetben láthatjuk, ha előre foglalunk helyet magunknak, e nélkül ugyanis lehetetlen a bejutás a kápolnába. Vagyis jöhet végre a vacsora, na de ez Padovában nem lesz egyszerű feladat. Ellentétben az általunk eddig meglátogatott olasz városokkal, itt nem hemzsegnek az éttermek egymás hegyén-hátán. Sőt. Igazából alig találunk egyet-kettőt (egészen pontosan kettőt), fájdalom, ezek is csak este hét órakor nyitnak. Nem a legklasszikusabb turistabarát verzió ez, de hát ők tudják, biztos ennek is megvan az oka. A mai vacsoránkat a már korábban említett, veronai nyüzsgő pizzériában fogjuk majd elfogyasztani.

IMG_7318.JPGBúcsú árkád

IMG_7352.JPGEgykerekű villamos

IMG_73471.jpgRocchival és Feczével a Seria B-ben

IMG_7211.JPGFantométterem

Következik: Malcesine – Monte Baldo

 

 

3 comments
  1. Makovecz Gyula Péter

    Bocs, ha úgy tűnik, hogy plagizáltam az „árkádok városát”, de esküszöm csak most, mikor ajánlottad, olvastam a posztodat. Azt hittem eredeti leszek, ha nem Szent Antal városaként hivatkozok Padovára. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil