Loading...
OlaszAország

MANTOVA ÉS SABBIONETA – PÁRMAI BOLOGNAI 4.

Sabbioneta

OlaszAország – ahogy mi láttuk 100.

img_9711.JPGMantova

Mantova

     A Caffe Modi teraszán üldögélve nézzük pincérünk elkeseredett küzdelmét az ablakpucolóval. Lelkesen fújja az üvegtisztítót a kávézó portáljára, de ahogy a forró ablakhoz ér a friss permet, abban a pillanatban meg  is szárad, esélytelen szétkenni az üvegen. Forróság van Mantovában is, gondolom, ezzel nem mondok semmi újat. Próbáljuk minél kevesebb mozdulattal meginni a kávénkat, már a csésze szájhoz emelése is megizzaszt bennünket. Aggódunk, hogy lesz ebből városnézés.

img_9630.JPGNapi ajánlat

     A Piazza Sordello ráadásul hatalmas tér, apró macskakövekkel kirakott sivatag, némi árnyékot egyedül csak a Palazzo Ducale árkádsora ad nekünk. Nehezen mozgunk, a város ontja magából a meleget, perzsel a beton a lábunk alatt, a via Broletto házainak falai égetnek, izzadt turisták mindenfelé körülöttünk. A helyiek itt is elegánsak, hosszú nadrág és vasalt ing, hibátlanul belőtt frizura és divatos kiegészítők, könnyű őket megkülönböztetni.

img_9640.JPGPalazzo Ducale

img_9716.JPGCattedrale di San Pietro Apostolo

img_9702.JPGFontosak a részletek

img_9645.JPGNem is tűnik forrónak

img_9646.JPGMenekülés

    A Piazza delle Erbe a város egyik központja, csodákat halmozott ide a történelem. A Palazzo Podesta és a Palazzo della Ragione szinte összeérnek, mellettük a város legrégebbi temploma, az 1083-ban épült Rotunda San Lorenzo és egy gyönyörű óratorony, az Orologio Astronomico.  A Basilica di Sant’ Andrea bejárata is innen nyílik, a templom maga azonban  majdnem teljesen elbújik a környező utcák háztömbjei között, szinte csak hatalmas kupolája árulkodik a létezéséről. Pedig belülről monumentális, lélegzetelállító gazdagság és pompa, legnagyobb kincse egy edény Krisztus vérével,  ha szeretnénk, hihetünk eredetiségében. A templommal szemben áll a Casa del Mercante vagy más néven Boniforte Casa da Concorezzo, az építőjéről elnevezett, velencei stílusú ablakokkal és csipkékkel díszített, feltűnő homlokzatú épület. Pompás tér ez, én mondom.

img_9659.JPGBasilica di Sant’ Andrea

img_9666.JPGMondtam, hogy lélegzetelállító

img_9667.JPGA kupola is

img_9657.JPGÓratorony és Rotunda

img_9703.JPGHátulról

img_9656.JPGVelence

img_9663.JPGRészletesebben

img_9661.JPGMindent olaszosítanak

img_9674.JPGGyerünk tovább

img_9675.JPGA legegyszerűbb mód

    Elbandukolunk az óváros széléig, a félsziget alakú várost átszelő Rio csatornáig. Némi hűsölést remélünk itt a via Pescherián található árkádos hídtól, de túl sokat ez sem segít a bajunkon. Visszafelé jön a nap legnagyobb kihívása, keresztül kell sétálnunk a Piazza Sordellón, muszáj bejutnunk a Palazzo Ducale kertjébe. És sikerül, hatalmas fák árnyékában pihegünk egy padon, erőt gyűjtünk, hogy napszúrás nélkül visszajussunk a kocsinkig.

img_9681.JPGEz már a külváros

img_9678.JPGRio

img_9683.JPGÚjabb menedék

img_9693.JPGNem olyan tiszta ám

img_9704_1.JPGKi akarna a napra ülni?

img_9706.JPGArezzo érzés

img_9712.JPGItt még árnyékban

img_9714.JPGMegérkeztünk

Késő délután a tizenhatodik században épült Palazzo Te kapuit zárva találjuk, a szomszédjában álló egykor szebb napokat is látott Mantova FC stadionja, a Danilo Martelli legalább körbejárható. A klub jelenleg nem tartozik a világelitbe, Dino Zoff egykori csapata a Lega Pro, vagyis a harmadosztály egyik kiesőhelyén szerénykedik.

img_9721.JPGKerítésen kívül

Sabbioneta

Mantova és Parma között félúton elkanyarodunk jobbra egy kisváros felé, Sabbioneta a cél, az ok prózai, jó lenne vacsorázni valahol. És micsoda véletlen, egy ékszerdobozba botlunk, néhány utca csupán a reneszánsz kisváros. Később tudjuk csak meg, Sabbioneta 2008 óta a Világörökség része. Piazza Ducale, Palazzo Forti, Chiesa di Santa Maria Assunta és Chiesa del Carmine, csak hogy a legfontosabb látnivalóit említsem. Bevallom ebben a pillanatban szinte hidegen hagynak ezek a csodák, rohamléptekben közelítjük meg a Galleria degli Antichi árkádjai mögött megbúvó aprócska Osteria La Dispensát. A teraszon ülünk le, a kora esti levegő is meleg, de lassan kezd elviselhető lenni a hőmérséklet, komfortérzetünkön jelentősen javít a műanyag tasakban jéggel körbevett kancsó bor, gyorsan nevet is adunk neki, vino szatyóre. A szomszédos étteremben koncert van, a hangerő ott elviselhetetlen, nálunk kellemes háttérmuzsika.

img_9738.JPGGalleria degli Antichi

img_9736.JPGOsteria La Dispensa

img_97291.JPGSzatyóre

img_9739.JPGHáttérben a buli

A étlap rövid, de ütős, nem gond a választás. Előételnek a klasszikus pármai sonka-sárgadinnye páros mellé kóstolunk néhány falat helyi felvágottat sült polentával, elolvadunk az ízeiktől. Parádés a vajban készült sütőtökös tortelli, a halas polenta is kiváló, de a cukkinis, padlizsános maccheroncini vagy a szalámis, hagymás – nálunk ismeretlenebb – bigoli tészta is tapsért kiált.

img_9748.JPGSült polenta

img_9750.JPGA nagy kedvenc

img_9746.JPGEz is polenta

img_9764.JPGSokadik

img_9772.JPGIndul az éjszaka

Remek kis nap volt ez, forró és fárasztó, de örök emlék marad Piacenza, Cremona és Mantova, Sabbioneta pedig megkoronázta az esténket.

Következik:  Modena

2 comments
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil