Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 71.

FocacciAország 3.

 

Portofino

 

Santa Margherita Ligure – van ám még

    Megáll az autósor közvetlenül Santa Margherita Ligure után. Van ilyen, zsúfolt partszakasz ez, tele gyönyörű kikötőkkel, hangulatos tengerparti sétányokkal, színes házakkal. Robogók és gyalogosok keresztül-kasul az úttesten, néha egy-egy pincér is átsiet előttünk, tányérokkal alaposan megpakolva. Strandok és pálmafák, nyár, napsütés és olasz riviéra. Nem sietünk, nincs okunk rohanni sehova. Portofino a célunk ezen a délutánon, aprócska falu Rapallótól nem messze, egy félsziget csücskén. A sor türelmesen várakozik, csupán néha próbálja meg néhány autós kielőzni a sort, jutalmuk egy szóbeli feddés az elöl álldogáló rendőröktől és egy gyors ypszilon forduló. „Portofino is full”, tudjuk meg hamarosan, ez az oka a veszteglésnek. Zsákfaluba igyekszünk, az út végén nincs tovább, egyedül a hatalmas parkoló tudja elnyelni a tömérdek autót, amelyek ide tartanak. Türelmesen kivárjuk a sorunkat, itt tényleg az egy kocsi ki, egy be a városba módszer működik. És tényleg működik, precízen meg is találjuk azt az egyetlen helyet a parkolóházban, ami ránk vár.

IMG_8727.JPGSor vége

   Vannak olyan helyek a világban, amelyekről nem lehet írni. Illetve biztosan lehet, csak nem nagyon érdemes. A szavak, bármilyen mesterien is vannak egymásba fonva, közel sem tudják érzékeltetni, átadni a város hangulatát, a fényeket, a színeket, az illatokat. Portofino pont ilyen hely. Fényképezek veszettül, de már ekkor pontosan tudom, utólag megnézve majd a képeket, közel sem fogom látni rajtuk azt, amit itt és most szabad szemmel be tudok fogadni, át tudok élni pusztán azzal, hogy beleszagolok a levegőbe. Csodás hely ez, nem az első és nem is az utolsó ilyen ebben az országban, egyszerűen felfoghatatlan az a sok vizuális élmény, ami itt ér minket.

IMG_8753.JPGElső döbbenet

    Pillanatok alatt a kikötőben találjuk magunkat, a már megszokott luxusjachtok mellett találunk itt levegőben lógó orrszarvút, lila szurikátákat és más egyéb retteneteket, furcsa kert terül el közvetlenül felettünk. Hétágra süt a nap, egy pillanatig elgondolkozunk a dombtetőn található Castello és a San Giorgo templom megtekintésén, biztosan csodálatos onnan a panoráma az egész városra. Aztán inkább a hűsítő bor és egy kellemes kora esti vacsora mellett tesszük le a voksunkat.

IMG_8762.JPGA szurikátákat fedje jótékony homály

IMG_8765.JPGKisebb

IMG_8756.JPGDolce vita

IMG_8771.JPGFeltűnően szerény

IMG_8778.JPGSzélcsendben

IMG_8780.JPGHa lenne illatos fénykép…

IMG_8782.JPGPatinás

IMG_8789.JPGMi lehet ott?

IMG_8804.JPGKilóg a sorból

IMG_8825.JPGKinéztük magunknak

IMG_8830.JPGPapa, mama, gyerekek

IMG_8831.JPGForró rozé

IMG_8836.JPGStílus

    A Ristorante da Nicola pont jó lesz nekünk, már korábban kiszúrtuk kockás terítős vendégcsalogató teraszát. Mondanom sem kell talán, a pizza itt is tökéletes, a funghi porcinis ugyanúgy, mint a klasszikus diavolám. Fritta mista di mare a másik kötelező darab errefelé, garantáltan nem tengeri szemetet fogunk kapni. Ismét elégedetten hagyunk el egy éttermet, teli hassal még sétálunk egy kicsit a csupán három utcából álló városkában.

IMG_8908.JPGÁrnyas

IMG_8842.JPGDiavola újratöltve

IMG_8846.JPGFriss

   Pár lépcsőn felvongáljuk magunkat a San Martino templomig, ameddig a szem ellát sűrű bougainvillea borítja a támfalat. Végigbandukolunk a kikötő másik oldalán, éttermek és aprócska üzletek szegélyezik ezt a vékonyka partszakaszt, napernyők alatt tudunk itt megpihenni.

IMG_8849.JPGOda föl? Soha.

  IMG_8751.JPGFestmény

IMG_8854.JPGÚjjáépítve

IMG_8857.JPGLungomare

IMG_8865.JPGNem magányos

IMG_8867.JPGJönnek-mennek

IMG_8869.JPGA rakomány

IMG_8897.JPGSan Martino

IMG_8886.JPGMegnyugodva

IMG_8892.JPGHangulat

IMG_8901.JPGCsak a lila mindenhol

   Portofino örökre a szívünkbe zárta magát, rabul ejtett és akkor még nem is tudtuk – csak sejtettük -, hogy másnap talán még nagyobb vizuális sokk fog minket érni, irány a Cinque Terre.

Következik: Vernazza

 

3 comments
  1. geegee

    Minek az az A az Olaszország szóba?
    Milyen fényképezővel, objektívvel tolod?Klasszak a képek.
    Én az ilyen oda,föl?soha helyeket szeretem a legjobban, onnan lenézni a városra milyen jó.Persze nem a 40 fokban.Ezért is inkább tavasszal-ősszel megyünk ilyen helyekre.A sok hülye embert is jobb így kikerülni… 😀

  2. yolee21

    @geegee: Köszi, Canon vázzal és ezek a képek egy sima alap 18-55-ös és egy Sigma 55-200-as objektívvel készültek. Az A betű pedig egy elírásnak (nem az enyémnek) köszönhető, aztán így maradt 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil