Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 63.

Verona è qui, Verona bella 4.

 

Asolo

   Nehéz a dolgunk, ha magyar nyelvű információkat szeretnénk begyűjteni Asolóról. Hacsak nem túrabakancsot tervezünk vásárolni, akkor minimális (értsd gyakorlatilag nulla) találatot kapunk az internetes keresőkben, nyomtatott formában is csupán egyetlen bekezdést találtam róla. De külföldi oldalakkal sem megyünk sokra. Egy szó, mint száz, Asolo turista szempontból eddig még szinte érintetlen terület.

IMG_7178.JPGÉhes lettem

    Riese Pio X. Ez nem egy harmadosztályú totóeredmény, hanem X.Piusz pápa szülővárosa (Riese), ahol a város vezetői a szent tiszteletére 1952-ben módosították településük nevét Riese Pio X-re. Ráadásul 1914-ben, tehát száz éve hunyt el Rómában, úgyhogy a város és környéke hemzseg e kerek évforduló alkalmára nyomtatott plakátokban és kiadványokban.  Utunk Asolo felé pont Giuseppe Melchiorre Sarto, a későbbi X.Piusz szülőháza előtt vezet el, alacsony kis épület a városka főterén.  

IMG_7208.JPGCentenario della morte di san Pio X – immár Asolóban

   Asolo – az egyetlen könyvben fellelt információ szerint – hullámzó dombok között megbúvó igazi középkori gyöngyszem. Nos, e hullámzó dombvonulat magyar szemmel nézve méretes középhegységnek felel meg, a Dolomitok déli lábánál vagyunk, itt ér véget az Alpok. Moha bá’ ismét egy kis izgalmat visz az életünkbe, nem jó nekünk a klasszikus főút, szeretünk több kilométert autókázni egysávos, de mégis kétirányú meredek hegyi utakon.  

IMG_7163.JPGKerülőút

   A parkoló fizetős, jegyet csak a környék üzleteiben vehetünk, úgyhogy gyorsan le is ülünk egy kávéra a Birreria Epoca teraszára. Szemben velünk a Corte Del Re étterem kitelepült standja, szemmel láthatóan a világ legfinomabb sonkái, szendvicsei és tésztái a kínálatban. A szemerkélő eső ellenére szép számú vendégsereg tolong előtte. Jól öltözött idős úr érkezik, esernyőjét a karjára akasztva felhörpint egy pohár vörösbort, közben egy adag pennét is elfogyaszt, majd kényelmesen sétál tovább a szűk kis utcákon. A kávézóban közben zajlik az élet, széles babakocsit tuszkolnak be a keskeny ajtón, helyi öregek üldögélnek órák óta egy-egy pohár „vino rosso della casa” mellett a törzshelyükön, a tulaj lelkesen magyarázza a kaparós sorsjegyre emlékeztető parkolójegyünk titkait. Tipikus hétköznap kora délutáni hangulat egy észak-olasz kisváros piazzáján. Dolce vita.

IMG_7165.JPGUtcai vendéglátás

IMG_7167.JPGMeg vannak elégedve

IMG_7170.JPGOsti e Tabarri – nem titkos szabadkőműves társaság

IMG_7176.JPGCigiszünet

   Gyors döntés születik részünkről, ezúttal nem mászunk föl a Roccába, inkább sétálunk egy kicsit az árkádos utcácskákon. Bekukkantunk a kastélyba (Castello di Asolo), megcsodáljuk a meredek Via Sottocastello sokszínű spaletta tengerét majd a Duomóban szusszanunk egyet. Lassan elhagyjuk a Asolot, csak még kivárjuk a város egyetlen közlekedési lámpájának zöldjét. Nagyon lassan telnek a másodpercek, de itt tényleg senki sem siet sehova.

IMG_7185.JPGFatüzelésű kemence – volt vagy lesz

IMG_7186.JPGItt a zöldspalettások laknak

IMG_7195.JPGA Castello, ami múzeum is egyben

IMG_7196.JPGAsolo külső

IMG_7200.JPGDuomo di Asolo

IMG_7201.JPGTalálunk helyet

IMG_7166.JPGEgy szárnyas oroszlán bújt el a képen

IMG_7209.JPGTalán a leghangulatosabb – Via Sottocastello

Következik: Padova

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil