Gasztroőszölés 4.
Walter vendéglő – Perbál
Akkor…
Amikor minden összejön. Amikor jókor vagyunk jó helyen. Amikor a séfnek jó napja van. Amikor nincsenek zavaró körülmények. Amikor szinte minden tökéletes. Vagyis minden tökéletes. Nem félek kimondani, megtaláltuk az ország legjobb éttermét. Legalábbis abban a pillanatban, amikor elégedetten elhagyjuk Perbált, ezt gondoljuk. Hogy a Walter a legjobb. Nem hiszem, hogy nagyot tévedünk.
…és most
Szinte mondanom sem kell, ismét nem jókor érkezünk. Vendéglátói szempontból nézve semmiképpen. De nem céltudatosan jövünk, erre visz az utunk, három óra éppen csak elmúlt, amikor belépünk a Walterbe. Régi terv, hogy vacsorázzunk már végre egyszer itt is, de valahogy eddig nem akart összejönni. Talán pont erre a délutánra kellett megérkezzünk, ez az a pillanat, amikor hibátlan lesz minden.
Ízléses a berendezés, a régies svábos és a letisztult modern kellemes keveréke, visszafogott, diszkrét színek mindenhol, a fehér és a barna az uralkodó. Kényelmes, kicsit süppedős bőr székek, fagerendák a plafonon, korabeli fényképek a falakon, de még a függönyről is dédapánk kacsint vissza ránk. Pont nem sok, egyáltalán nem érezzük feszélyezve magunkat.
Pasztell színek
Apátsági tricollis-szal kísérjük végig a menüt, ízléses jeges vödörben várja nyugodtan a sorsát. A szerviz kifinomult, nem tolakodó, de nem is hagy magunkra, pontosan akkor van ott a pincérünk, amikor kell, bár tegyük hozzá, nincs sok dolga ebben a kihalt órában. Házi ízelítő a kínáló falatka, kolbász karika és szalonna, disznósajt kocka és töpörtyűkrém, fehér és barna – helyben készül – friss, puha kenyérszeletekkel. A burgonyaleves házias és ízes, a pirított kolbász szaftos, a szarvasgomba olaj nem tolakodó a tányérban. Főételnek is laktató fogás. A kacsamájam nem okoz csalódást, a vörösboros körte püré egészen zseniális ötlet mellé, talán a zöldekből egy kicsit kevesebb jobb lenne. A marha húsleves ízekben gazdag, külön tányéron kapjuk mellé a cuppanós velőscsontot.
Háromszín
Svábos, magyaros
Sváb burgonya leves pirított kolbásszal és szarvasgomba olajjal
Préselt kacsamáj vörösboros körtepürével
A sült karfiol hab felcsigáz, a rókagombával töltött csirkemell mellé érkezik, kíváncsian kóstoljuk meg, ebben sem csalódunk. Akárcsak a hízott kacsában, ez tényleg a színe, java. Rózsaszín mell, apróra darabolt szaftos comb és valami fenségesen omlós és puha máj mosolyog a tányérból, a barackos káposzta mellől. A diós nudli már csak hab a tortán, ennyire összetett és mégis pofon egyszerű kreációt régen nem kóstoltam már.
Rókagombával töltött tanyasi csirkemell filé sült karfiol habbal, brokkoli Royallal
Hízott kacsa színe, java aszalt barackos káposztával, diós pirított nudlival
Desszertnek almás pitét és somlóit rendelünk, persze mindkettőt Walter módra kapjuk. Bármilyen kvízműsorban megállná a helyét a kérdés, mit látunk a képen? Garantáltan nem lenne telitalálat. Mindkét édesség méltó az eddigiekhez, tényleg csak elismerően tudunk csettinteni. Ismételten megemelem a kalapom Ruprecht László kreatív séf előtt – érdemes utánanézni hol és miket alkot –, világszínvonalú az, amit ő tud.
Somlói desszert, étcsokoládé fagylalt és rumos mazsola püre
Almás „pite” mézes kecskesajt sorbettel