Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 44.

Láthatatlan maffia 16.

 

Szicília – komp

IMG_9063.JPGHosszú a sor, de már látjuk a végét

   Kora délelőtt búcsúzunk Máriótól, jó volt ez a hely, hamar túl kell lendülni a hirtelen sokkhatásokon – magasság, szűk utak, lépcsők – és máris a világ egyik legszebb helyének látjuk az Amalfi partvidéket. Végigdöcögünk a parton, most a másik irányba, egészen Salernóig (sokszor keverjük Salernot és Sorrentot) és hasítunk tovább dél felé az autópályán. 500 km áll előttünk, de sajnos egyre délebbre – főleg Calabriában – az autópálya fogalma nem egyezik meg az északi jelentésével. A legritkább esetben tudunk klasszikus 2×2-es pályán autózni, rengeteg terelés, egy sávra szűkülés, szembeforgalom nehezíti utunkat. De legalább látszanak az új úttest építésének jelei.

   Villa San Giovanni az utolsó település a szárazföldön, innen indul a kompunk Messinába. Beállunk a kocsisorba és meglepő gyorsasággal egy óriáshajó gyomrában találjuk magunkat, megy minden, mint a karikacsapás. 20 perc a menetidő, szinte simább az út mint az autóban, észre sem vesszük, hogy a tengeren vagyunk.

IMG_9065.JPGOda föl? Soha 🙂

IMG_9073.JPGBúcsú a szárazföldtől – Villa San Giovanni

IMG_9069.JPGSzántód – Tihany hatszorozva

IMG_9082.JPGMindenki a hídra

   Szicília különleges hely. Olaszország része, de közelebb van Afrikához, mint Rómához. A történelem során csak az nem igázta le, aki éppen nem járt arra. Az itt élő sicanos és siculus népet először a görögök hódították meg, aztán a római birodalom része lett a sziget, később jöttek a normannok, majd a spanyolok, az osztrákok és ki tudja, hány nemzet, végül Garibaldi marsalai partraszállását követően, 1861-ben Itália része lett.

IMG_9074.JPGA keleti csücsök

IMG_9075.JPGEz már a sziget

IMG_9117.JPGMessina külső

IMG_9122.JPGVan aki visszafele megy

   Az itt élő emberek nagy része inkább szicíliainak tartja magát, mint olasznak. Magas a munkanélküliség, talán épp ezért pesszimistább nép, mint az olaszok többsége, de ha vendéglátásról van szó, ugyanazzal a közvetlen kedvességgel találkozunk, mint az ország északabbi részein. Nincs olyan helyi lakos, aki ne mosolyogna ránk, ne lenne egy-két jó szava, ne segítene eligazodni, egyszóval öröm itt lenni.

IMG_9119.JPGMegjöttünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil