Loading...
Jó helyek

Jó helyek 23.

Gasztroőszölés 3.

67 Étterem & Bistro – Székesfehérvár

IMG_6574.JPGJó ötlet, jó dizájn

   Mit eszik a magyar ember otthon vasárnap ebédre? Húslevest, rántott húst. Nincs is ezzel semmi baj. És mit eszik a magyar ember étteremben? Szerencsére egyre kevesebbszer húslevest és rántott húst. Mert ugye alapvetően három dolog miatt járunk étterembe. Vagy, mert így oldjuk meg a mindennapi étkezésünket (a fene sem tudja, hogy legyek-e irigy), esetleg néha napján szeretünk jót enni kedvenc házias kifőzdénkben, illetve hogy otthon nem vagy csak nehezen elkészíthető, nem mellékesen magas színvonalon megalkotott csodákat kóstoljunk. Mindennapi étterembejárás kilőve, így számomra a rántott hús éttermi megnyilvánulása kizárólag a második csoportban elfogadható. A harmadik kategóriába, a gourmet-ba semmiféleképpen nem fér bele e tradicionális bundás hús, legalábbis így gondoltam korábban. Bevallom, a Dining Guide azonban felcsigázott, összeállítást készített az ország legjobb rántott húsairól, mely lista visszafelé így fest: Aranyszarvas, Rosenstein, Bock Bisztró, Vár: a speiz, 67. Nem egy lebecsülendő felsorolás.

IMG_6573.JPGOskola utca

   Székesfehérvár nem tartozik a gasztrofellegvárak közé, hiába a város turistacsalogató történelme, éttermekben a lemaradók közé sorolható. Üde színfolt a 67 Étterem és Bistro, minek nevében a bisztró kifejezést sokadjára nem értem. Divatos címke, azonban kevés vendéglátóhely felel meg az eredeti jelentésnek. Elárulom, a 67 sem. Ismételten a leglehetetlenebb időpontban érkezünk, kora délután van, ebéd után és jócskán vacsoraidő előtt, de látványosan nem kapunk semmilyen negatív energiát. Üres az étterem, nem lesz gond az asztalválasztással. Udvarias és mértéktartó pincér kalauzol majd végig minket, vele bizton nem lesz problémánk.

IMG_6412.JPGÍzlésesen kaotikus

IMG_64172.jpgHalszem optika

IMG_6427.JPGVan idő olvasgatni

   Kezdésnek egy 2011-es Konyári Loliense nyílik meg nekünk, a balatonlellei fehér cuvée pompás választásnak bizonyul. Amushe bouche persze itt is jár az étkezés előtt, parányi adagban érkezik egy falatka marhapofa körözöttel, szinte nem is érezzük az ízeket, oly pici az egész. Napi ajánlatból választunk egy előételt, sütőtök krémleves, pirított tökmaggal. Kicsit unalmas szezonális fogás, igazán fel lehetne dobni valami érdekességgel. Az étlapról rendelt kacsamájas raviolival készült leves – na tessék, húsleves – már izgalmasabb, de mindezt csupán a betétjének köszönheti. Szép és gusztusos a tanyasi csirkemelles kacsa rilette, a pástétom egyhangúságát pedig szenzációsan dobják fel a házi paradicsom lekvárból készült „pöttyök”.

IMG_6419.JPGAkár kóstoló menünek is

IMG_6426.JPGAmushe bouche

IMG_6432.JPGSütőtök krémleves pirított tökmaggal – fél adag

IMG_6444.JPGTyúkhús leves házi készítésű kacsamájjal töltött raviolival

IMG_6440.JPGHázi füstölésű tanyasi csirkemell panko morzsában sült kacsa-rilette salátával

IMG_6442.JPGKacsamáj pástétom házi paradicsom lekvárral és sáfrányos almával

   Főételeink felemásra sikerülnek. Amennyire hangzatos a rengeteg összetevőből álló egyik 67 klasszikus, a csirkemell és csirkecomb (teljes anyakönyvezett nevét lásd a fényképe alatt), annyira íztelen a fogás. A legnagyobb hibája pedig a véresen maradt mellcsont, sajnos ezt alaposan elszúrták a konyhán. Az óriás gnocchi valóban az, öt hatalmas gombóc kandikál ki a tányérból, a paradicsommártással szaftos, ízletes fogás lett. És akkor a várva várt csoda, a fledermaus, vagyis denevér, a sertéscomb belső feléből készült panko morzsás rántott szelet. Két szárny alakú, szaftos és puha hús, precízen eltalált panírban, minimál pirított burgonyával és a külön tányéron felszolgált uborkasaláta ízű ropogós friss zölddel. Tényleg telitalálat, kár is lenne vitatkozni.

IMG_6450.JPGGrillezett tanyasi csirkemell és konfitált csirkecomb, kecskesajtos riviéra olívabogyós, pácolt paradicsomos, kápiapaprikás sült burgonyával

IMG_6448.JPGSajttal töltött óriás gnocchi “San Marzano” paradicsommártásban

IMG_6452.JPGPanko morzsában panírozott, serpenyőben sült rántott szelet “fledermaus-ból” “uborkasalátás” zöld levelekkel és pirított újburgonyával

   Jöhet a vacsora levezetése, mind a napi kínálat táblára felvésett almás lepény, mind a körtés, mogyorós csokoládé mousse precíz és nem túl édes desszert. Vegyesek az érzelmeink, voltak már-már megbocsáthatatlan hibák, de összességében a 67 –ben bőven van még potenciál, kár lenne veszni hagyni.

IMG_6457.JPG67 Almás lepény madártej fagylalttal

IMG_6458.JPG“Baccio” – Piemonti mogyorós csokoládé mousse gyümölcsökkel

Következik: Walter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ajánlom magamat
Egy kaptafára - mobil