Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 70.

FocacciAország 2.

 

Genova

   Ülünk Rapallo kikötőjében és nézzük a gyönyörű kék eget, a színes házakat és a mozdulatlan tengert. Kora délelőtt van, nyoma sincs már a tegnap esti hirtelen jött viharnak, a kisváros éli a megszokott mindennapjait. A kávézók teraszain fogy a kávé és a croissant, a turisták lassan ellepik a lungomarét, nyitnak az üzletek, egyszóval beindul az élet. Mi pedig csak ülünk és csodálkozunk. Csodálkozunk azon, hogy ezen a verőfényes és szélcsendes nyári napon miért nem indul el a hajónk a Cinque Terre felé. A jegyiroda alkalmazottja activityt játszva mutogatja el, nagyon hullámzik a tenger, nem tud majd a hajó kikötni. Akár még igaza is lehet, nem hinném, hogy csak úgy lemondanának a várhatóan többezer eurós bevételről.

IMG_8558.JPGPorta Soprana

   Jöhet a B terv, Genova. Na, nem mintha nem szerettünk volna eljutni ide, csak nem így és nem ma. De semmi gond, pánik meg végképp nincsen. Genova Liguria fővárosa, az ország legnagyobb kikötővárosának egyik legfontosabb ismérve, hogy szülőföldje Cristoforo Colombonak, a „magyar” Kolumbusz Kristófnak. Vagy nem. Az ismert utazó csak végrendeletében említi Genovát, mint szülővárosát, a városi nyilvántartásban is csupán az apja neve szerepel. Lehet, hogy Emilia-Romagnában, Piacenzában született, de más források szerint spanyol vagy francia, netán svájci esetleg korzikai, de az is lehet, hogy angol származású volt. Mindegy is, Genova örömmel fogadja szülöttjének, hatalmas emlékművet emeltek számára a Piazza Acquaverdén.

IMG_8555.JPGKolumbuszné háza

   Útikönyvünk szerkesztői gondos és precíz munkával próbálnak lebeszélni minket a város megtekintéséről, de hasonló módon járnak el Torinó és még Milánó esetében is. Eszünkben sincs hallgatni rájuk, és mondhatom, nagyon jól tesszük. Genova kelet-nyugat irányban hosszan nyúlik el a Ligur-tenger partján, a külvárosa méretén és látványtalanságán hamar túltesszük magunkat.

   Közvetlenül Colombo háza mellett (ami valójában felesége hozománya) találjuk a város egyik hatalmas parkolóházát, érdemes itt hagyni az autónkat. A régi városfalakon belül egy egészen más Genovát találunk, mint amit eddig láttunk belőle. Caruggi. A helyiek így nevezik azokat a sikátorokat, amelyek keresztül-kasul szelik át a belvárost, ésszerűséget még véletlenül se keressük bennük. Egy egy ilyen kis szűk utcácska végén meglepően hatalmas és tiszta terekbe futunk, furcsa a kontraszt. Egyik ilyen a Piazza Giacomo Matteotti, a Palazzo Ducáléval és a Chiesa del Gesú e dei Santi Amborgio e Andreával. Előbbiben Robert Capa kiállítás és filharmónikus koncert van, utóbbit ezúttal kihagyjuk. Előtte viszont bekukkantunk a San Donatóba, Genova egyik legrégebbi és talán legszebb templomába.

IMG_8568.JPGA legrégebbi…

IMG_8569.JPG…és a legszebb

IMG_8583.JPGItt is festik magukat

IMG_8585.JPGCaruggi

IMG_8594.JPGHogy legyen egy igazi magyar is

IMG_8606.JPGSzéles, tágas a tér

   A Via San Lorenzo széles sétálóutca, a Palazzo Ducalét köti össze a kikötővel, érdemes kényelmesen végigballagni rajta. Egyrészt a csokis kebabot áruló üzlet is megér egy pillantást, de talán egy leheletnyit fontosabb itt a Cattedrale di San Lorenzo, vagyis Genova székesegyháza. A három évszázadon át épült templom végül 1118-ban készült el, különböző stílusjegyek keverednek benne meglepő barátsággal, a romántól a gótikán keresztül a barokkon át a reneszánszig találunk itt mindenféle díszítőelemet. Külsőre első pillanatra a sienai dómra emlékeztet, de a firenzei , sőt az orvietói duomo jegyeit is felfedezni véljük benne. Monumentalitása belül sem csökken, meg sem lepődünk azon, hogy állítólag itt is őriznek csontokat keresztelő Szent János földi maradványaiból.

 IMG_8615.JPGSzeme van

IMG_8619.JPGNem könnyű lefényképezni

IMG_8626.JPGAranyfényben

IMG_8630.JPGKivételesen nem zöld spaletták

    A kikötőt egy forgalmas autóút alatt közelítjük meg, a part mentén magas oszlopokon fut végig a Sopraelevata Aldo Moro, nem zavarva így a lenti placcon sétálók százait. Ha már Kolumbusz városában vagyunk, naná hogy belefutunk egy „eredeti” Santa Mariába közvetlenül az Acquario di Genova, egy hatalmas vízi kiállítás mellett. Innen lentről szinte fel sem tűnnek azok a hatalmas óceánjárók, amelyeket a városfalra felmászva alaposan szemügyre veszünk.

IMG_8655.JPGEklektikus part

IMG_8654.JPGSopraelevata Aldo Moro

IMG_8653.JPGSzatyóre dílerek

IMG_8663.JPGEredeti

IMG_8672.JPGLadik a háttérben

IMG_8675.JPGHűsítő árkádok alatt

IMG_8677.JPGJellegzetes hangulat

IMG_8681.JPGIlyen névvel mi más lehetne?

IMG_8682.JPGEgykor szép volt

IMG_8687.JPGJól keresnek errefelé a redőnyfestők

IMG_8690.JPGÖsszességében (is) minimum elgondolkodtató

IMG_8689.JPGPár évig még felismerhető

IMG_8692.JPGCharlie végrehajtja az ítéletet

    Genova nyüzsgő nagyváros, ennek minden hátrányával, de szerencsére előnyével is. Kicsit úgy vagyunk vele, mint Nápollyal, több időt kellene itt eltöltenünk, hogy alaposan beleszerethessünk.

 IMG_8695.JPGFentről nézve is tetszik

IMG_8698.JPGTaláld meg a feljárót

IMG_8709.JPGSzemmagasságban

IMG_8705.JPGNem panelház

Következik: Portofino

 

 

 

2 comments
  1. ricchiepoveri

    Agyonutom azt az utikonyvirot, aki eltanacsol Torino meglatogatasatol. Ebbol is latszik,hogy soha nem jart ott 🙂 A beszamolo szuper, jovo hetvegen be is iktatom a fent emlitett helyeket, es megtomom magam focaccia di Reccoval 🙂 NAgyon jo a blog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil