Loading...
OlaszAország

A SARKÁBAN VAGYUNK – PUGLIA 3. – LECCE

OlaszAország – ahogy mi láttuk 120.

Adél hangja tölti be a RAL9010 Café légkondicionált belső terét, szerencsére a forró teraszra csak foszlányokban érkezik a kávénkat kísérve, átfutjuk gyorsan a bédekkereinket.  Dél Firenzéje, impozáns barokk építészet, leccei mészkő, legendákkal átszőtt alapítás, számtalan templom és palota a látnivalók között. Nehéz napunk lesz, induljunk is gyorsan.

Piazza Sant’Oronzo , Szent Orontius szobrával

A középkori piactér, a Piazza Sant’Oronzo lesz az origó, innen indulunk felfedezni a várost. Rögtön a római korba csöppenünk, az Anfiteatro Romano negyedköríves nézőtere uralja a teret, mögötte oda nem illő barna épület, az Istituti Nazionali Assicurazioni áll, öles betűkkel a homlokzatán. Az emlékművet az 1900-as évek elején, a bank építése során fedezték fel és egészen 1940-ig tartottak az ásatások. Jelenleg is csak az egykor huszonötezer főt befogadni képes amfiteátrum egyharmadát lehet megcsodálni, mivel a többi része még mindig a Piazza Sant’Oronzo altalajában rejtőzik, többek között a Santa Maria della Grazia templom magasodik felette.

Anfiteatro Romano
Chiesa di Santa Maria della Grazia
A pék
Chiesa di San Chiara mellett
leccei mészkő

Szűk utcácskákon sétálunk, Lecce történelmi óvárosa labirintus szerűen kanyarog, szeretünk elveszni benne. Lépten nyomon apró teraszok, néhány szék jelzi, bármikor megpihenhetünk itt.  Hatalmas templom hátuljába futunk bele az egyik sarkon, az egyik oldalajtón lépünk be a dóm hűvösébe. A Cattedrale di Santa Maria Assuntában vagyunk, ez a város legjelentősebb barokk temploma. A leccei dóm érdekessége, hogy két homlokzattal rendelkezik, a díszesebbet választjuk, ezen keresztül hagyjuk el az épületet és máris a város legfurcsább terén találjuk magunkat. A Piazza del Duomo egy szinte teljesen zárt tér, a déli oldalán áll a dóm, mellette a harangtorony, vele szemben csodálatos barokk palota, a Museo Diocesano. Csupán az északi oldalról szabad a kijárás.

Szűk utcácskákon sétálunk
Lépten nyomon apró teraszok
Cattedrale di Santa Maria Assunta
a harangtorony
Homlokzat 1.0
Piazza del Duomo
Museo Diocesano
Csupán az északi oldalról szabad a kijárás

Más lehetőség híján errefelé indulunk tovább, a via Giuseppe Libertinin lépkedünk tovább. Utunkba kerül még jó néhány templom, Szent Teréz, Szent Anna és Keresztelő Szent János a névadóik. Itt tényleg minden sarkon épült egy kisebb-nagyobb csoda, a híveknek nem lehet könnyű a választás. Napokig tudnánk bolyongani ebben a csodálatos városban, lehetetlen feladat felfedezni az összes gyönyörű barokk épület történelmét és felkutatni titkait, de mindenkit csak bíztatni tudok Lecce megismerésére.

a via Giuseppe Libertinin lépkedünk tovább
üljünk napra?
majd rendelek
Basilica di San Giovanni Battista al Rosario
Basilica di San Giovanni Battista al Rosario
Chiesa di Santa Chiara
Chiesa di Santa Chiara
jó a szeme
jó a haja

Következik: Otranto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil