Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 73.

FocacciAország 5.

Cinque Terre 2.

Corniglia

IMG_9173_1.JPGÖnkiszolgáló 

   Corniglia kilóg a sorból. Szó szerint. Az öt település közül az itt élőknek nincsen közvetlen tengeri kapcsolata, a település vagy száz méter magasan fekszik egy sziklatömb tetején. Vonattal érkezünk Vernazzából, az egész út nem több öt percnél. A vasútállomás azonban nem a faluban van, hanem közvetlenül lent a tengerparton. Három lehetőségünk van arra, hogy feljussunk Cornigliába. Gyalog elindulhatunk a kacskaringós országúton, ez több mint egy kilométeres kutyagolás a forróságban egy vékony aszfaltcsíkon. Érthető módon erről azonnal lemondunk. 377 fokból áll a Lardarina lépcső, ami cikkcakkban vezet fel közvetlenül az óvárosba, emlékeinkben élénken él még Pogerola és Amalfi (lásd itt), így marad a harmadik megoldás, a busz. 2 eurót áldozunk erre a nagyjából egy perces útra, a kényelem sokat megér. A főtéren gondosan tanulmányozzuk a menetrendet a visszaútra, hát mi sosem tanulunk semmiből? Ez Olaszország, a busz majd érkezik, mindennek eljön az ideje, piano, piano.

IMG_9129.JPGBuszmegálló

IMG_9132.JPGIde még visszajövünk

IMG_9133.JPGEgyetlen utca

   Corniglia konkrétan egy utcából áll, a Via Fieschi keresztezi az országutat – bár ebben az esetben erős ezt a kifejezést használni, a főút, amin a busz is közlekedik, inkább megfelelne egy egyirányú mellékutcácskának – és egyik irányban a tengerparti panorámához, a másik felé pedig a San Pietro templomhoz juthatunk el. Első célunk a főtér, a Largo Taragio, aminek tetején apró kápolna álldogál, a Santa Caterina Disciplinarum Oratóriuma, teraszáról ellátunk egészen Manaroláig, a Cinque Terre másik településéig. Útközben nem hagyjuk ki a bazsalikomos fagyit kínáló csöppnyi gelateriát, mindenesetre érdekes.

IMG_9137.JPGZsúfolt kávézók

IMG_9140.JPGIlyenkor még nincs nyitva

IMG_9144.JPGKövetkezik: Manarola

IMG_9131.JPGA fesztivál fagyija

IMG_9172.JPGGelateria terasz

IMG_9157.JPGUralkodó színek

IMG_9163.JPGKét ház között

   A falu másik felén még benézünk a tizennegyedik században épült gótikus Szent Péter templomba, csodálatos rózsaablak uralja az amúgy egyszerű homlokzatát. Irány a buszmegálló, Corneglia „kinézése” nem vesz igénybe fél óránál több időt. Sofőrünk határozottan elutasítja, hogy ismét nála vegyem meg a jegyeket, jót akar nekünk, a közeli trafikban fél eurót spórolunk darabján.

IMG_9168.JPGCarrarai márvány

IMG_9164.JPGCsendes

IMG_9160.JPGDél van

IMG_9154.JPGSzieszta

Következik: Manarola

 

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil