Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 62.

Verona è qui, Verona bella 3.

 

Vicenza

   Lucca és Velence mellé csatlakozik Vicenza, felkészül Padova. Vannak olyan városok, melyekről – dacára a rengeteg látnivaló, templomok, tornyok, szobrok és terek sokasága, világörökség része vagy romantikus lagúnái ellenére – elsőre egyetlen dolog jut eszünkbe. Az eső. 

IMG_7105.JPGEz egy ilyen nap lesz

IMG_7158.JPGÖrülnek nekünk

   Szóval esernyők elő, és irány az óváros. Egy villámgyors patikalátogatás a Piazza Delle Erbén – ismerős név, majd átbújunk egy árkád alatt, átverekedjük magunkat a Basilica Palladianába bejutásra váró embertömegen és máris a Piazza dei Signorin áztatjuk magunkat. Apropó Palladio. A tizenhatodik századi olasz építész neve egybeforrt Vicenzával, több mint húsz palota és jelentősebb épület készült itt a tervei alapján, de a környékbeli városokban (Padova, Treviso, Velence) is igen hatékonyan munkálkodott a mester. Palazzókban amúgy sem szűkölködik e város, közel félszázat találhatunk szerte széjjel. Palladio követője, Vincenzo Scamozzi is igyekezett tanítója nyomába érni, mind mennyiség, mind minőség tekintetében. Az Unesco először Vicenza történelmi központját, majd gyorsan huszonhárom, Andrea Palladio által tervezett, Veneto tartományban található villát vett fel a világörökségi listájára.

IMG_7067.JPGNem napernyők

IMG_7068_2.JPGKiadó, író, művész, vicenzai

IMG_7074_1.JPGJó időben simán

IMG_7080.JPGBolt

IMG_7083.JPGPalladio műve

IMG_7088.JPGOtt is egy szárnyas oroszlán

IMG_7094.JPGFurcsán néz

   Bekukkantunk két templomba is – nem, nem csupán az eső üldöz be minket -, a Chiesa di San Marconak és a Duomo Santa Maria Annunciatának is jellegzetes barnás-szürkés csíkozású a belső díszítése. Utóbbiban a két legújabb szent, XXIII. János és II. János Pál méretes fényképe is helyett kapott az oltár mellett.

IMG_7098.JPGPoharas sasos

IMG_7101.JPGCsíkozva

IMG_7113.JPGTorre Campanaria del Duomo

IMG_7116.JPGFriss szentek

IMG_7130.JPGHopp, egy oroszlán

IMG_7129.JPGÉrdemes a részletekre is figyelni

IMG_7139.JPGOldalduomo

IMG_7142.JPGKönnyű meló

   És még két gyors érdekesség a városról. Mangiagatti, vagyis macskaevők. E kifejezés kétes dicsőségű eredetéért két város „versenyez” egymással, Bergamo – bergamasci, mangiagatti – illetve Vicenza középkori viszontagságai révén terjedt el világszerte e sztereotípia. A másik pedig hozzánk sokkal közelebb álló, Caldognóban (Vicenza mellett) született Roberto Baggio, 1993 Aranylabdás zsenije, aki a városi klubból indulva jutott el a világhírnévig.

IMG_7141.JPGElmaradhatatlan

IMG_7146.JPGAkárcsak ez

IMG_7147.JPG

IMG_7156.JPGFiume Retrone

IMG_7157.JPGKisliba nagyi üzlete

Következik: Asolo

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil