Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 67.

Verona è qui, Verona bella 7.

 

Sirmione 1.

IMG_7602.JPGVízitaxi

   Sirmione – San Marino. Hasonló a hangzás, hasonló a két város. A Garda-tó talán leghíresebb települése közvetlenül a déli partról nyúlik bele egy vékony földnyelven keresztül a tóba. Hasonlóan a Monte Titano tetején elhelyezkedő miniállam fővárosához, Sirmione is egy kicsit mű. Vagyis minden olyan túl(…) benne. Túl rendezett, túl tiszta, túl idilli. Mintha kizárólag a turista siserehad kedvéért húzták volna fel, akár lehetnénk csupán egy színpadi díszletben is. Persze ettől még gyönyörű itt minden, élénkek a színek, pompásak az illatok, festői a hangulat.

   Ha van olyan város Olaszországban, ahova tényleg nem érdemes megpróbálkozni bejutni kocsival, akkor az Sirmione. Csupán egyetlen vékonyka híd vezet be az óvárosba, ezen is csak engedéllyel szabad áthajtani. És azzal sem könnyű, türelmesnek kell lenni itt a sofőröknek, a turisták nem szívesen ugrálnak odébb előlük. Szóval strapás lehet itt egy szállodában megszállni. A bambászkodásra ideérkezőknek óriási parkolókat alakítottak ki a híd előtt, meg is kérik az árát, de túl sok választásunk nincsen.

IMG_7603.JPGMelegtaxi

IMG_7610.JPGMakettvár

IMG_7618.JPGSzokatlanul rendezett

IMG_7630.JPGŐk már nagyon unják

   A XV.században épült Castello Scaligero, mint egy jól sikerült díszlet fogad minket közvetlenül a híd után, körülötte színes házak kavalkádja, a Piazza Castello telis-tele van kávézókkal és éttermekkel. A Via Vittorio Emanuele II-n sétálunk be a sűrűbe, nem mintha sok útvonal lehetőségünk lenne ehhez a tervhez. Az egész óváros két párhuzamos utcácskából áll, belőlük nyílnak oldalirányba közvetlenül a vízpartot elérő sikátorok. A Santa Maria Maggiore-ban nincsen tömeg, furcsa a templom belsőt uraló félhomály, de a legmeglepőbb dolgot a kijárat előtt nem sokkal látjuk. Biztosan van valami ésszerű magyarázat a kicsit lejjebb látható szobor jelentésére.

IMG_7620.JPGKiskastély

IMG_7626.JPGKijárat a tóra hajóval…

IMG_7633.JPG… és gyalog

IMG_7636.JPGLassan benövi

IMG_7639.JPGMeghitt hangulatban

IMG_7640.JPGÁrnyjáték

IMG_76411.jpgHmmm…

   Rendületlenül törtetünk célunk felé, a román stílusú apró templom, a San Pietro in Mavino irányába. A Parco Maria Callas-on vágunk keresztül, a múlt század egyik leghíresebb szopránja az ötvenes években tengette itt az éltét.

IMG_7650.JPGEgy csepp valódi Itália

IMG_7653.JPGPiazza Flaminia

IMG_7665.JPGMeglepő lámpa

IMG_7670.JPGHórukk csomagoló szolgálat

IMG_7678.JPGCsak egy tábla

IMG_7676.JPGFura szerzete(se)k

IMG_7675.JPGLustáknak ajánlott

IMG_7682.JPGMeneghini és Meneghininé

Következik: Sirmione 2.

 

2 comments
  1. Kyria

    Mi a belvárosban foglaltunk szállást (tudatlanul), melynek meg is lett az „eredménye”. Már eleve a behajtás nem volt egyszerű, bár késő lévén nem a turistahadak, hanem egy – később az őr által lesüllyesztett – oszlop állta utunkat. A hotelt megtaláltuk, de mire becentiztük az autót arra a szűk helyre…és itt még nem volt vége, de nem ám!
    Másnap reggel – eléggé el nem ítélhető és botor módon – (rövidnek szánt) sétára indultunk. De hát ugye Sirmione-ban voltunk! Na, amit visszaértünkkor kaptunk a fejünkre: ugyanis olyan volt a parkoló, hogy ahhoz, hogy a többiek kiálljanak – elvileg – nekünk kellett volna először kiállni, de mivel a Kedvesem nem hajlandó kiadni a kezéből imádott autója vezetését, nem hagyta ott a kártyát. Soha az életben nem fogom megérteni, hogy bírták kivarázsolni mégis az autókat – úgyhogy végül is a szidást megérdemeltük – és sűrű elnézéseket kérve kb. a küszöb alatt kúsztunk ki. Sirmione – Hála Istennek nemcsak ettől -, de biztosan örökké felejthetetlen marad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil