Loading...
OlaszAország

OlaszAország – ahogy mi láttuk 81.

FocacciAország 13.

Nervia völgy 5.

Perinaldo

IMG_9802.JPGMunicipio

   Nervia völgyi kirándulásunk utolsó állomására késő délután és fáradtan érkezünk. Hosszú út áll mögöttünk, lehet kár volt belezsúfolni egy napba ezt az öt kisvárost. Perinaldo talán ezért, de talán mert amúgy önmagában sem túl érdekes település, nem lopja be mélyen a szívünkbe magát.

IMG_9777.JPGA völgy

   Csupán negyed óra az út ide Apricaléból, hamar letudjuk a közel háromszáz méteres szintkülönbséget és parkolót találunk közvetlenül a Guglielmi család portája mellett. Szemben velünk rózsával körbevett emlékoszlop, Perinaldo egyetlen híres szülöttének, a csillagász Giovanni Domenico Cassininek állít emléket. Egy obszervatórium is található itt ennek megfelelően, az egykori ferences rendi Convento di San Sebastiano épületében kapott helyet. Meredek lépcsőkön kaptatunk felfelé, az egész városka zsebkendőnyi területen fekszik, pillanatok alatt körbejárható. A Piazza Castello-n megállunk egy pillanatra, innen csupán egy tér és egy kastély hiányzik nekünk.

IMG_9781.JPGGuglielmiék

IMG_9776.JPGOlasznak született, franciaként halt

IMG_9783.JPGVárosszéle

IMG_9794.JPGEgy vagy tizenegy?

IMG_9789.JPG„Kastély tér”

    Pár lépés és egy másik téren vagyunk, erre erős jóindulattal talán rá is foghatjuk, hogy piazza. A San Nicolo láthatólag Perinaldo központja, itt áll az azonos nevű templom és a városháza is. Néhány öreg üldögél a tér oldalán végighúzódó kőpadokon, látszólag észre sem vesznek minket, pedig nem sok turista fordulhat itt meg nap mint nap. Egy pillanatra belesünk a templomba, a Lelkek ruhája (Tela delle Anime) reneszánsz festményt keressük. Visszatérve a főútra egy hangulatos kis éttermet találunk, ideje falatozni valamit. Vacsora majd egy óra múlva, sört és üdvözlőfalatkákat kapunk csupán. Nem várunk annyit, a sört gyorsan lehúzzuk, a furcsa színű tésztacafatokat inkább otthagyjuk másnak és indulunk hazafelé.

IMG_9791.JPGErre rövidebb

IMG_9790.JPGApricale, egy szinttel lejjebb

IMG_9793.JPGTipikus

IMG_9803.JPGChiesa San Nicolo kívül…

IMG_9799.JPG… és belül

IMG_9805.JPGNem zökkennek ki

IMG_9810.JPGPerinaldoi emlék

   Két csodszép (Dolceacqua és Pigna) és három dél-amerikai focicsapat csatársorára emlékeztető nevű (Bajardo, Apricale, Perinaldo) városka a Nervia-völgyben, a világ egyik rejtett kincse, mindössze néhány percre az olasz riviérától. Megtekintésük erősen ajánlott, talán érdemesebb hosszabb időt szánni rájuk, legközelebb okosabbak leszünk.

következik: FranciAország – Cannes

One comment
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil